сряда, 4 март 2015 г.

Печен пипер (чушки) с орехи и чесън / Roast Pepper With Walnuts and Garlic

   

   Днес ви предлагам едно предястие, което има множество предимства. То е лесно, бързо, много вкусно и стои красиво в чинията. Отговаря на всички изисквания за здравословна храна, приложимо е по време на пости и спокойно се включва във вегетарианските менюта. Може да приготвяте това предястие целогодишно, при положение, че на пазара се продава печен и замразен пипер (чушки). Аз всяка есен си пека, беля и замразявам във фризера и през зимния сезон често приготвям чушки по този начин, защото вкъщи много харесват тази рецепта. 
   Надявам се да хареса и на вас!



Печен пипер (чушки) с орехи и чесън / Roast Pepper With Walnuts and Garlic

Продукти:

9-10 печени пиперки (чушки),
3 скилидки чесън,
2-3 с.л. зехтин,
сол на вкус,
около 100 гр. едро начупени орехови ядки,
няколко стръка магданоз (опция)

  • Печените пиперки (чушки) се обелват, семената и дръжките се отстраняват и се подреждат в салатно плато (чиния).
  • Посоляват се и се поръсват със зехтин. (За по-равномерно разпределение на зехтина, може да използвате хитринка - готварска четка, която да топите в зехтина и да намажете чушките (пипера) с мазнината.) 
  • Чесъна се счуква, заедно с щипка сол в хаванче и чушките се намазват с чесновата паста. Може ако желаете да поръсите с мъничко лимонов сок или оцет, но аз лично в тази рецепта харесвам пиперките (чушките) повече, когато не са подкиселени.
  • Поръсете обилно с едро счуканите орехови ядки. 
     Накрая можете да поръсите със ситно нарязан магданоз или ако предпочитате - да използвате магданоза само за украса.


16 коментара:

  1. Обичам чушки и тази комбинация
    е чудесна!
    Прегръдка, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много обичам, затова търпят и всевъзможни превъплъщения в моята кухня :-)
      Прегръдки, Дани! Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Не съм опитвала, а изглежда много апетитно. С удоволствие ще опитам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам, ако ти допадне, Габриела! Благодаря!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Печени чушки с чесън често се правят и у нас, но кой да се сети да поръси отгоре с орехи?! :)
    Много апетитно!
    Приятен ден, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви хареса, Тили! То и с чесънче само са прекрасни, но пък разнообразието не вреди, нали? :-)
      Благодаря ти!
      Хубави дни до края на седмицата, Тили!

      Изтриване
  4. Любим вариант ....Комбинацията орехи и печена чушка е невероятна:)!Слънчев ден,Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за нас е така, Миленка, затова честичко приготвям!
      Хубав завършек на седмицата ти пожелавам! :-)

      Изтриване
  5. Много хубава салатка, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. На варненци все ни е на устата да кажем пиперки,нали,Лети :) ?
    Тук е раят на салатите и тази е великолепна,бърза,семпла и ароматна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами те са си пиперки, Роси! Гледай само как звучи на английски - pepper, нали? А пък на италиански е peperone. А сега ми кажи, кой е по-близо до това звучене - варненската пиперка или някаква си чушка ;-) Обаче аз уважавам желанието на всеки да нарича нещата както е свикнал и както душата му желае, та затова и заглавието указва и двете наименования :-)
      Благодаря ти, мила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Ей това го обожавам. Ама наистина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така, Мъхче! Общи са ни вкусовете :-)
      Поздрави и успешен старт на новата седмица!

      Изтриване
  8. :) Какви теми сте подхванали с Роси:))) аз все ги пиша чушки и все знам, че са пиперки и то това си е и правилно, ама навикът е голямо нещо:))) Честит празник, Лети!Бъди жива, здрава, щастлива, обичана и обичаща, вдъхновена и вдъхновяваща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, Кате, на варненци все ни се присмива останалата част на България, как сме наричали чушките пиперки. Та именно по тази причина и за яснота, все ги наименувам и по двата начина в рецептите.
      Благодаря ти за чудесните пожелания! Бъди щастлива и обградена с внимание и обич във всеки един ден!

      Изтриване