сряда, 7 май 2014 г.

Печено агнешко бутче / Roast leg of lamb



Печено агнешко бутче  / Roast leg of lamb

Продукти:

1 агнешко бутче,
5 връзки пресен лук,
3 връзки пресен чесън,
1 връзка магданоз,
5 с.л. ситно нарязан пресен джоджен,
200 мл. доматен сок,
4-5 с.л. олио (или зехтин за готвене),
черен пипер и сол на вкус

за намазване на бутчето: 
3-4 ч.л. горчица,
1-2 равни ч.л. червен пипер,
черен пипер и сол на вкус,
2 с.л. олио (или зехтин за готвене)

   Посолете агнешкото бутче, намажете го с горчицата, поръсете го с червения пипер и с черен пипер на вкус. Накрая го полейте с олиото (зехтина). Оставете го да престои така намазано поне 30 минути.
   В това време, почистете, измийте и нарежете пресния лук и чесън. Сложете ги в голяма тава, прибавете нарязания магданоз и джоджен. Залейте с доматения сок, прибавете олиото (или зехтина за готвене). Поръсете с малко черен пипер. Сложете в тавата агнешкото бутче и покрийте тавата с фолио за печене.
   Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна около 40 минути, след това намалете до 190 градуса и печете още около 40 минути. После махнете фолиото и печете още около 30-40 минути или до пълна готовност на месото и златисто кафява коричка.
   Подходяща гарнитура към ястието е ориз.

10 коментара:

  1. Страхотно е - и на вкус и на вид :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ааа, с картофки по-добре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И с картофки, като гарнитура става. Всекиму според вкуса :-)

      Изтриване
  3. Винаги на Великден правя агнешкото бутче с пресен лук, но следващият път ще добавя и чесън! Сигурна съм, че това ще допълни вкуса му. Мерси за идеята, Лети!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ароматно агнешко бутче с много зеленийки, супер е!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудно е и каква изкусителна коричка само! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, как само се е зачервило... Макар и с малко закъснение, вярвам, че е все така вкусно. ;) Като има кой да си мечтае за него... ;)
    Прегръдки, мила Лети, и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Това е нещо, което пропуснах тази година за жалост. Но тук се нахраних доволно, Лети;) Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви за чудесните коментари и прекрасните пожелания, приятели!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване