понеделник, 25 февруари 2013 г.

Меню в бяло и червено

   
      Преди известно време ме изненада една покана - предложение да направя тематично меню в бяло и червено за мартенския брой на списанието "Happy news" на верига ресторанти "Happy". Това е списанието, което стои на всяка маса в ресторантите от веригата и което можете да си четете, докато поръчката ви пристигне.
     Тъй като месец март е на прага ни и скоро ще се закичим с мартенички в бяло и червено, с пожелание да сме здрави и усмихнати, идеята много ми хареса и реших, че ще е страшно забавно.
     Предложението беше интересно предизвикателство, защото не само блюдата трябваше, като визия да са червено-бели, но и в тях да се влагат само продукти, които са в някой от тези два цвята.
     Ще ви покажа резултата, надявам се да ви хареса и ако искате, можете да приложите нещичко от това меню за 1-ви март :)



Салата от репички с млечно-чеснов дресинг

Продукти:

2 връзки репички,
2 с.л. заквасена сметана,
1 с.л. кисело мляко,
1 скилидка чесън,
щипка прясно смлян бял пипер,
сол на вкус

   Почистете и измийте  репичките. Нарежете ги на осминки.
   В купичка смесете сметаната, киселото мляко, ситно накълцаната скилидка чесън, пипера и солта. Разбъркайте всички съставки до еднородна консистенция.
   Поставете репичките в салатна чиния и залейте с дресинга.
   Ако желаете можете да ги аранжирате в листа от червено зеле или да ги сервирате върху канапе от нарязано червено зеле.

    *  Ако целта ви не е салатата непременно да е само в бяло и червено, можете да си добавите и малко ситно нарязан копър.



Ориз с пиле, боровинки, сушени домати и бадеми

Продукти:

около 400 гр. пилешки гърди без кожа и кости,
200 гр. ориз за ризото,
1 глава лук,
2 скилидки чесън,
50-60 гр. сушени домати в зехтин,
40 гр. сушени червени боровинки,
30 гр. бланширани бадеми,
20 гр. масло,
3 с.л. зехтин,
50 ml бяло вино,
прясно смлян бял пипер,
сол на вкус

    Нарежете пилешкото месо на хапки.
   Сварете ориза в подсолена вода (внимавайте да не го разварите). Изсипете го в цедка и го отцедете много добре.
    Нарежете бадемите на „иглички”, главата лук - на ситно, а сушените домати на парчета. 
    Обелете скилидките чесън и ги смачкайте с плоската част на ножа..
   Загрейте зехтина и маслото в дълбок тиган на котлона и сотирайте лука и чесъна за няколко минути, докато лука леко омекне.
    Прибавете пилешкото месо  и гответе докато побелее, като разбърквате няколко пъти.
   Добавете в тигана бадемите, сушените домати и сушените боровинки, разбъркайте и гответе още 2-3 минути. Залейте с виното и около 20-30 ml вода. Прибавете сол на вкус и прясно смлян бял пипер. Гответе, като разбърквате отвреме навреме, докато течността се редуцира повече от половината и месото е готово.
   Прибавете при месото сварения ориз и разбъркайте добре. Гответе още 3-4 минути и оттеглете от котлона.

    Десертът е Ягодово сладоледено парфе с малинов сосТъй като вече съм качвала тази рецепта в блога, няма да я повтарям, а само давам линк към нея (кликнете върху името на десерта, за да отворите публикацията с рецептата). Вярно е, че сега не е сезона на тези плодове, но може да се използват и замразени.



     Ето и как ще изглежда страничката с рецептите. Тя ми беше любезно предоставена предварително, тъй като списанието ще може да четете от 1-ви март.  

   
   

19 коментара:

  1. Лети, поздравления за поканата!
    Справила си се прекрасно!
    Чудесни и вкусни предложения!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно е цялото меню, Вили! Поздравления за поканата и невероятните рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
  3. ЕЕЕ...Лети невероятни предложения в мартеничка си ни представила.
    Ориза много ме впечатли и ще се пробва тези дни.
    Поздравления и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Знаят те към кого да се обърнат. Мисля, че предизвикателството е изпълнено!
    Поздравления, Лети!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, много идейни рецепти. Щях да кажа, ч парфето най - много ми хареса, ама не е вярно. Салатата,а сякаш най - много ориза ме плениха също! Много обичам ориз с боровинки и ядки, за разлика от други хора в моето семейство. :)

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, разкошно ти е менюто, и снимките, и всичко! Иде ми да я отмъкна тази салата с репички и ..
    Поздравления, блестящо представяне!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей, ще отида в Хепи, само за да те чета:)/ е и да си похапна, де, много вкусно готвят:). Страхотна си! Обожавам тематични менюта, а ти си подбрала всичко с финес!

    ОтговорИзтриване
  8. Моите поздравления, Лети-
    за гостуването ти на вестник "Всичко за семейството" както и в списанието "Happy news"!
    Комплименти за чудесния избор на предложения, очарована съм от мартенската ти серия в червено и бяло - страхотна е!
    С пожелания за още медийни изяви и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно празнично меню! Много свежо,красиво и вкусно.

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, много добре си се справила със задачата! Всичко изглежда уникално вкусно и в красивите багри на бяло и червено! Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  11. Уау, страхотно меню, много ми харесва! Голяма чест да те поканят за това издание! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Lety,поздравления за предизвикателството. Справила си се повече от чудесно с твоето Мартенско меню. Много ми харесва.

    ОтговорИзтриване
  13. Лети,честита покана ,която е заслужено признание и внимание към таланта ти на кулинар и презентатор,а с този разкошен ансамбъл в червено и бяло си го доказала по най-категоричен начин!
    И трите рецепти ми харесват много!Би било чудесно,ако ги включат в менюто си!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, чудесно предложение! Честито за поканата и за възможността да покажеш част от вкусните си изкушения на повече хора, които избират да хапват в "Happy"! Баба Марта е чудесен повод и снимките ти са изключително красиви и тематични! Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много ви благодаря, приятели, за хубавите коментари - за оценката, за подкрепата, за пожеланията! Зареждате ме с увереност, положителни емоции и ентусиасъм!
    Прегръдки за всички вас и още веднъж ви благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  16. Лети,чудесно първомартенско меню!Поздравления за креативността и отличните снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, благодаря за хубавите думи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  17. Браво, момиче! Много идейно и красиво!:))
    Много ми хареса:)
    Салатата с репички си я отбелязвам моментално. Лесна, апетитно изглеждаща и ефектна:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, радвам се, че идеята ти допада.
      Сърдечно благодаря!
      Поздрав и хубава нова седмица!

      Изтриване