четвъртък, 21 юни 2012 г.

Fiore di frutta (Цвете от плодове)

Това е една прекрасна кростата - чудесен, лек десерт с хрупкава основа, крем и много, много плодове. Оригинала е с крем пастичера (сладкарски яйчен крем), но аз изпробвах и вариант с шоколадов ганаш. С ганаша са и снимките, които виждате в публикацията :) Ако трябва да сравня двете вариации, твърдо ще се произнеса за този, с крем пастичера - просто комбинацията е чудесна и много по-добре пасва от шоколадовия ганаш, но все пак хора и вкусове има различни. Може да не правите десерта цял, а като малки тарталети. Това е добър вариант за парти, на което ще има повече хора. В този вариант обаче, времето за печене на основата трябва да се съкрати, тъй като формичките са малки и се изпичат по-бързо. Ето как изглеждат тарталетите: Fiore di frutta (Цвете от плодове) Продукти: За основата: 250 гр. брашно, 125 гр. масло, 70 гр. захар, 2 жълтъка, 25 ml вода, настърганата кора на 1/2 био лимон, 1 щипка сол, 1-2 с.л. конфитюр от кайсии за глазиране на основата За крем пастичера: 3 жълтъка, 300 ml прясно мляко, 75 гр. захар, 25 гр. брашно, 10 гр. масло, 1 ванилия За гарниране: ягоди, череши, 2-3 кайсии - това е моя избор, но вие може да вкючите портокал, киви, или други плодове по свое желание, така че цветето да се получи пъстро и колоритно. 80 ml студена вода, 1-2 ч.л. желатин За да приготвите основата: Изрежете от картон цвете с диаметър 30 см. Пресейте в купа брашното, прибавете към него щипка сол и настърганата лимонова кора. Направете кладенче и сложете в средата жълтъците, водата и маслото, нарязано на парченца и размекнато на стайна температура. Започнете да претривате през пръсти, постепенно смесвайки течните със сухите съставки. Оначало сместа става "на трохи", после започва да се оформя като тесто. Извадете тестото на плота и започнете леко да го премесвате, докато стане гладко и пластично. Разточете тестото върху хартия за печене, така че да образува кръг. Наложете върху него цветето от картон и изрежете тестото в същата форма. От отатъците на тестото си разточете тънка лента. С нея оформете борд по ръбовете на цветето. С върховете на вилица притискайте края на борда към основата на цветето - така прилепва и същевременно става като красива декорация по края. Целта на този борд е крема, с който ще напълните тартата да не изтича. Когато сте оформили цветето, с помоща на хартията за печене върху която сте разточвали, приплъзнете внимателно оформеното тесто в плитка тава (най добре плитката тава от фурната). Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 минути или докато тестото стане затисто на цвят. Извадете вън от фурната и както е горещо я намажете изпеченото тесто с кайсиев конфитюр и го оставете да изстине, а в това време пригответе крема. За да приготвите крем пастичера: Сложете жълтъците в дълбок съд и разбъркайте със захарта. Прибавете при непрекъснато бъркане брашното, като внимавате да не стане на бучки. Прибавете около 1/2 кафяна чашка от млякото и ванилията и отново разбъркайте добрe, после още малко от млякото и пак бъркайте, докато се поеме от сместа, после още малко. Така от много гъста кашичка постепенно сместа става по-рядка. Накрая прибавете останалото мляко. Сложете сместа на котлона и на слаб огън започнете да я загрявате, като бъркате непрекъснато докато крема се сгъсти. Внимавайте да не стане на бучки. Прибавете в горещия крем маслото, разбъркайте и оставе да изстине. Кремът се приготвя много лесно, но ето ви все пак линк към клипче, в което една чудесна италианска дама нагледно показва как се прави. Ако изберете вместо този крем да използвате шоколадов ганаш, може да го приготвите по следния начин: Начупете на парчета 100 гр. черен шоколад. Загрейте 150 ml сладкарска сметана докато стане много гореща (но без да завира). Изсипете вътре в нея начупения шоколад и бъркайте, докато шоколада се разтопи и получите гладък и хомогенен крем. Отново подчертавам, че оригиналната рецепта е с крем пастичера . Довършване на десерта: След като крема изстине напълнете кростатата с него. Гарнирайте с плодовете, като при черешите предварително отстранете костилките. Залейте желатина с 80 мл. студена вода докато набъбне, после сложете на водна баня на много слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато се разтвори (в никакъв случай не трябва да завира). Когато желатина поизстине, намажете плодовете отгоре с помоща на четка за печива и сладкиши, за да запазят свеж вид и да придобият примамлива лъскавина. Приберете кростата в хладилника до сервиране. * Рецептата е от италианската книжка " Minuto x minuto DOLCI", на издателство "Giunti Demetra"

21 коментара:

  1. Обожавам такива десерти, а твоят изглежда толкова красив и апетитен, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много харесвам плодовите десерти :)
      Благодаря ти, Иринка!
      Летен поздрав и пожелание за шарени дни!

      Изтриване
  2. Лети, цветето е фантастично!
    И аз бих го предпочела с пастичера!
    Прегръдка и прохладно лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Наистина пастичера му пасва идеално, не случайно италианците са предпочели с него да е рецептата, ама нали съм по приключенията, рекох да пробвам и с ганаша :))
      Летен поздрав и дано имаме повече морски бриз в тези горещини!

      Изтриване
  3. Лети, страхотен десерт! Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Дани!
      Поздрав и пожелание за хубав, летен уикенд!

      Изтриване
  4. Лети, прелестен десерт, изкусителни снимки... какво друго да напиша, както винаги си идеална.
    С пожелание за прохладни и изпълнени с положителни емоции почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вещичке, привет!
      Много мил коментар - много ти благодаря за тези хубави думи!
      Пожелавам ти шарени, летни почивни дни :)

      Изтриване
  5. Лети, страхотна тарта! Много апетитна, много красива, а сигурна съм - била е и невероятно вкусна! И със страхотен крем!
    Поздрави и хубаво лято на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепинко, радвам се че ти допада :)
      Благодаря ти!
      Поздрави и пожелание за почивни дни с много хубави емоции!

      Изтриване
  6. Лети,кростатата е повече от фантастична!Може би и аз бих избрала с Пастичера,някак с плодовете повече би ми паснал вкуса!Но и с ганаша ако ми падне няма да й простя!Страшно е фотогенична,пъстра,цветна,лъскава,примамваща!Чудесни снимки!
    Хубаво лято на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, напълно права си, повече пасва, ама нали пусто любопитство все ме гложди... :)
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Прегръдка и хубави, пъстри летни дни и за вас!

      Изтриване
  7. Невероятно красив и несъмнено изключително вкусен летен десерт, Вили! Прекрасно лято ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евка, много ти благодаря!
      Надявам се и за вас лятото да бъде изпълнено с чудесни емоции!

      Изтриване
  8. Прелест, Лети - какво цвете само!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Марта!
      Сърдечен поздрав и шарени летни дни!

      Изтриване
  9. Несъмнено много ще ми хареса!
    С пожелание за много колоритно и приключенско лято :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, радвам се, че ти допада :)
      поздрав и пожелание за пъстро и изпълнено с хубави емоции лято!

      Изтриване
  10. Лети,чудесен десерт!
    Много свежи и примамващо вкусни снимки!
    Хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Бети!
      Пъстри, свежи и чудесни летни дни!

      Изтриване
  11. невероятно изглеждащ десерт.веднага си го слагам в списъка
    прекрасна седмица ти желая

    ОтговорИзтриване