понеделник, 18 февруари 2013 г.

Паста карбонара и фонтаните на Рим / Pasta alla carbonara


     
      Днес искам да споделя с вас рецепта за паста ала карбонара и тъй като това е рецепта от региона на Лацио, ще разнообразя публикацията с една поредица от снимки на някои от красивите римски фонтани. Те са едно от многото неща във вечния град, които го правят така магнетичен и неповторим, великолепен и царствен, а в същото време и романтичен. Описанието на впечатленията ми от Рим би отнело доста дълги страници, затова оставям този въпрос и се връщам на рецептата "ала карбонара".
      Ястието се приготвя обикновено със спагети, тъй като те са идеални за тази рецепта, но аз в случая своеволнича, защото нямах подръка спагети и замених с лингуини. В класическата рецепта се включва специфичен бекон (guanciale или pancetta,), яйца, сирене пекорино (Pecorino Romano) и черен пипер. Това са класическите съставки, но има и доста изменени варианти на класическата рецепта (което се прави главно извън Италия) – например в някои се слага готварска сметана, има варианти, които включват чесън, а често се заменя пекориното с пармезан. Чувала съм, че има дори и вегетариански версии на ястието, но наистина нямам представа какво ли ще представляват те.
     Надявам се рецептата, която аз харесвам и представям, да допадне и на вас.



Лингуини карбонара / Linguine alla carbonara


Продукти:

1 пакет  лингуини (или спагети, както е в оригиналната рецепта),
1 с.л. зехтин,
4 жълтъка,
около 150 гр. guanciale или pancetta
около 150 гр. прясно настъргано сирене пекорино романо,
 черен пипер на вкус

още настъргано сирене пекорино (или пармезан) за поръсване при сервиране 



       Начин на приготвяне:
  • Нарежете гуанчале (или панчета) на кубчета. Отделно настържете в купа сиренето пекорино, прибавете при настърганото сирене жълтъците и разбъркайте енергично с телена бъркалка или вилица, докато се смесят до много добре  и се получи нещо като гъста кремообразна смес. Прибавете към нея щипка-две черен пипер.
  • Сварете лингуините във вряща подсолена вода, според указанията на опаковката. Трябва да се сварят ал денте, в никакъв случай не ги преварявайте. Отделете една чаена чаша от водата, в която сте варили пастата.
  • Докато пастата се вари, загрейте зехтина в тиган на котлона, прибавете нарязания на кубчета бекон гуанчале (или панчета) и запържете до златистокафяво.
  • Отцедете сварената паста от водата. Сложете я в дълбок тиган (или използвайте тенджера), прибавете към нея запържения бекон и мазнината, която е останала в тигана, добавете сместа от яйца и пармезан, както и чашата вода, която сте заделили от варенето на пастата. Върнете на котлона на средна температура и бъркайте непрекъснато за няколко минути, докато се образува кремообразен сос.
  • Сипете готовата паста в порционни чинии и сервирайте веднага.















26 коментара:

  1. За мен едни вегетариански, моля!:)
    Лети, благодаря за вкусната разходка!
    Желая ти приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, при вегетарианския вариант бекона се замества с тиквички. Някои вегетарианци не консумират млечни продукти и яйца, за тях и този вариант с тиквичките е неприложим, но за тези, които изключват само месото е много добър.
      Благодаря ти!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  2. Голяма красота... И с ястието, и със снимките - вече направо съм в Италия
    Поздрави, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти! Радвам се, че ти харесва :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Великолепни снимки и подобаващо кулинарно изкушение, Лети!
    Спомени, емоции и преживявания -
    благодаря за споделеното, ще очаквам и твоите впечатления.
    Сърдечни поздрави и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, благодаря ти от сърце!
      Поздрави и хубави да са за теб дните от тази седмица!

      Изтриване
  4. Лети, страхотни лингуини и чудесни снимки! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитна порция , Лети!
    И отново чудни снимки от Италия :) Добр ече си ти, да ме разведеш там :)
    Поздрави и хубава нова седмица да ти е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепинко! То няма как снимките от Италия да не станат чудни, защото красотите са на всяка крачка.
      Цветна седмица!

      Изтриване
  6. Красота, и пастата, и виртуалната разходка, Вили! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ева, за хубавите думи!
      Поздрави и усмихнат ден от мен!

      Изтриване
  7. Lety,рецептата ти е прекрасна , а снимките чудесни!Много красота има във вечния град и ти си успяла да я уловиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря ти от сърце!
      Хубав и цветен ден!

      Изтриване
  8. Лети, обожавам Рим, била съм на всички фонтани от снимките. Обожавам и паста. Благодаря за рецептата. Много красиви снимки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Невероятен град, наистина! Нищо чудно, че прозвището му е "вечен"!
      Благодаря ти, Ани!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Ах,Лети,тази фонтанена фиеста ми дойде направо по поръчка!Търпение нямам вече да ги зърна и аз,благодаря ти!
    Пастата е великолепна и много вкусна!Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. роси, на живо са още по-вълшебни, пък и не само фонтаните са това, което прави града магнетичен!
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Вкусно и красиво:) Пастата вкусна а разходката беше удоволствие за мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!
      Пастата не знам, ама фонтаните просто не могат да оставят никой човек равнодушен, прелестни са.

      Изтриване
  11. Прекрасна асоциация се е получила с лингуините и водопадите.
    Лети, царица си на италианската кухня.
    С поздрав от Кулата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вещичке, благодаря ти! Много се радвам, че публикацията ти харесва :)
      Честно, не съм целяла подобна алюзия, съвсем случайно се е получило. Не бях забелязала, докато на теб и Инчето не ви направи впечатление.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  12. Много вкусно изглеждат и някак точно асоциация на фонтани предизвикват :)
    Благодаря и аз за водната разходка :)

    Усмихната вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! вие с Вещичката сте се наговорили сякаш. Не бях се сетила за подобна асоциация, не съм целяла, ама сега като казваш, гледам, че наистина така е :)
      Хубаво утре!

      Изтриване
  13. Точно с тези съставки правя и аз карбонара :)Само пекориното не ми е познато:)
    Много, много любимо ястие, а при теб поднесено и много изкушаващо и красиво:)
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дари!
      Има пекорино в Метро. Постарах се колкото мога да се приближа до оригинала, ама колкото и да се старая, уникалния вкус, дето на италианска земя го опитах, не мога да го докарам.

      Изтриване