Това е едно великолепно немско ястие - невероятно съчетание от вкус и аромати, с хрупкава кожичка и топящо се в устата месо. Определено германците знаят как да приготвят свинско :-)
Тази рецепта е за рубриката "Когато готвят мъжете" и е специалитет на моя съпруг. В случая, аз съм само човека зад фотоапарата и обикновен щастлив дегустатор :-)
Свински джоланчета по немски / Schweinshaxe
(Roasted Pork Hocks)
(Roasted Pork Hocks)
Продукти:
2 свински джоланчета с кожа,
2 равни с.л. сол,
10 скилидки чесън,
зехтин,
кимион на зърна
1-2 ябълки,
2-3 глави лук
Начин на приготвяне:
Измийте джоланите и ги подсушеге с домакинска хартия.
Обелете скилидките чесън и ги пресовайте (или счукайте в хаванче). Сложете чесъна в купичка, прибавете солта и сложете няколко супени лъжици зехтин, така че да се получи гъста паста (кашичка). Намажете с нея джоланите от всички страни и ги поръсете обилно с кимион на зърна. Задължително използвайте кимион на зърна, а НЕ млян кимион.
Измийте ябълките, почистете от семките и така както са с кората, ги нарежете на осминки. Обелете лука и го нарежете на шайби.
Покрийте дъното на товичката, в която ще печете джоланите, с парчетата ябълка и шайбите лук. Сложете джоланите в тавата ПРАВИ (това е много важно за получаване на хрупкава коричка от всички страни). Налейте вода до средата на тавата.
Печете в предварително загрята до 190 градуса фурна, приблизително около 2 часа и 30 минути.
Сервират се с гарнитура от картофи (например картофени кнедли или печени картофи, или др. под.), кисело зеле и пържен лук.
Ако пюрирате ябълките и лука, върху които сте пекли джоланите, заедно с няколко лъжици течност от тавата, ще получите ябълков сос. Може да го сервирате в отделна купичка, като акомпанимент на месото, за тези, които желаят да използват сос. На мен лично, джоланчето ми допада повече без соса, но е въпрос на вкус.
Те германците знаят как да го приготвят, мъжът ти, Лети, знае как да те зарадва, а ти знаеш как да оцениш и представиш. Какво да ти кажа... Чудесен резултат от целия процес, да ти е жив и здрав готвачът! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Гери!
ИзтриванеНаистина - да ми е жив и здрав готвачът!
Сърдечен поздрав!
Лети, толкова апетитна коричка, която ухае на ким!
ОтговорИзтриванеПоздравления за майстора :)
Обичам месото на джолана и със сигурност ще я опитам!
Прегръдка и хубав уикенд!
Надявам се да ти хареса рецептата, Дани!
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи и ще предам поздравленията на майстора :-)
Прегръдки!
Лети, наистина мъжка рецепта! Май няма мъж, който да откаже да опита - и моят ще бъде в редичката :) Пък и аз малко ще си отрежа :)
ОтговорИзтриванеВкусни почивни дни! Поздрави!
Ами да, то мъжете повечето са си месоядни :-)
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавия коментар, Албенка! Да сте здрави и честити през новата година!
Сърдечен поздрав!
Уникално изглежда, Лети -
ОтговорИзтриванечудесна рецепта, представена по впечатляващ начин и с вълшебни снимки!
Моите комплименти, хубав петък и спокоен уикенд!
Благодаря ти от сърце, Диди! Предавам комплиментите на майстора, а аз благодаря за хубавите думи относно снимките, че много трудно ги заснех тези джоланчета, поизмъчиха ме докато се получи свястна снимка :-)
ИзтриванеСърдечни поздрави и хубави почивни дни!
Ау, облизах се! Напълно по вкуса ми е! Не само че е вкусно, но и такива апетитни снимки си направила!
ОтговорИзтриванеПрекрасен петък, Лети!
Тили, радвам се, че ти допада рецептата. Нистина много вкусни се получават, германците определено разбират от приготвяне на свинско :-)
ИзтриванеБлагодаря ти! Сърдечен поздрав!
Охоо, това мъжа ми ще го оцжени по достойнство! Невероятна коричка!
ОтговорИзтриване"Мъжко" изкушение е това ястие, вярно си е! Ама и дамите изкушава, нищо че после се чудим как да елиминираме калорийките :-))
ИзтриванеСърдечен поздрав и хубав уикенд, Luchiya!
Пу за мен кожичката! Обожавам я, изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеПък и колко греховно вкусна е! Изкушение е това джоланче, германците са опасни със свинското :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, Йоли! Поздрави сърдечни!
Немците определено разбират от приготвяне на месо, а като гледам ти също. Снимката направо убива!!!!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Вярно си е, Мъхче, разбират и то най-вече за приготвянето на свинско - невероятни рецепти имат!
ИзтриванеПоздрави и хубави зимни дни от мен!
Ах. Лети, тези джоланчета са истински разкош и аплодирам съпруга ти за това блестящо кулинарно изпълнение! Прекрасни и вкусни почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много от негово име, Кате!
ИзтриванеПрегръдки и хубави зимни дни!
Иха, Лети, каква композиция... Страхотна...
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Композицията не знам, но вкусът е страхотен!
ИзтриванеПоздрави сърдечни, Вещичке!