Преди известно време ме изненада една покана - предложение да направя тематично меню в бяло и червено за мартенския брой на списанието "Happy news" на верига ресторанти "Happy". Това е списанието, което стои на всяка маса в ресторантите от веригата и което можете да си четете, докато поръчката ви пристигне.
Тъй като месец март е на прага ни и скоро ще се закичим с мартенички в бяло и червено, с пожелание да сме здрави и усмихнати, идеята много ми хареса и реших, че ще е страшно забавно.
Предложението беше интересно предизвикателство, защото не само блюдата трябваше, като визия да са червено-бели, но и в тях да се влагат само продукти, които са в някой от тези два цвята.
Ще ви покажа резултата, надявам се да ви хареса и ако искате, можете да приложите нещичко от това меню за 1-ви март :)
Салата от репички с млечно-чеснов дресинг
Продукти:
2
връзки репички,
2 с.л.
заквасена сметана,
1 с.л.
кисело мляко,
1
скилидка чесън,
щипка
прясно смлян бял пипер,
сол на
вкус
Почистете и измийте репичките. Нарежете ги на осминки.
В купичка смесете сметаната, киселото мляко,
ситно накълцаната скилидка чесън, пипера и солта. Разбъркайте всички съставки
до еднородна консистенция.
Поставете репичките в салатна чиния и
залейте с дресинга.
Ако желаете можете да ги аранжирате в листа
от червено зеле или да ги сервирате върху канапе от нарязано червено зеле.
* Ако целта ви не е салатата непременно да е само в бяло и червено, можете да си добавите и малко ситно нарязан копър.
Ориз с пиле, боровинки, сушени домати и
бадеми
Продукти:
около
400 гр. пилешки гърди без кожа и кости,
200 гр.
ориз за ризото,
1 глава
лук,
2
скилидки чесън,
50-60
гр. сушени домати в зехтин,
40 гр.
сушени червени боровинки,
30 гр.
бланширани бадеми,
20 гр.
масло,
3 с.л.
зехтин,
50 ml бяло
вино,
прясно
смлян бял пипер,
сол на
вкус
Нарежете пилешкото месо на хапки.
Сварете ориза в подсолена вода
(внимавайте да не го разварите). Изсипете го в цедка и го отцедете много добре.
Нарежете бадемите на „иглички”, главата лук
- на ситно, а сушените домати на парчета.
Обелете скилидките чесън и ги
смачкайте с плоската част на ножа..
Загрейте зехтина и маслото в дълбок тиган
на котлона и сотирайте лука и чесъна за няколко минути, докато лука леко
омекне.
Прибавете пилешкото месо и гответе докато побелее, като разбърквате
няколко пъти.
Добавете в тигана бадемите, сушените домати
и сушените боровинки, разбъркайте и гответе още 2-3 минути. Залейте с виното и
около 20-30 ml вода. Прибавете сол на вкус и прясно смлян бял пипер.
Гответе, като разбърквате отвреме навреме, докато течността се редуцира повече
от половината и месото е готово.
Прибавете
при месото сварения ориз и разбъркайте добре. Гответе още 3-4 минути и
оттеглете от котлона.
Десертът е Ягодово сладоледено парфе с малинов сос. Тъй като вече съм качвала тази рецепта в блога, няма да я
повтарям, а само давам линк към нея (кликнете върху името на десерта, за да
отворите публикацията с рецептата). Вярно е, че сега не е сезона на тези плодове, но може да се използват и замразени.
Ето и как ще изглежда страничката с рецептите. Тя ми
беше любезно предоставена предварително, тъй като списанието ще може да четете
от 1-ви март.
Лети, поздравления за поканата!
ОтговорИзтриванеСправила си се прекрасно!
Чудесни и вкусни предложения!
Поздрави и хубаво настроение!
Страхотно е цялото меню, Вили! Поздравления за поканата и невероятните рецепти! :)
ОтговорИзтриванеЕЕЕ...Лети невероятни предложения в мартеничка си ни представила.
ОтговорИзтриванеОриза много ме впечатли и ще се пробва тези дни.
Поздравления и прекрасна седмица!
Знаят те към кого да се обърнат. Мисля, че предизвикателството е изпълнено!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Лети!
Лети, много идейни рецепти. Щях да кажа, ч парфето най - много ми хареса, ама не е вярно. Салатата,а сякаш най - много ориза ме плениха също! Много обичам ориз с боровинки и ядки, за разлика от други хора в моето семейство. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави
Лети, разкошно ти е менюто, и снимките, и всичко! Иде ми да я отмъкна тази салата с репички и ..
ОтговорИзтриванеПоздравления, блестящо представяне!
Ей, ще отида в Хепи, само за да те чета:)/ е и да си похапна, де, много вкусно готвят:). Страхотна си! Обожавам тематични менюта, а ти си подбрала всичко с финес!
ОтговорИзтриванеМоите поздравления, Лети-
ОтговорИзтриванеза гостуването ти на вестник "Всичко за семейството" както и в списанието "Happy news"!
Комплименти за чудесния избор на предложения, очарована съм от мартенската ти серия в червено и бяло - страхотна е!
С пожелания за още медийни изяви и хубава нова седмица, Диана
Страхотно празнично меню! Много свежо,красиво и вкусно.
ОтговорИзтриванеЛети, много добре си се справила със задачата! Всичко изглежда уникално вкусно и в красивите багри на бяло и червено! Поздравления :)
ОтговорИзтриванеУау, страхотно меню, много ми харесва! Голяма чест да те поканят за това издание! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеLety,поздравления за предизвикателството. Справила си се повече от чудесно с твоето Мартенско меню. Много ми харесва.
ОтговорИзтриванеЛети,честита покана ,която е заслужено признание и внимание към таланта ти на кулинар и презентатор,а с този разкошен ансамбъл в червено и бяло си го доказала по най-категоричен начин!
ОтговорИзтриванеИ трите рецепти ми харесват много!Би било чудесно,ако ги включат в менюто си!
Прегръдка!
Лети, чудесно предложение! Честито за поканата и за възможността да покажеш част от вкусните си изкушения на повече хора, които избират да хапват в "Happy"! Баба Марта е чудесен повод и снимките ти са изключително красиви и тематични! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря, приятели, за хубавите коментари - за оценката, за подкрепата, за пожеланията! Зареждате ме с увереност, положителни емоции и ентусиасъм!
ОтговорИзтриванеПрегръдки за всички вас и още веднъж ви благодаря от сърце!
Лети,чудесно първомартенско меню!Поздравления за креативността и отличните снимки!
ОтговорИзтриванеТаня, благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Браво, момиче! Много идейно и красиво!:))
ОтговорИзтриванеМного ми хареса:)
Салатата с репички си я отбелязвам моментално. Лесна, апетитно изглеждаща и ефектна:)
Дари, радвам се, че идеята ти допада.
ИзтриванеСърдечно благодаря!
Поздрав и хубава нова седмица!