вторник, 10 март 2015 г.

Праз с картофи гратен / Potato & leek gratin




Праз с картофи гратен / Potato & leek gratin

Продукти:

5 картофа,
3 стръка праз,
400-500 ml прясно мляко,
70 гр. масло,
2 равни с.л. брашно,
щипка индийско орехче,
черен пипер и сол на вкус,
50-60 гр. пармезан или сирене пекорино (или пък може спокойно да заместите с около 100 гр. нашенски кашкавал)




          Начин на приготвяне:

  • Почистете и измийте праза. За ястието ще се използва само бялата и светлозелената част. Нарежете на парчета от около 5 см.
  • Обелете, измийте и нарежете картофите. Срязват се на две по дължина и после половинките се нарязват на филийки с дебелина около половин сантиметър.
  • Сложете в тенджера на котлона вода с 1 ч.л. сол, да заври. Пуснете праза и картофите вътре. Оставете да ври на среден огън около 15 минути. 
  • Докато празът и картофите се варят, в друга тенджера сложете маслото да се загрее на котлона, прибавете в горещата мазнина брашното и после, при непрекъснато разбъркване  с телена бъркалка, прибавете млякото (внимавайте да не стане на бучки). Сложете щипка индийско орехче, сол и черен пипер на вкус, намалете котлона и продължете да бъркате на слаб огън, докато сместа се сгъсти. Гъстотата трябва да е като на крем супа. След като се сгъсти, оттеглете от котлона
  • Извадете праза и картофите и отцедете от водата.
  • Намажете тавичка с мазнина по дъното и стените. Сложете картофите и праза в тавичката, залейте ги със соса.
  • Настържете сиренето (пармезан, пекорино, гауда или пък български кашкавал), поръсете яденето отгоре и сложете в предварително загрята до 190 градуса фурна. Печете, докато ястието се запече до златисто - около 20-тина минути. Сервирайте веднага.
          Подхожда си със зелена салата и чаша бяло вино.


10 коментара:

  1. Ей такива запеканки обожавам, толкова да са вкусни! А твоята е и с праз, чудна е, Лети. :)
    Прегръдки и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много вкусно предложение, Лети. Харесвам подобни гретени.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам праза в ястията. Дава един специфичен вкус и аромат. Ще се пробва това предложение!
    Приятна вечер, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Тили! И унас е на почит :-)
      Надявам се да ти хареса!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Лети, тук много ме уцели, точно по вкуса ми е това, а тези дни правих супа от същите продукти. Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супички с праз много обичаме вкъщи, а и не само супички. Употребявме го активно през зимния сезон :-)
      Радвам се, че ти харесва тове предложение, Веси!
      поздрави!

      Изтриване
  5. Фантастично ястие,Лети,точно по мой вкус!И без това тази зима така и не се наканих да сготвя нищо с праз,още утре ще си набавя,благодаря ти,мила!Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти хареса, Роси!
      Прегръдки!

      Изтриване
  6. Това са ми най-любимите хапвания- без месо, но богато на вкус;) Поздрав, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче и на мен така :-)
      поздрави сърдечни и хубави почивни дни!

      Изтриване