сряда, 28 май 2014 г.

Паста с домати и рикота / Pasta con Ricotta e Pomodoro


  Дълго време мина от последната публикация. Ангажименти, проблеми с фотоапарата и какво ли още не, ме държаха далеч от блога още от началото на май, но най-после остана време и за любимите занимания :-) Не че съм престанала да готвя - нищо подобно, но в момента не мога нищо да заснема. Надявам се фотоапарата да е в изправност съвсем скоро, а дотогава ще показвам снимки и ястия направени преди повредата. Ето и едно от тях - паста с домати и рикота.


Паста с домати и рикота / Pasta con Ricotta e Pomodoro

Продукти :

за 4-5 порции

500 гр. паста - например пенне или фусили (аз използвах фарфале, заради децата),
около 150 гр. рикота,
около 600 гр. консервирани белени домати (може да използвате и настъргани пресни домати без люспите),
1/2 глава лук,
2-3 с.л. зехтин за соса + 1 с.л. зехтин за сварената паста,
листата от 2-3 стръка пресен босилек,
сол и черен пипер на вкус

За гарниране: настърган пармезан

   Начин на приготвяне:
  • Нарежете лука на ситно и го задушете в загретия зехтин. 
  • Ако използвате пресни домати, ги настържете и отстранете люспите. Ако използвате консервирани белени домати -  накълцайте с ножа доматите, прибавете към тях сока от консервата. Добавете доматите към задушения лук, подправете със сол на вкус и оставете соса да ври на умерен огън около 30 минути. 
  • След като оттеглите от огъня, прибавете черен пипер на вкус и нарязания босилек.
  • Накрая добавете при доматения сос и рикотата, разбъркайте много добре.
  • Междувременно, сварете пастата в подсолена вода. когато се свари я отцедете добре от водата, прибавете 1 с.л. зехтин, разбъркайте и я оставете под похлупак да стои топла.
  • Прибавете готовия със към пастата и разбъркайте.
  • Сервирайте ястието веднага, поръсено с настърган пармезан.   


14 коментара:

  1. Класика поднесена с вкус!
    :)Прекрасен ден,Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Миленка!
      Хубави почивни дни от мен!

      Изтриване
  2. На една вълна сме, Лети :) Снощи и у нас имаше паста с доматен сос :) но и кайма.
    Много апетитна е твоята. Да минаваш по-често в блога си, ей :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами ние с тебе, Пепинко, нали знаеш, че често се нацелваме. Преди време помня бяхме влезли в цяла серия :-)
      Благодаря ти!
      Прегръдки и вече ще наминавам по-честичко!

      Изтриване
  3. рикотата не е сред любимите ми сирена, но с друго тоаи летен привкус на пастата ще е страхотно. Поздрав, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доматения сос с босилек си е прекрасен, дори и да пропуснеш рикотата, Мъхче. Имам едни вариации по темата, ще трябва и тях да кача скоро в блога :-)
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Харсевам паста във всякакви варианти...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние вкъщи сме и горещи почитатели и я хапваме във всевъжможни вариации :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Познавам може би най-добрия майстор на фотоапарати в града , ако има нужда ще ви свържа :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за предложението, може и да се възползвам! :-)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  6. Ей това му е чара на хубавото и лесно готвене... Магия е направо!
    Чудесно предложение, Лети! :)
    Аз също не съм публикувала, ама по други причини... Има и такива периоди. ;)
    Прегръдки и скорошно оправяне на апарата ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Вярно е, че има и такива периоди, но се надявам да не са дълги :-)
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. И така - без повече добавки, пастата е много вкусна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, Тили, и така е много вкусна!
      Простичките работи, обикновено са и най-вкусните :-)
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване