Реших и аз да направя рубрика за гости в блога. Много ми хареса идеята - някак уютно и по домашному да посрещам приятни и интересни хора :) Ще се казва "Днес ми гостува" и първи гост ще бъде Пепи Стоева, от блога "Храна за мой`те канибали".
Книжният кебап е ястие от турската кухня и би следвало да се приготви с агнешко месо, у нас обаче любители на агнешкото - единици. Затова Често го правя, но със свинско, с телешко или с глиган.
Лично мои интерпретации с тези видове месо за кебап в хартия и нямам претенции за автентичността на рецептата. Но пък вкуса си струва - приготвените продукти, накрая задушени в хартията са наслада за всяка чаша червено вино/ упс, за всяка вечеря.
Приготвяне:
* Бекона се нарязва на ситни кубчета, запържва в сух тиган и изважда на кухненска хартия, да се отцеди от мазнината.
* В голяма купа се изсипва царевичното брашно/полента.
* Върху него се изсипва чаша (240 мл) вряла вода и се разбърква. Оставя се да набъбне за 15 минути, докато се охлади.
* През това време на хартия (или в друг съд) смесват брашното, захарта, бакпулвера, сол и содата за хляб.
* В друга - вече голяма купа се се чукват яйцата, прибавя се маслото и разбъркват.
* Прибавя се прясното мляко, отново разбърква. Тук маслото може да остане малко на топчета, но това не е от значение.
* Прибавят се сухите съставки. Обърква се. Прибавя се охладеното и накиснато царевично брашно. Обърква се.
* Накрая се прибавя бекона, настърганите сирена и отново разбърква. добавете варени бекон и настърганото сирене Чедър и се разбърква да се съчетаят.
* Гофретника се загрява.
* Плочите се намазват съвсем тънко с масло (с четката, или парче марля)
* Във всяка част на гофретника се поставя по 1/4 ч.ч. (60 мл) от сместа.
* Затваря се капака и пекат в продължение на 3-5 минути, докато краищата са леко хрупкави.
(тази мярка 1/4 ч.ч. е за плочите на моя гофретник - две части с големина 10/10см. Тук трябва на място да се прецени колко поемат плочите, защото сместа вътре се надува и ако е в повече - излиза отвън и следва почистването на гофретника, вместо човек да си маже готова гофрета и хапва)
* Между отделните партиди на печене тестото се разбърква, тъй като царевичното брашно и бекона падат на дъното.
* Още топли се намазват с масло и гарнират със сирене.
Според мен - по-вкусни са напълно изстинали, макар и омекнали тогава.
Пепи едва ли има нужда от представяне, сигурно няма кулинарен блогър, който да не е посещавал нейното виртуално местенце. Тя е невероятен майстор на месните гозби и особено тези с дивечово месо. Но далеч не е само това, което трябва да спомена за нейните кулинарни умения. И друг път съм имала случай да кажа, че "Храна за мой`те канибали" е едно от най-посещаваните и интересни места в кулинарното блог пространство и има защо да е така. Там човек може с часове да разглежда невероятно многообразие от рецепти, снимки и техники в кухнята, при това поднесени с много ведрост и чувство за хумор. Накрая се оказва, че не просто разглеждате или търсите нещо, а истински се забавлявате :) Освен това, Пепи е прекрасен човек - ведър, позитивен, отзивчив и земен, с който винаги е приятно да се общува. Тя беше и първия човек, който остави коментар в моя блог, когато "Кулинарно приключение" прохождаше.
Заради всичко това, което ви разказах, ще разберете защо с огромно удоволствие избрах и поканих Пепи Стоева за мой първи гост.
Благодаря ти Пепи, че прие поканата ми за гостуване! Дебело искам да подчертая, че не едната, а и двете рецепти са съвсем по мой вкус и ако беше по-наблизичко, щях да се примъкна към вас и за дегустация :) :)
От сърце се радвам, че от страничките на моя блог ще можем, още веднъж, да се насладим на твоето майсторство в кухнята, на уюта и ведрото настроение, които успяваш да създадеш около себе си.
******************************************************************
Днес съм на гости на едно местенце, където се чувствам уютно и комфортно. В това красиво, подредено, вкусно, направено с много любов и умение кулинарно пространство, винаги намирам нещо за себе си - нов вкус, средиземноморски полъх или изпитана традиционна рецепта. Снимките са топли, подканващи и апетитни, аранжирани с вещина и естетика.
Радвам се, че Интернет пространството (или по-скоро форума на Гответе с мен) ми даде тази възможност - да се наслаждавам на финеса, деликатността и таланта на домакинята ми. Стилните снимки и изискания вкус пленяват от пръв поглед, но са само прелюдия към приготвените с голяма любов ястия.
Късметлийка съм, че съм първия гост на Лети и няма да крия, че се радвам от този факт. Въпреки, че моята канибалска кухня основно е в стил "Бронтозавърско ребърце" а*ла Флинтстоун, веднага откликнах на поканата и. Е, ако три седмици време са веднага
Благодаря ти, мила Лети за търпението! Благодаря и за поканата и се надявам едната ми рецепта да е по лично твой вкус !
Радвам се, че Интернет пространството (или по-скоро форума на Гответе с мен) ми даде тази възможност - да се наслаждавам на финеса, деликатността и таланта на домакинята ми. Стилните снимки и изискания вкус пленяват от пръв поглед, но са само прелюдия към приготвените с голяма любов ястия.
Късметлийка съм, че съм първия гост на Лети и няма да крия, че се радвам от този факт. Въпреки, че моята канибалска кухня основно е в стил "Бронтозавърско ребърце" а*ла Флинтстоун, веднага откликнах на поканата и. Е, ако три седмици време са веднага
Благодаря ти, мила Лети за търпението! Благодаря и за поканата и се надявам едната ми рецепта да е по лично твой вкус !
Книжен кебап с глиган
Книжният кебап е ястие от турската кухня и би следвало да се приготви с агнешко месо, у нас обаче любители на агнешкото - единици. Затова Често го правя, но със свинско, с телешко или с глиган.
Лично мои интерпретации с тези видове месо за кебап в хартия и нямам претенции за автентичността на рецептата. Но пък вкуса си струва - приготвените продукти, накрая задушени в хартията са наслада за всяка чаша червено вино/ упс, за всяка вечеря.
Продукти за 6 порции:
ок. 1,5 кг крехко месо без кост
2-3 с.л. олио
сол ( малко :)
1/2 глава целина или 1 корен пащърнак
3-4 глави лук
2 пресни домата, или шепа сушени домати
2-3 картофа
200 мл. червено вино
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. захар
100 гр. масло (ако месото е свинско - маслото наполовина)
1 ч.л. риган
магданоз, люта чушка по желание
хартия за печене
Приготвяне:
* Месото се нарязва на големи кубчета (3-см.)
* Запържва се в олиото, колкото да се запечата и се залива с вода - толкова, че да го покрие.
* Отпенва се, когато завира и му се прибавят солта, целината или пащърнака (тук е с пащърнак)
* Вари се до омекване на месото. Към края може да се увеличи степента на котлона, за да се редуцира бульона и остане не-повече от чаша.
* През това време се приготвя лука:
- Нарязва се на едри кръгове и задушава в маслото.
- Прибавя се виното и отново задушава, докато виното изври.
- Прибавя се захарта, нарязаните на кръгчета моркови; едро-нарязаните картофи, поръсва се със сол и черен пипер и задушават за 5-6 мин. (слагам тук картофите, защото поемат от сладостта на лука)
* Приготвя се хартията - ако не е нарязана, отрязват се 6 бр квадрати с големина 50/50 см. приблизително.
* В средата им се разпределя месото, около него - картофите, лука и морковите. Прибавят се нарязаните пресни или сушени домати.
* По желание се прибавя и по една люта чушка.
***Понякога прибавям и друга чушка в пакетите - сурова зелена, или червена, но точно този път съм забравила, че ще ми трябва.
* Хващат се краищата на хартия, повдигат нагоре и пакетите се връзват (с конец, ако нямате силиконови връзки за печене)
* Пакетите в тава и пекат за 30-35 мин. в загрята на 180* фурна.
* Може да се сервират с хартията и всеки да си го отвори, а може и по-мързеливо за дегустаторите - да се прехвърли месото в чиния и така сервира.
* Месото се нарязва на големи кубчета (3-см.)
* Запържва се в олиото, колкото да се запечата и се залива с вода - толкова, че да го покрие.
* Отпенва се, когато завира и му се прибавят солта, целината или пащърнака (тук е с пащърнак)
* Вари се до омекване на месото. Към края може да се увеличи степента на котлона, за да се редуцира бульона и остане не-повече от чаша.
* През това време се приготвя лука:
- Нарязва се на едри кръгове и задушава в маслото.
- Прибавя се виното и отново задушава, докато виното изври.
- Прибавя се захарта, нарязаните на кръгчета моркови; едро-нарязаните картофи, поръсва се със сол и черен пипер и задушават за 5-6 мин. (слагам тук картофите, защото поемат от сладостта на лука)
* Приготвя се хартията - ако не е нарязана, отрязват се 6 бр квадрати с големина 50/50 см. приблизително.
* В средата им се разпределя месото, около него - картофите, лука и морковите. Прибавят се нарязаните пресни или сушени домати.
* По желание се прибавя и по една люта чушка.
***Понякога прибавям и друга чушка в пакетите - сурова зелена, или червена, но точно този път съм забравила, че ще ми трябва.
* Хващат се краищата на хартия, повдигат нагоре и пакетите се връзват (с конец, ако нямате силиконови връзки за печене)
* Пакетите в тава и пекат за 30-35 мин. в загрята на 180* фурна.
* Може да се сервират с хартията и всеки да си го отвори, а може и по-мързеливо за дегустаторите - да се прехвърли месото в чиния и така сервира.
Гофрети с бекон и сирене
Продукти:
3/4 ч.ч. грубо царевично брашно/полента
2 яйца
3/4 ч.ч. брашно
3 с.л. разтопено масло
1/2 супена лъжица захар
1ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч. л. сол
200 мл. прясно мляко
200 гр. варено-пушен бекон
1/2 чаша овче/козе сирене (или друго, ако не обичате такива)
1/2 ч.ч. пушен кашкавал
Масло за намазване на плочата,
масло и още сирене за сервиране
И като цяло :) много масло. Едно пакетче от 125 гр. е достатъчно
Приготвяне:
* Бекона се нарязва на ситни кубчета, запържва в сух тиган и изважда на кухненска хартия, да се отцеди от мазнината.
* В голяма купа се изсипва царевичното брашно/полента.
* Върху него се изсипва чаша (240 мл) вряла вода и се разбърква. Оставя се да набъбне за 15 минути, докато се охлади.
* През това време на хартия (или в друг съд) смесват брашното, захарта, бакпулвера, сол и содата за хляб.
* В друга - вече голяма купа се се чукват яйцата, прибавя се маслото и разбъркват.
* Прибавя се прясното мляко, отново разбърква. Тук маслото може да остане малко на топчета, но това не е от значение.
* Прибавят се сухите съставки. Обърква се. Прибавя се охладеното и накиснато царевично брашно. Обърква се.
* Накрая се прибавя бекона, настърганите сирена и отново разбърква. добавете варени бекон и настърганото сирене Чедър и се разбърква да се съчетаят.
* Гофретника се загрява.
* Плочите се намазват съвсем тънко с масло (с четката, или парче марля)
* Във всяка част на гофретника се поставя по 1/4 ч.ч. (60 мл) от сместа.
* Затваря се капака и пекат в продължение на 3-5 минути, докато краищата са леко хрупкави.
(тази мярка 1/4 ч.ч. е за плочите на моя гофретник - две части с големина 10/10см. Тук трябва на място да се прецени колко поемат плочите, защото сместа вътре се надува и ако е в повече - излиза отвън и следва почистването на гофретника, вместо човек да си маже готова гофрета и хапва)
* Между отделните партиди на печене тестото се разбърква, тъй като царевичното брашно и бекона падат на дъното.
* Още топли се намазват с масло и гарнират със сирене.
Според мен - по-вкусни са напълно изстинали, макар и омекнали тогава.
Чудесен гост си имаш, Лети! Много харесвам Пепи и блога й, както и всичко, което ни поднася! Страхотни предложения, снимки и приятно усещане лъхат от този пост!
ОтговорИзтриванеУсмивки и поздрави за двете ви! :)
Наистина, Пепи е чудесна и като гост и като домакиня - не мога да забравя каква мила покана, самата тя ми отправи и колко приятно беше гостуването ми при нея. Сега, когато тя ми гостува, пренесе част от уюта и ведрото настроение, които винаги я съпътстват и в моето виртуално местенце. Това много ме радва!
ИзтриванеСърдечен поздрав, Дани!
Как ме пренасяте и двете на някоя вила висоооко горе в планината. Така уютно, вкусно и домашно е всичко. Поздрави, Лети, чудесен избор за гост. А Пепи - тя е чудесна, извира кулинария от нея.
ОтговорИзтриванеЧудесен тандем, чудесно гости, чудесна публикация.
Поздрави!
Гери, наистина при Пепи е уютно, вкусно и домашно. При това, с нея винаги е и забавно :) Чудесна е тя!
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавия коментар! Сърдечен поздрав!
Лети, чудесен избор за първи гост на новата ти рубрика!
ОтговорИзтриванеНяма да те повтарям за усещането, което оставя Пепи,
но е наистина страхотен човек :)
И се е представила в типично неин стил!
Имах удоволствието в Ст. Загора да опитам от нейната глиганска пъстърма!
Нищо, че не съм разбрала от какво месо е :)
Прегръдка и за двете!
Много ми се ще да срещна Пепи, освен виртуално и реално, но се надявам и това някой ден да стане, защото наистина е страхотна.
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи, Дани!
Прегръдки!
А, малко ми е блога на Пепи, ами и тук сега пренесохте тези вкусотии! Лети, чудесна е гостенката ти, няма нужда от представяне, защото наистина всички я познаваме и дори само по ястието ще я позная, има си собствен почерк! Поздравявам ви и двете, и двата ви блога са сред любимите ми!
ОтговорИзтриванеАбсолютно вярно е, че си има собствен почерк - гозбите, представянето, снимките, личи си точно чии сръчни ръце са пипали :)
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи!
Страшна е Пепи, най - вкусните и изкусителни местни ястия! Всичко изглежда много вкусно, поздравления и за двечките! Прегръдки :)
ОтговорИзтриванеТака си е, Евка! Страшна е Пепи, затова толкова харесвам нея и блога й :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки!
Честита ти нова рубрика,Лети!Идеален избор за първи гост в лицето на Пепи!
ОтговорИзтриванеИ невероятно добър избор на рецепти от нейна страна!
Много сочно и апетитно ми изглежда месцето!Така в книжка не съм пекла,време е да опитам,мерси! :)
А рецептата за гофретите е великолепна идея,подходяща за хапване по всяко време!
Оформили сте страхотен дует,дами,моите комплименти и за двете!И прегръдки! :))
Благодаря ти, Роси!
ИзтриванеПепи е страхотна и съм щастлива, че се съгласи да бъде първия ми гост!
Прегръдки!
Честито за новата рубрика Лети. Пепи е най-добрата майсторка на дивечи. Поздрави и за двете
ОтговорИзтриванеВярно е, Ани! Страхотен майстор е на дивеча, а и не само на него!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Сърдечен поздрав!
Страхотен тандем!
ОтговорИзтриванеПоздравления за избора ти и за страхотното гостуване на Пепи!
Много силно представяне, чудесни рецепти - в нейния стил, с вещина, с умение и настроение...
Голяма прегръдка за вас,
с адмирации към кулинарното ви майсторство и вдъхновение, Диана
Благодаря ти за хубавите думи, Диди! Пепи наистина заслужава всички адмирации, както за кулинарното си майсторство, така и за хубавото настроение, с което щедро дарява околните!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Дами,
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за милите думи!
Радвам се, че Ви харесаха предложенията ми, с които дойдох на гости на Лети!
Лети, на теб още веднъж ти благодаря за поканата и търпението :) и искрено се надявам тази година да успеем да се запознаем :)
Хубав неделен ден!
Аз ти благодаря, Пепи, за отзивчивостта, за милото отношение и за чудесните гозби, които приготви! Страхотна си!
ИзтриванеНадявам се, наистина да се запознаем и в реалния свят освен във виртуалния :)
Прегръдки!
Чудесен гост си имаш, Лети!:)))
ОтговорИзтриванеПепи е уникална!:)))
Искам кебап, ама с агнешко и да има и гофрети от тези:)))
Ох, вече трябва да си купя гофретник:)
Наистина Пепи си е уникална!
ИзтриванеИ затова съм толкова радостна да си я имам за първи гост :)