сряда, 8 април 2015 г.

Разядка с авокадо и една салата с продукти от кошницата на "Мениджър Свежест"


   Преди няколко дни, изненадващо за мен, получих подарък от Lidl Bulgaria - голяма кошница прекрасни плодове и зеленчуци, подбрана от "Мениджър Свежест". Искрено благодаря за милия жест!
   Знаете, че през пролетта човек копнее за повече пресни плодове и зеленчуци на трапезата, в опит да преодолее пролетната умора и за да удовлетвори нуждите на организма от повече витамини. Тази чудесна кошница се появи в много подходящ момент, защото вирусите не подминаха и моето семейство, а тази година се оказаха изключително коварни и не искат да си отидат. Ето защо, подаръка на Lidl се оказа повече от добре дошъл в кухнята.
   Като начало, подбрах продукти от кошницата за една витаминозна разядка и една вкусна салата. Така че, този път рецептите са две - насладете им се и вие.



Дип с авокадо

Продукти:

2 бр. авокадо,
1 1/2 лимон,
4 с.л. зехтин,
2 скилидки чесън,
сол на вкус,
1/2 връзка магданоз

  • Разполовете авокадото с нож по дължина. Махнете костилката. С помоща на супена лъжица извадете сърцевината.
  • Сложете сърцевината в купа. Изцедете сока на лимоните и го прибавете при авокадото. Ако искате лимона да се усеща по-малко, сложете сока само на 1 лимон, но прелестта на този дип е в свежия лимоново-кисел вкус. Прибавете в купата зехтина, солта и скилидките чесън - обелени и нарязани на ситно или пресовани.
  • Намачкайте авокадото, заедно с добавките, като използвате вилица или ръчна преса за картофи (такава каквато се използва при правене на картофено пюре).
  • Накрая добавете нарязания на ситно магданоз и разбъркайте добре.
  • Пожелание, може да сервирате, като декорирате купичката с дипа по края с нарязани на малки кубчета домати (доматите са обелени от ципата и воднистата част със семките задължително се отстранява, преди да се нарежат на малки кубчета).
  • Дипът се сервира заедно с препечени филийки, които се топват в него или пък се маже върху тях.



Салата със зелени подправки и печени чушки (пиперки) 

Продукти:

4-5 картофа,
3-4 чушки (пиперки),
1 връзка пресен лук,
няколко стръка пресен копър,
няколко стръка пресен магданоз,
сол на вкус,
щипка черен пипер,
зехтин 
оцет
2 домата (опция)

  • Сварете картофите в подсолена вода. След като се сварят и изстинат, ги обелете и нарежете на кубчета.
  • Изпечете чушките (пиперките), обелете ги и ги нарежете на ивички. Прибавете ги при нарязаните картофи.
  • Нарежете пресния лук. Нарежете на ситно копъра и магданоза. Прибавете зелените подправки при картофите.
  • Подправете със сол на вкус, щипка черен пипер, зехтин и малко оцет. Разбъркайте внимателно. 
  • Сервирайте салатата охладена.
  • Ако желаете, преди сервиране може да добавите към салатата и 2 домата, нарязани на резенчета.

8 коментара:

  1. Лети, обичам разядки и салати
    и ти ни поднасяш и двете.
    Фен съм на авокадото и тази прелест
    е съвсем по вкуса ми.
    За съжаление рано ми свършиха печените чушки.
    Снимките са чудесни!
    Прегръдки и усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че идеите ти допадат!
      Винаги можеш да си изпечеш две, три чушки - има на пазара, макар и естествено да не са като сезонните. Аз имам все още няколко пакетчета, но за салатата използвах суровите от кошницата и ги изпекох.
      Прегръдки и хубави Великденски празници!

      Изтриване
  2. Много са апетитни и двете салати, Лети :)
    Прегръдка и светли празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепинко!
      Светли празници и на теб и цялото семейство! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Много вкусни, много свежи предложения!
    Весели Великденски празници, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили!
      Светли празници и на теб и близките ти!

      Изтриване
  4. Както винаги изглежда вкусно , ако от Лидл се бяха сетили и ракия да изпратят към мезето , цена нямаше да имат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!
      Следващия път може и да се сетят, кой знае :-)

      Изтриване