Дълго време мина от последната публикация. Ангажименти, проблеми с фотоапарата и какво ли още не, ме държаха далеч от блога още от началото на май, но най-после остана време и за любимите занимания :-) Не че съм престанала да готвя - нищо подобно, но в момента не мога нищо да заснема. Надявам се фотоапарата да е в изправност съвсем скоро, а дотогава ще показвам снимки и ястия направени преди повредата. Ето и едно от тях - паста с домати и рикота.
Паста с домати и рикота / Pasta con Ricotta e Pomodoro
Продукти :
за 4-5 порции
500 гр. паста - например пенне или фусили (аз използвах фарфале, заради децата),
около 150 гр. рикота,
около 600 гр. консервирани белени домати (може да използвате и настъргани пресни домати без люспите),
1/2 глава лук,
2-3 с.л. зехтин за соса + 1 с.л. зехтин за сварената паста,
листата от 2-3 стръка пресен босилек,
сол и черен пипер на вкус
За гарниране: настърган пармезан
Начин на приготвяне:
- Нарежете лука на ситно и го задушете в загретия зехтин.
- Ако използвате пресни домати, ги настържете и отстранете люспите. Ако използвате консервирани белени домати - накълцайте с ножа доматите, прибавете към тях сока от консервата. Добавете доматите към задушения лук, подправете със сол на вкус и оставете соса да ври на умерен огън около 30 минути.
- След като оттеглите от огъня, прибавете черен пипер на вкус и нарязания босилек.
- Накрая добавете при доматения сос и рикотата, разбъркайте много добре.
- Междувременно, сварете пастата в подсолена вода. когато се свари я отцедете добре от водата, прибавете 1 с.л. зехтин, разбъркайте и я оставете под похлупак да стои топла.
- Прибавете готовия със към пастата и разбъркайте.
- Сервирайте ястието веднага, поръсено с настърган пармезан.
Класика поднесена с вкус!
ОтговорИзтриване:)Прекрасен ден,Лети!
Благодаря ти от сърце, Миленка!
ИзтриванеХубави почивни дни от мен!
На една вълна сме, Лети :) Снощи и у нас имаше паста с доматен сос :) но и кайма.
ОтговорИзтриванеМного апетитна е твоята. Да минаваш по-често в блога си, ей :)
Ами ние с тебе, Пепинко, нали знаеш, че често се нацелваме. Преди време помня бяхме влезли в цяла серия :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки и вече ще наминавам по-честичко!
рикотата не е сред любимите ми сирена, но с друго тоаи летен привкус на пастата ще е страхотно. Поздрав, Лети!
ОтговорИзтриванеДоматения сос с босилек си е прекрасен, дори и да пропуснеш рикотата, Мъхче. Имам едни вариации по темата, ще трябва и тях да кача скоро в блога :-)
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Харсевам паста във всякакви варианти...
ОтговорИзтриванеХубав ден!
И ние вкъщи сме и горещи почитатели и я хапваме във всевъжможни вариации :-)
ИзтриванеПоздрави!
Познавам може би най-добрия майстор на фотоапарати в града , ако има нужда ще ви свържа :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря за предложението, може и да се възползвам! :-)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Ей това му е чара на хубавото и лесно готвене... Магия е направо!
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Лети! :)
Аз също не съм публикувала, ама по други причини... Има и такива периоди. ;)
Прегръдки и скорошно оправяне на апарата ти желая!
Благодаря ти, Гери!
ИзтриванеВярно е, че има и такива периоди, но се надявам да не са дълги :-)
Прегръдки!
И така - без повече добавки, пастата е много вкусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Вярно е, Тили, и така е много вкусна!
ИзтриванеПростичките работи, обикновено са и най-вкусните :-)
Благодаря ти!
Поздрави!