петък, 24 януари 2014 г.

Свински джоланчета по немски / Roasted Pork Hocks



     Това е едно великолепно немско ястие - невероятно съчетание от вкус и аромати, с хрупкава кожичка и топящо се в устата месо. Определено германците знаят как да приготвят свинско :-)
     Тази рецепта е за рубриката "Когато готвят мъжете" и е специалитет на моя съпруг. В случая, аз съм само човека зад фотоапарата и обикновен щастлив дегустатор :-)


Свински джоланчета по немски / Schweinshaxe 
(Roasted Pork Hocks)

Продукти:

2 свински джоланчета с кожа,
2 равни с.л. сол,
10 скилидки чесън,
зехтин,
кимион на зърна

1-2  ябълки,
2-3 глави лук


Начин на приготвяне:

Измийте джоланите и ги подсушеге с домакинска хартия.
Обелете скилидките чесън и ги пресовайте (или счукайте в хаванче). Сложете чесъна в купичка, прибавете солта и сложете няколко супени лъжици зехтин, така че да се получи гъста паста (кашичка). Намажете с нея джоланите от всички страни и ги поръсете обилно с кимион на зърна. Задължително използвайте кимион на зърна, а НЕ млян кимион.
Измийте ябълките, почистете от семките и така както са с кората, ги нарежете на осминки. Обелете лука и го нарежете на шайби.
Покрийте дъното на товичката, в която ще печете джоланите, с парчетата ябълка и шайбите лук. Сложете джоланите в тавата ПРАВИ (това е много важно за получаване на хрупкава коричка от всички страни). Налейте вода до средата на тавата.
Печете в предварително загрята до 190 градуса фурна, приблизително около 2 часа и 30 минути.
Сервират се с гарнитура от картофи (например картофени кнедли или печени картофи, или др. под.), кисело зеле и пържен лук.
Ако пюрирате ябълките и лука, върху които сте пекли джоланите, заедно с няколко лъжици течност от тавата, ще получите ябълков сос. Може да го сервирате в отделна купичка, като акомпанимент на месото, за тези, които желаят да използват сос. На мен лично, джоланчето ми допада повече без соса, но е въпрос на вкус.



20 коментара:

  1. Те германците знаят как да го приготвят, мъжът ти, Лети, знае как да те зарадва, а ти знаеш как да оцениш и представиш. Какво да ти кажа... Чудесен резултат от целия процес, да ти е жив и здрав готвачът! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Наистина - да ми е жив и здрав готвачът!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  2. Лети, толкова апетитна коричка, която ухае на ким!
    Поздравления за майстора :)
    Обичам месото на джолана и със сигурност ще я опитам!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса рецептата, Дани!
      Благодаря ти за хубавите думи и ще предам поздравленията на майстора :-)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Лети, наистина мъжка рецепта! Май няма мъж, който да откаже да опита - и моят ще бъде в редичката :) Пък и аз малко ще си отрежа :)
    Вкусни почивни дни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да, то мъжете повечето са си месоядни :-)
      Благодаря ти за хубавия коментар, Албенка! Да сте здрави и честити през новата година!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  4. Уникално изглежда, Лети -
    чудесна рецепта, представена по впечатляващ начин и с вълшебни снимки!
    Моите комплименти, хубав петък и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Диди! Предавам комплиментите на майстора, а аз благодаря за хубавите думи относно снимките, че много трудно ги заснех тези джоланчета, поизмъчиха ме докато се получи свястна снимка :-)
      Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Ау, облизах се! Напълно по вкуса ми е! Не само че е вкусно, но и такива апетитни снимки си направила!
    Прекрасен петък, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радвам се, че ти допада рецептата. Нистина много вкусни се получават, германците определено разбират от приготвяне на свинско :-)
      Благодаря ти! Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  6. Охоо, това мъжа ми ще го оцжени по достойнство! Невероятна коричка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Мъжко" изкушение е това ястие, вярно си е! Ама и дамите изкушава, нищо че после се чудим как да елиминираме калорийките :-))
      Сърдечен поздрав и хубав уикенд, Luchiya!

      Изтриване
  7. Пу за мен кожичката! Обожавам я, изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пък и колко греховно вкусна е! Изкушение е това джоланче, германците са опасни със свинското :-)
      Благодаря ти, Йоли! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  8. Немците определено разбират от приготвяне на месо, а като гледам ти също. Снимката направо убива!!!!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно си е, Мъхче, разбират и то най-вече за приготвянето на свинско - невероятни рецепти имат!
      Поздрави и хубави зимни дни от мен!

      Изтриване
  9. Ах. Лети, тези джоланчета са истински разкош и аплодирам съпруга ти за това блестящо кулинарно изпълнение! Прекрасни и вкусни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много от негово име, Кате!
      Прегръдки и хубави зимни дни!

      Изтриване
  10. Иха, Лети, каква композиция... Страхотна...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Композицията не знам, но вкусът е страхотен!
      Поздрави сърдечни, Вещичке!

      Изтриване