вторник, 3 септември 2013 г.

Салата с грилован патладжан / Grilled Aubergine Salad


   
   След наскоро преживяно здравословно премеждие, затвърдих окончателно мнението си, че човек трябва да се грижи за своето здраве и това трябва да започне не утре, не някога, а днес. Днешния ден изковава бъдещия, днешната грижа за тялото се отплаща утре. Не, че до този момент не съм го знаела, но човек се залисва в ежедневието, казва си "сега нямам време" .... Грешка!!!
    В този ред на мисли, всеки знае че зеленчуците и плодовете са незаменими за организма. Още от ранна възраст и детската песничка "Зеленчуци, който не яде..." сме наясно за ползите от тях, за здравето, което ни носят. Днешната рецепта е изключително здравословна и невероятно вкусна. В нея се използва един малко пренебрегван зеленчук - патладжана.
    Патладжаните съдържат  витамини - А и С и минерали - калций, магнезий, калий, фосфор, натрий. Полезни са за храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Освен полезни са и вкусни, но хората със заболявания на стомаха, червата, бъбреците и черния дроб трябва да са внимателни с тях и да ги консумират само, ако конкретното заболяване позволява.
    Обичам патладжани и често готвя. Обикновено, повечето рецепти предлагат патладжаните като основно ястие - в зеленчукови яхнии, пълнени с различни плънки и т.н., но защо да се ограничаваме? Рецептата, която ви предлагам сега ще е за стартер, а ако щете вярвайте, но наскоро опитах патладжаните и на...сладко от патладжани. Как ви звучи? Звучи странно, ама вкусно си беше! А салатата, която ви показвам....е, тя мина в графа "любими" и ще продължава доста да се прави в моето семейство. Опитайте и вие! :-)


 Салата с грилован патладжан / Grilled Aubergine Salad

Продукти:

3 патладжана със средна големина,
2 скилидки чесън,
около 150-200 гр. сирене фета,
1 лимон,
половин малка връзка магданоз,
4-5 с.л. зехтин  Extra Virgin,
сол 



     Начин на приготвяне:

     Патладжаните се измиват, дръжките им се отстраняват и така както са с корите се нарязват по дължина на ленти с дебелина 3-4 мм. Лентите се посоляват и се оставят в гевгир (цедка) под наклон да се отцеди горчивия сок за около 30 минути. След това, патладжана се изплаква със студена вода и се подсушава внимателно с домакинска хартия.
     Лентите патладжан се гриловат на грил-тиган или скара без да се използва мазнина.
    Грилования патладжан се слага в купа. В малка купичка се смесва зехтина, лимоновия сок и накълцаните на много ситно (или пресовани) скилидки чесън. Сместа се разбива с вилица, докато зехтина и лимоновия сок се смесят добре. Патладжана се залива със сместа и внимателно се разбърква. Оставя се да престои така около 5 минути, след което се аранжира в салатно плато или купа, поръсва се с натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз и се сервира.
    Ако сметнете, че лимоновия сок ще ви е много, редуцирайте количеството така, че да отговаря на вашия вкус, същото се отнася и за останалите подправки. Можете да намалите количеството, но в никакъв случай не изключвайте съвсем чесъна или магданоза, защото те са съществен елемент за хармоничния вкус на тази салата.
    Да ви е сладко, така, както ни беше и на нас, т.е. много :-) и бъдете здрави!

               ** Рецептата е адаптирана от bbcgoodfood.com

    А още поне 8-9 интересни рецепти с патладжани от блога, може да видите, като последвате този линк - "Рецепти с патладжани"
   


10 коментара:

  1. Прекрасна е тази салата,Лети,а снимките са фантастични.От сърце те поздравявам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли, радвам се че ти харесва! :-)
      Салатката наистина си заслужава, стана една от моите любими :-)
      Сърдечен варненски поздрав!

      Изтриване
  2. Лети, миличка, радвам се, че си тук! Обожавам гриловани зеленчуци, а тази салатка е просто разкош, с удоволствие бих хапнала, особено в твоята приятна компания! Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По-добре съм вече, Кате! Благодаря ти за всичко!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Лети, така се радвам да те видя тук, да знаеш! Надявам се всичко да е минало леко и успешно. Подкрепи се с тази чудесна салата, определено е страхотна.
    Сърдечни поздрави и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери и аз се радвам, че пак съм тук! Благодаря ти, мила!
      Сърдечен поздрав и прегръдка!

      Изтриване
  4. Фантастични снимки на тази вкусна и здравословна салата! Чудесно съчетание на продуктите!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитна салата, Лети!
    Права си за здравето! Човек трябва да се грижи добре за себе си, за да е здрав!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Luchiya!
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване