неделя, 26 февруари 2012 г.

Палачинкови бохчи



Една рецепта за предястие, което не е нещо кой знае колко сложно, но стои ефектно на масата, когато имаме гости, търпи различни пълнежи и най-важното - вкусно е :)
В случая, палачинковите бохчи (или кесийки, ако предпочитате) са пълнени с яйчена салата или по-точно, този неин вариант, който ми е любим :)
Аз използвах за палачинките тиган, който е с по-малък диаметър от стандартните 26 или 24 см., така предястието изглежда по-елегантно
Да ви е сладко!



Продукти:

За около 10 палачинкови бохчички

За палачинките: 1ч.ч.= 200 мл.
3-4 яйца,
1 ч.ч. прясно мляко,
1/2 ч.ч. вода,
щипка сол,
брашно, колкото е необходимо, за да се получи смес с гъстотата на боза (около 3 ч.ч.)

За пълнежа от яйчена салата:
7 яйца,
5-6 стерилизирани (или кисели) краставички,
10-тина черни маслини без костилка,
150 гр. от любимата ви майонеза,
1 с.л. (с връх) кисело мляко,
сол и черен пипер на вкус,
1 равна ч.л. горчица,
1 с.л. ситно нарязан пресен копър (опция)

За вързване на бохчичките: пера от зелен лук, толкова броя, колкото са палачинковите бохчи



Първо подгответе перата от зеления лук, с които ще вържете палачинковите бохчи. За целта, сложете в съдинка подсолена вода да заври и пуснете за 2-3 секунди перата от зелен лук. Извадете ги и ги отцедете. Това бланширане, прави перата по-лесни за вързване, ако са сурови вързването на палачинките ще е много трудно, защото перата от зелен лук ще се късат много лесно.
След като сте подготвили перата, пригответе сместа за палачинките, след това ги изпържете и оставете да изстинат.
Почти всеки знае как се приготвят палачинки, но за начинаещите, които все още се учат да готвят, все пак казвам моя начин. Сложете в купа леко разбитите с вилица яйца, прибавете млякото и водата, щипка сол и с вилица или телена бъркалка, разбийте сместа, докато стане еднородна. После започнете да прибавяте пресятото брашно, като същевременно разбърквате енергично с бъркалката, като внимавате да не се образуват бучки. Прибавяйте брашно до получаването на смес с гъстотата на боза.
Загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие, намажете с няколко капки олио дъното, вдигнете тигана от котлона и с помоща на черпак излейте от палачинковата смес, като с въртеливо движение разклащате тигана, така че сместа да се разстели равномерно и навсякъде по дъното. Върнете тигана на огъня. Когато палачинката е готова от едната страна (внимавайте, че става доста бързо), с помоща на дървена шпатула я обърнете от другата страна. Прехвърлете готовата палачинка в чиния. Ипържете по същия начин и останалите, като преди изпържването на всяка една задължително намаслявате тигана с няколко капки олио. Това е, за да не залепват палачинките и да не се разкъсват. Не слагайте повече олио от необходимото.
За да приготвите яйчената салата, сварете добре яйцата. Обелете ги. Срежете ги на половинки. Отделете жълтъците и ги намачкайте на трохи с вилица. Прибавете към тях горчицата, майонезата, киселото мляко, сол и черен пипер на вкус. Объркайте много добре.
Нарежете на кубчета яйчените белтъци и ги сложете в купа. Нарежете на кубчета краставичките и ги прибавете към белтъците. Нарежете на шайбички маслините и добавете и тях.
Прибавете към нарязаните продукти приготвения майонезен сос. Ако желаете може да прибавите и ситно нарязан копър. Объркайте много добре и оставете готовата яйчена салата в хладилника да се охлади. Ето как изглежда, преди да я използвате за палачинковите бохчи, съвсем спокойно може да я сервирате и самостоятелно като предястие:



В средата на всяка палачинка сложете от яйчената салата и завържете внимателно крайщата със стръкче блаширан зелен лук.
До сервиране на предястието, дръжте палачинките в хладилник.

22 коментара:

  1. Страхотна идея, задължително ще я пробвам при първия удобен момент.
    Благодаря за идеята :)

    ОтговорИзтриване
  2. Много красиви снимки, Лети! Харесвам палачинкови бохчи, твоите изглеждат много добре!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, много кипри бохчички :)
    И пълни с вкусни неща!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми хареса-поздравления за идеята!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. На една вълна сме, Лети! И у нас тези дни се въртят яйчена салата и предястия... с яйца.
    Ама пък лесно и вкусно е.
    Бохчите са страхотни, а ти си ги вързала и презентирала много добре, поздравления!

    Прегръдка и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети,
    много красиви снимки - първо те ме впечатлиха,
    а идеята за палачинки е чудесна, пълнежът -също!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. И аз често правя такива вързопчета, наистина страхотно предястие с безброй вариации за пълнеж. Твоите са много красиви, Лети!

    ОтговорИзтриване
  8. Лети, страхотни бохчички. Не ти дава сърчице да ги развалиш, вероятно.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
  9. Това предложение ме връща в детството, когато с баба правехме същите по специален повод. Само яйчената салата - без копър.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз имам такива вкусни и мили детски спомени :)
      Благодаря за коментара!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  10. Лет, просто са невероятни! А това за лука ми бе много от полза!

    ОтговорИзтриване
  11. Лети,
    тези вързопчета са много сладки, как да ги изям като ги приготвя:)?
    За пълнежа: ей това им е най- хубавото, освен че са красиви, могат и да се пълнят с какво ли не;)
    Много хубави снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Много красиво поднесено отново,Лети!И безспорно много вкусно!Комплименти!
    Лека нощ и весело утре!

    ОтговорИзтриване
  13. Данито,
    Зори,
    Дани,
    Живка,
    Пепчо,
    Диди,
    Мария,
    Станислава,
    Траянка,
    Мъхче,
    Роси,
    много ви благодаря, приятели! Винаги ми е толкова приятно, когато ме навестявате и чета коментарите ви!
    Пожелавам ви една прекрасна седмица! Поздрави и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  14. Много са красиви и несъмнено толкова вкусни, Вили! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Много красиво и определено обещаващо вкусно предястие. Прекрасно поднесено и за нас, читателите :-)

    ОтговорИзтриване
  16. Страхотна прецентация на това любимо от детството предястие!Правеше се само по празници...
    поздрави Лети!

    ОтговорИзтриване
  17. Честита Баба Марта :))
    С пожелания за много здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
  18. Много са красиви, Лети, а със сигурност и вкусни!
    Честита Баба Марта! С пожелания за много здраве, много щастие и усмивки!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Лети, превъзходни бохчи. Много ми харесаха! Честита Баба Марта!

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотна публикация. Продължавай в този дух.

    ОтговорИзтриване
  21. Приятели, много ви благодаря за чудесните думи и пожелания!
    Честита Баба Марта! Да сте живи, здрави и усмихнати!
    Ева,
    Буба,
    Бети,
    Нели,
    Кокона,
    Ани,
    "Новини",
    Благодаря ви! Пожелавам ви прекрасни, уютни и вкусни почивни дни!

    ОтговорИзтриване