събота, 11 август 2012 г.

Торта с карамелизирани сливи



Втора поредна година точно преди рождения си ден, малката ми дъщеричка се разболява и тържеството с куп дечица и торта се отлага. Нейният рожден ден мина, а при така стеклите се обстоятелства, детското тържество предстои. На него тя ще се радва на торта с картинка от любимо филмче - "Ягодов сладкиш".
Въпреки всичко, не можех да я оставя без тортичка на самия й рожден ден и затова почерпих с една правена набързо и много импровизирана торта, която сътворих посреднощ. Не е много красива, но пък стана вкусна.
Да си живо, здраво и много усмихнато, мое малко момиче!



Торта с карамелизирани сливи

Продукти:

За блатовете:

4 яйца (средна големина),
1 ампула ванилова есенция,
120 гр. захар,
120 гр. брашно,
1 пакетче (от 10 грамовите) бакпулвер

За крема:

1 кутия (500 гр.) маскарпоне,
200 мл. течна неподсладена готварска сметана,
125 г. крема сирене,
пудра захар на вкус,
1 пакетче (10 гр.) желатин,
1/2 ампула ванилия

За карамелизираните сливи:

600 гр. сини сливи (аз използвах от кръглите с червеникавата сърцевина),
120 гр. захар,
30 гр. масло,
1 пръчка канела,
1/2 ампула ванилия



За да направите блатовете, първо подгответе 2 тортени форми (диаметър 22 см.), като ги намаслите добре и покриете дъното с хартия за печене.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата есенция до гъст крем.
Смесете в купа пресятото брашно и бакпулвера.
Смесете двете смеси, като постепенно прибавяте брашняната към яйчната и внимателно бъркате с дървена лъжица.
Изсипете сместа, като я разделите по равно в две тортени форми и заравнете.
Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, докато блатовете се надигнат добре, видимо са добре запечени отгоре и дървен шиш забоден в средата излиза без полепнали трохи. През първата половина на печенето, докато блатовете се надигат, не отваряйте вратичката на фурната. Приблизителното време на печене е около 15-тина минути.
Оставете изпечените блатове за 5 минути във формите. После обърнете върху хартия за печене и оставете върху решетка да изстинат.
За да приготвите карамелизираните сливи, трябва да подготвите плодове, които са узрели, но твърди. За тази торта съм използвала от кръглия сорт сини сливи, но не пречи да изберете и от продълговатия кюстендилски сорт.
Измийте и нарежете сливите на резенчета (не прекалено тънки, защото при топлинната обработка ще се разкашкат), като отстраните костилката.
Сложете нарязания плод, захарта, маслото, канелата и ванилията в тенджерка и сложете на слаб огън на котлона. Оставете около 7-8 минути от момента на завиране, като често разбърквате внимателно. Отстранете канелената пръчка.
За да приготвите крема разбийте с миксер маскарпонето, крем сиренето, сметаната, ванилията и толкова пудра захар, колкото прецените, според предпочитанията си за сладост. При добавянето на захарта, имайте предвид, че и блатовете на тортата са сладки, така че дозирайте внимателно. Разбиването не трае дълго, а колкото продуктите да се смесят в еднородна консистенция - получава се гъст крем.
Сложете желатина в съдинка, залейте го с 80 мл. студена вода, изчакайте да набъбне. Сложете го на водна баня на слаб огън и бъркайте докато се разтвори. Изсипете го при тортения крем и разбъркайте много добре.
За да сглобите тортата, поставете в тортена чиния първия блат, стегнете го в тортен ринг (или може да използвате пръстена от сглобяемата тортена форма).
Поръсете блата с половината от соса, който се получава при карамелизирането на сливите. После, подредете и половината от плодовете.
Изсипете върху сливите 2/3 от маскарпонения крем и заравнете.
Сложете отгоре втория блат, намажете го с останалата 1/3 от крема и приберете в хладилника.
Когато крема стегне добре,отстранете внимателно тортения ринг и наредете отгоре втората половина от плодовете. Полейте с остатъка от соса.
До сервиране съхранявайте тортата в хладилник.

21 коментара:

  1. Да оздравява бързо госпожицата ти, Лети!
    Да расте здраво и щастливо дете, обградено с много любов и усмивки!
    Страхотна торта си и направила, много сочна и много свежа с тези карамелизирани сливи отгоре!
    Поздрави и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети,
    Да ти е здрава,усмихната и щастлива дъщеричката! Много игри и безгрижно детство и пожелавам!
    Тортата, която си направила е много,много вкусна!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, да ви е жива и здрава малката сладурана!
    Чудесна торта си направила!
    Много ми харесаха карамелизираните сливи!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, да ти е живо и здраво детенцето, да порасне щастлива и обичана девойка!
    Тортичката е с вълшебно съчетание от вкусове!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  5. Да ти е жива и здрава щерката Лети, много усмивки и щастливо детство и желая! А тортата е страхотна!
    хубава неделя ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  6. Да ти е много щастлива принцесата!
    Честит празник и бързо оздравяване!
    Тортата изглежда супер ,взимам си парченце и ти желая хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Торта с крем маскарпоне и карамел няма как да не е вкусна.Да е жива и здрава сладураната и весело тържество са и спретнете!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Великолепно изглежда, Лети! И с толкова много, много, много крем... перфектно!
    Честит празник на малката госпожица :)

    ОтговорИзтриване
  9. Мм, Лети тортичката изглежда много сочна и лека! Бих си хапнала цяло парче, без много, много да му мисля. И като за среднощно изпълнение е супер, наистина!
    На дъщеричката ти желая първо да оздравява скоро и да е здрава, като камък занапред. Да бъде твоя радост и гордост. И нека цялото щастие на земята да е в нея!
    А сливите не са ли Блек Даймънд? Много ми привличат окото, като за сливи.
    Поздрави и весела, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, благодаря ти!
      Не знам как се казва сорта, но са кръгли, а не продълговати като кюстендилските и сърцевината им е червеникава.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  10. Честит празник на дъщеричката ви! Да е жива, здрава и много щастлива! Тортата е разкошна!

    ОтговорИзтриване
  11. Великолепно сочно чудо е това! И страшно красиво!

    ОтговорИзтриване
  12. Да е здрава и да расте засмяна малката ти принцеса,скъпа!
    И ви пожелавам едно хубаво,емоционално тържество!
    Чудесна торта!

    ОтговорИзтриване
  13. Много вкусна е изкушаваща торта, Лети!
    Невероятна е! Лека с плодов аромат!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Скъпи приятели, не можете да си представите колко радост ми донесоха вашите коментари - пожеланията и хубавите ви думи!
    Надявам се всички пожелания да се сбъднат и най-вече тези за здравето, защото какво по-хубаво от здраво детенце с румени бузки :)
    Пепи,
    Бети,
    Дани,
    Кате,
    Мария,
    Миме(miriams),
    Живка,
    Инче,
    Ирма,
    Кате(Candy),
    Йоли,
    Роси,
    Роси (Русанка),
    Благодаря ви на всички от цялото си сърце!

    ОтговорИзтриване
  15. Да ти е жива и здрава малката дъщеричка, Лети! Рецептата много ми допадна, звучи разкошно вкусна!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ти за пожеланията, Elti!
    Радвам се, че тортата ти допада! Наистина леко киселия вкус на сливите балансира сладоста на тортата и става много приятно. Сладкиши бях правила със сливи, но торта не, но останах доволна :)
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  17. Великолепна е!
    Честит празник на дъщеричката ти на патерици!
    Жива, здрава и много щастлива да е!

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти от сърце!
    Поздрави и цветно настроение!

    ОтговорИзтриване
  19. Стрхотна торта! Поздравления! Правих я и със сливи и със сокини, получава се отлично.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ви е харесала, да ви е сладко! Благодаря за доверието!
      Сърдечен поздрав и щастлива нова година!

      Изтриване