вторник, 29 май 2012 г.

Тиквички с яйца и сирене върху кисело мляко


Напоследък качвам предимно бързи, лесни и леки рецепти, тази не прави изключение.Днешното предложение е за пълнени тиквички с яйца и сирене върху кисело мляко. Приготвям ги поне веднъж на две седмици, а понякога и всяка седмица. Стига, разбира се, тиквичките да са в сезон. Диетично, вкусно и лесно ястие, идеално за лека вечеря или обяд.
Като гледам, хубавите пресни тиквички се появиха вече и ще им се радваме чак до есента. Дано тази рецепта да ви хареса, а следващата публикация ще бъде отново посветена изцяло на тиквичките, в нея ще събера на едно място снимки и линкове към всички рецепти с тиквички в блога. Така се надявам да улесня търсенето :)


Пълнени тиквички с яйца и сирене

Продукти за 4 порциии:

4 малки тиквички,
3 яйца,
натрошено сирене (около 250 гр.),
2 стръка пресен лук,
1 стрък пресен чесън,
1 с.л. ситно нарязан копър,
1/2 с.л. ситно нарязан магданоз,
сол и черен пипер на вкус

1 кофичка кисело мляко за гарниране в чиниите



Измийте тиквичките. Срежете ги на две половини по дължина. Издълбайте внимателно вътрешността.
Сложете в тенджера на котлона подсолена вода да заври. Пуснете половинките издълбани тиквички вътре за 4-5 минути. Извадете и отцедете.
В купа чукнете яйцата, разбийте ги леко с вилица, прибавете натрошеното сирене.
Нарежете на малки кубчета, част от сърцевината на тиквичките, която сте издълбали и я прибавете и нея в купата. Аз използвам около 1/3 , а останалата част си я заделям и използвам за някоя супичка.
Нарежете пресните лук и чесън и ги прибавете към останалите съставки.
Добавете и ситно нарязаните копър и магданоз. Аз посочвам в рецептата примерно количество, ако желаете може да добавите и още.
Подправете сместа със сол и черен пипер на вкус.
Объркайте съдържанието на купата добре.
Подредете издълбаните половинки тиквичка в тавичка, напълнете ги със сместа.
Изсипете на дъното на тавичката съвсем малко от водичката в която сте бланширали тиквичките (не повече от една мъничка кафяна чашка).
Пъхнете тавичката във фурната, предварително загрята на 200 градуса. Печете до готовност на плънката.
Сервирайте, върху кисело мляко, по две половинки тиквичка на порция.

Да ви е сладко!


понеделник, 28 май 2012 г.

Сирене по шопски в гювече



Обичате ли сирене по шопски? Аз много обичам. Една лесна, изключително вкусна и типично българска рецепта :) Великолепните неща не винаги са сложни, нали? А с тази рецепта може да се справи дори и дете :)

Давам продуктите за 1 брой гювече (1 порция), умножете си ги толкова пъти, колкото гювеченца ви трябват.

Сирене по шопски в гювече

Продукти за 1 гювече (1порция):

около 150 гр. бяло саламурено сирене,
1/2 средна глава лук,
1 яйце,
1 среден домат,
около 25 гр. масло,
червен пипер,
1/3 ч.л. ситно нарязана люта чушка

за декорация стрък магданоз и малка люта чушчица

Намажете гювечето по дъното и стените с масло.
Нарежете на ситно лука и го изсипете на дъното на гювечето. Отгоре разпределете нарязаното на парчета сирене (аз отрязвам плочка с дебелина около 1 см.).
Поръсете сиренето с червен пипер и с около 1/3 ч.л. ситно нарязана люта чушка.
Отгоре наредете нарязаният на шайби домат.
Най отгоре разпределете около 25 гр. чисто масло, нарязано на 3-4 парченца.
Похлупете с капака на гювечено и запечете във фурната за около 20-тина минути.
Извадете от фурната чукнете отгоре яйцето и върнете във фурната за кратко, до готовност на яйцето.
Поднесете украсено със стръкче магданоз и малка люта чушчица отгоре.
Да ви е сладко!




четвъртък, 24 май 2012 г.

Пълнени яйца с дип от тиквички и копъров сос



Днес предлагам рецепта за предястие. Пълнени яйца можем да видим в много, много различни варианти. Този е малко по-нетрадиционен и ще се радвам да ви допадне. Не се приготвя трудно (особено, ако сте си сварили и охладили предварително яйцата), което е допълнително преимущество.
Вкъщи много обичаме тиквички, както и яйца :) Намислила съм, скоро да предложа събрани на едно място рецептите за тиквички в блога и рецептите за яйца, това облекчава търсенето и ровичкането :)



Пълнени яйца с дип от тиквички и копъров сос

Продукти:

6 твърдо сварени яйца,
2 малки тиквички,
2 с.л. зехтин,
120 гр. крем сирене,
100 мл. течна неподсладена готварска сметана,
2 стръка пресен лук,
1 стрък пресен чесън,
черен пипер и сол на вкус

За копъровия сос :
1/2 връзка копър,
2 скилидки чесън,
1 ч.л. песто "Дженовезе"
малка бучка масло,
1 с.л. зехтин

стръкчета копър за декорация



Срежете твърдо сварените яйца на половинки. Извадете жълтъците в купичка и ги намачкайте с вилица на трохи.
За да приготвите дипа от тиквички:
Измийте тиквичките. Нарежете ги на малки кубчета. Нарежете на ситно стръковете пресен лук и чесън.
Загрейте зехтина на котлона и сотирайте нарязаните лук, чесън и тиквички, докато тиквичките поомекнат и придобият златист цвят. Оттеглете от котлона, извадете ги в чиния и оставете да изстинат.
Изсипете в по-дълбок съд сотираните лук, чесън и тиквички, прибавете намачканите на трохи жълтъци, добавете крем сиренето, сметаната, щипка черен пипер и сол на вкус. Пасирайте с пасатор до еднородна кремообразна консистенция. Приберете в хладилник, докато приготвите копъровия сос.
За да приготвите соса:
Нарежете копъра на ситно, нарежете скилидките чесън.
Загрейте маслото и зехтина на котлона. Изсипете копъра и чесъна в загрятата мазнина. Оставете на огъня за 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Оттеглете от котлона. Прибавете пестото и разбъркайте отново.
Наредете половинките яйца в плато. Напълнете половинките с дип от тиквички, полейте ги с копъров сос и декорирайте със стръкче копър.

Дозата дип от тиквички, която се получава е по-голяма от необходимото за напълване на яйцата. Остатъка от нея, може да си напълните в малки чашки, да полеете с копъров сос, да украсите със стръкче копър (или рукола) и ще получите още една вариация на предястие. Ето на тази снимка може да видите как изглежда :

вторник, 15 май 2012 г.

Агнешки котлети / Roast Lamb Chops



Когато търсих интересна рецепта за агнешки котлети, попаднах на страхотен вариант в сп."Меню". Много ми допадна комбинацията от вкусове. Оризът се получи фантастичен - ароматен, вкусен и пухкав, прекрасен акомпанимент на печените агнешки котлетчета - крехки и дъхави от хубавата марината.
Позволих си да внеса някои съвсем дребни изменения в рецептата, които не я промениха съществено. Определено си заслужава да опитате тези агнешки котлети!



Агнешки котлети с ароматен ориз

Продукти за 4-5 порции:

За котлетите:

6-8 агнешки котлети,
3-4 с.л. зехтин,
2-3 с.л. горчица,
1 с.л. морска сол,
1 ч.л. листа от мащерка,
1 ч.л. ситно нарязани листа от розмарин,
1 ч.л. настъргана кора от лимон,
1 ч.л. смлян шарен пипер (зелен, черен, розов и бял)

За ориза :

1 ч.ч. ориз (1ч.ч.= 240 ml),
1 с.л. масло,
1 с.л. зехтин,
2 ч.ч. пилешки или зеленчуков бульон,
5 стръка ситно нарязан зелен лук,
4-5 броя нарязани сушени кайсии,
2 с.л. едро нарязани бадеми (или кедрови ядки),
1 с.л. ситно нарязан джоджен (или мента),
1 с.л. нарязан магданоз,
1 с.л. нарязан копър,
сол и черен пипер на вкус

За да приготвите котлетите:
В хаванче (или в блендер) се счукват солта, розмаринът, мащерката, лимоновата кора и пиперът.
Котлетите се намазват със зехтин и горчица и след това се обтриват от всички страни с получената ароматна смес от морска сол и подправки.
Оставят се да постоят на студено за 4-5 часа.
Слагат се да се пекат в загрята на 220° С фурна за 10-тина мин., покрити с фолио. После фолиото се маха и котлетите се допичат на около 200 градуса, докато месото стане готово и приятно се зачерви (ако имате функция грил на фурната си, може да допечете на нея).

За да приготвите ароматния ориз:
Маслото и зехтинът се загряват, слага лукът и се сотира за 1-2 мин., добавят се нарязаните кайсии и измития, добре отцеден ориз. Бъркат се, докато оризът стане прозрачен. Залива се с горещия бульон,подправя се със сол и черен пипер на вкус, захлупва се с капак и се оставя на слаб огън за 10 мин.
В това време, в сух тиган се слагат ядките и се разбъркват, докато се зачервят.
След 10-те минути, оризът се отстранява от огъня. Бързо се прибавят ядките и нарязаните зелени подправки, разбърква се с вилица и се оставя под похлупак за още десетина минути.
Котлетите се сервират гарнирани с ориза и със подходяща сезонна салата.

неделя, 6 май 2012 г.

Кюфтета от яйца и салата с тиквички



Това е едно изключително лесно, бързо и вкусно ястие. Много е подходящо за бърз обяд или вечеря, приготвянето на кюфтенцата ми отне по-малко време от приготвянето на салатата :)
Ако сложите само едно кюфтенце на порция, може да сервирате и като топло предястие.
Рецептата е сръбска и си я харесах от книжката на "Бон Апети" - "Сръбска кухня".
Кюфтенцата се сервират със салата според сезона или с доматен сос. Аз избрах да ги поднеса върху канапе от една чудесна салата с тиквички, която вкусово много им подхожда.
Като намалих дозата на продуктите указана в книжката наполовина, ми излязоха 7 броя кюфтенца, просто не ми бяха необходими повече. Но ако на вас ви се виждат малко, просто си удвоете продуктите, които съм изброила по-долу и ще получите дозата от книжката.
Съветвам ви обаче, да спазите пропорциите и грамажа на продуктите, за да се получи смес с необходимата гъстота.
Да ви е сладко, ако решите да си ги приготвите!




Кюфтета от яйца

продукти за около 7 бр.

5 яйца,
150 гр. кашкавал,
100 гр. галета (или смлян с блендера сухар),
1/2 връзка магданоз,
сол и черен пипер на вкус

Разбийте яйцата с вилица.
Настържете кашкавала. Аз използвах гауда с ким, тъй като едно парче се размотаваше из хладилника от известно време и така си го оползотворих. Трябва да отбележа, че кима беше много приятно допълнение и следващия път пак ще прибавя малко, дори и да използвам обикновен кашкавал.
Нарежете на ситно магданоза.
Прибавете към разбитите яйца, нарязания магданоз, после - настъргания кашкавал и накрая галетата. Разбъркайте много добре. Ако спазите пропорциите се получава гъста смес.
Прибавете сол и черен пипер на вкус.
Сгорещете олио в тиган. Със супена лъжица сипете топки от сместа и леко приплеснете с опакото на лъжицата, за да се образува кюфтенца. Изпържете кюфтенцата от двете страни и извадете върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.


Салата с тиквички

за три порции

1 малка зелена салата,
1 крехка тиквичка,
5-6 репички,
2 стръка зелен лук,
1 стрък пресен чесън,
няколко стръка копър
няколко стръка магданоз
2 с.л. олио (или зехтин)

Измийте добре зелената салата, изтръскайте и подсушете листата.
Накъсайте на парчета листата на салатата в купа.
Измийте репичките и ги нарежете на колелца, прибавете ги към зелената салата.
Измийте тиквичката и я нарежете, така както е с кората, на колелца (с дебелина около 3 мм.).
Нарежете на ситно стъковете лук и чесън, копъра и магданоза.
Загрейте мазнината в тиган и сотирайте колелцата тиквички. Трябва да останат леко хрупкави. Когато са готови, ги извадете от тигана.
В същата мазнина сотирайте за минутка нарязаните лук, чесън магданоз и копър. Прибавете ги при тиквичките и разбъркайте.
Когато, така приготвените тиквички изстинат, ги прибавете към зелената салата и разбъркайте.
непосредствено преди сервиране може да подправите салатата с малко сол и мъничко оцет (или лимонов сок). Но и без тези добавки се получава чудесно канапе за кюфтенцата.
Сервирайте кюфтенцата от яйца, по две или три на порция, гарнирани върху канапе от салатата с тиквички. Може да използвате друга салата, според сезона или да ги сервирате върху доматен сос приготвен по любимата ви рецепта.

вторник, 1 май 2012 г.

Пролетни рецепти

Напоследък не ми остава време за снимки и публикации в блога. Графикът ми стана доста натоварен и за съжаление, докато не се поизчисти, любимите ми занимания ще останат на по-заден план. Но се сетих, че мога да събера на едно място някои от пролетните и "зелени" рецепти в блога. Така може да съм полезна на тези от вас, които търсят разнообразие на пролетната си трапеза :) Ето предложенията и линковете към тях, ще се радвам да си харесате някое:

1. Канелони със спанак и рикота



2. Спанак с кус-кус на фурна



3. Ароматно пролетно пиле



4. Картофено-спаначена крем супа със сирене