Днес искам да споделя с вас рецепта за паста ала карбонара и тъй като това е рецепта от региона на Лацио, ще разнообразя публикацията с една поредица от снимки на някои от красивите римски фонтани. Те са едно от многото неща във вечния град, които го правят така магнетичен и неповторим, великолепен и царствен, а в същото време и романтичен. Описанието на впечатленията ми от Рим би отнело доста дълги страници, затова оставям този въпрос и се връщам на рецептата "ала карбонара".
Ястието се приготвя обикновено със спагети, тъй като те са идеални за тази рецепта, но аз в случая своеволнича, защото нямах подръка спагети и замених с лингуини. В класическата рецепта се включва специфичен бекон (guanciale или pancetta,), яйца, сирене пекорино (Pecorino Romano) и черен пипер. Това са класическите съставки, но има и доста изменени варианти на класическата рецепта (което се прави главно извън Италия) – например в някои се слага готварска сметана, има варианти, които включват чесън, а често се заменя пекориното с пармезан. Чувала съм, че има дори и вегетариански версии на ястието, но наистина нямам представа какво ли ще представляват те.
Надявам се рецептата, която аз харесвам и представям, да допадне и на вас.
Лингуини карбонара / Linguine alla carbonara
Продукти:
1 пакет лингуини (или спагети, както е в оригиналната рецепта),
1 с.л. зехтин,
4 жълтъка,
около 150 гр. guanciale или pancetta
около 150 гр. прясно настъргано сирене пекорино романо,
черен пипер на вкус
още настъргано сирене пекорино (или пармезан) за поръсване при сервиране
Начин на приготвяне:
- Нарежете гуанчале (или панчета) на кубчета. Отделно настържете в купа сиренето пекорино, прибавете при настърганото сирене жълтъците и разбъркайте енергично с телена бъркалка или вилица, докато се смесят до много добре и се получи нещо като гъста кремообразна смес. Прибавете към нея щипка-две черен пипер.
- Сварете лингуините във вряща подсолена вода, според указанията на опаковката. Трябва да се сварят ал денте, в никакъв случай не ги преварявайте. Отделете една чаена чаша от водата, в която сте варили пастата.
- Докато пастата се вари, загрейте зехтина в тиган на котлона, прибавете нарязания на кубчета бекон гуанчале (или панчета) и запържете до златистокафяво.
- Отцедете сварената паста от водата. Сложете я в дълбок тиган (или използвайте тенджера), прибавете към нея запържения бекон и мазнината, която е останала в тигана, добавете сместа от яйца и пармезан, както и чашата вода, която сте заделили от варенето на пастата. Върнете на котлона на средна температура и бъркайте непрекъснато за няколко минути, докато се образува кремообразен сос.
- Сипете готовата паста в порционни чинии и сервирайте веднага.
За мен едни вегетариански, моля!:)
ОтговорИзтриванеЛети, благодаря за вкусната разходка!
Желая ти приятна седмица!
Бети, при вегетарианския вариант бекона се замества с тиквички. Някои вегетарианци не консумират млечни продукти и яйца, за тях и този вариант с тиквичките е неприложим, но за тези, които изключват само месото е много добър.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Сърдечен поздрав!
Голяма красота... И с ястието, и със снимките - вече направо съм в Италия
ОтговорИзтриванеПоздрави, Лети!
Гери, благодаря ти! Радвам се, че ти харесва :)
ИзтриванеПоздрави!
Великолепни снимки и подобаващо кулинарно изкушение, Лети!
ОтговорИзтриванеСпомени, емоции и преживявания -
благодаря за споделеното, ще очаквам и твоите впечатления.
Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана
Диди, благодаря ти от сърце!
ИзтриванеПоздрави и хубави да са за теб дните от тази седмица!
Лети, страхотни лингуини и чудесни снимки! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти много, Дани!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Много апетитна порция , Лети!
ОтговорИзтриванеИ отново чудни снимки от Италия :) Добр ече си ти, да ме разведеш там :)
Поздрави и хубава нова седмица да ти е!
Благодаря ти, Пепинко! То няма как снимките от Италия да не станат чудни, защото красотите са на всяка крачка.
ИзтриванеЦветна седмица!
Красота, и пастата, и виртуалната разходка, Вили! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ева, за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави и усмихнат ден от мен!
Lety,рецептата ти е прекрасна , а снимките чудесни!Много красота има във вечния град и ти си успяла да я уловиш!
ОтговорИзтриванеТаня, благодаря ти от сърце!
ИзтриванеХубав и цветен ден!
Лети, обожавам Рим, била съм на всички фонтани от снимките. Обожавам и паста. Благодаря за рецептата. Много красиви снимки
ОтговорИзтриванеНевероятен град, наистина! Нищо чудно, че прозвището му е "вечен"!
ИзтриванеБлагодаря ти, Ани!
Поздрави!
Ах,Лети,тази фонтанена фиеста ми дойде направо по поръчка!Търпение нямам вече да ги зърна и аз,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПастата е великолепна и много вкусна!Прегръдка от мен!
роси, на живо са още по-вълшебни, пък и не само фонтаните са това, което прави града магнетичен!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!
Вкусно и красиво:) Пастата вкусна а разходката беше удоволствие за мен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
ИзтриванеПастата не знам, ама фонтаните просто не могат да оставят никой човек равнодушен, прелестни са.
Прекрасна асоциация се е получила с лингуините и водопадите.
ОтговорИзтриванеЛети, царица си на италианската кухня.
С поздрав от Кулата!
Вещичке, благодаря ти! Много се радвам, че публикацията ти харесва :)
ИзтриванеЧестно, не съм целяла подобна алюзия, съвсем случайно се е получило. Не бях забелязала, докато на теб и Инчето не ви направи впечатление.
Сърдечен поздрав!
Много вкусно изглеждат и някак точно асоциация на фонтани предизвикват :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз за водната разходка :)
Усмихната вечер :)
Благодаря ти, Инче! вие с Вещичката сте се наговорили сякаш. Не бях се сетила за подобна асоциация, не съм целяла, ама сега като казваш, гледам, че наистина така е :)
ИзтриванеХубаво утре!
Точно с тези съставки правя и аз карбонара :)Само пекориното не ми е познато:)
ОтговорИзтриванеМного, много любимо ястие, а при теб поднесено и много изкушаващо и красиво:)
Прекрасни снимки!
Благодаря ти, Дари!
ИзтриванеИма пекорино в Метро. Постарах се колкото мога да се приближа до оригинала, ама колкото и да се старая, уникалния вкус, дето на италианска земя го опитах, не мога да го докарам.