четвъртък, 28 април 2011 г.

"Възможните майки"


Знам, че започнах този блог, като кулинарен и знам, че може би няма да ви е привично да видите тук и други неща. Но те темите понякога идват сами :)
Едно от най-хубавите неща на блогърството е, че човек може в собственото си малко виртуално кътче да споделя каквото желае.
Днес, искам да споделя с вас впечатленията си за една книга - "Възможните майки".
Първо видях анонса за нея в блога "Италианска кухня за българи...и не само". Когато после я видях на рафта в книжарницата не можах да устоя, купих си я веднага.
Сега просто не знам откъде да започна. Може би от там, че когато отворих страниците и започнах да чета, първо плаках, после се усмихвах, после пак плаках, пак се усмихвах, нещо сграбчваше сърцето ми, после го пускаше, усещах приливи на нежност, после на тъга, на радост... Всъщност емоционалната вихрушка, която ме поде още не ме е оставила, защото все още не съм дочела книгата - по средата съм. Четенето й е емоционално преживяване. В някои редове разпознавам мисли и чувства, които сякаш са мои, в други не. Тази книга е палитра от чувства, от преживявания, от емоции, от мисли на жени - майки и не-майки. Тази книга е и предназначена, според мен, за жени. Не поради друга причина, а защото колкото и добронамерен, разбиращ, отзивчив към жените да е един мъж, никога в пълна степен няма да може да разбере, това, което е споделено на тези страници.
Тази книга е за живота на жените и майчинството, такъв какъвто е - многообразен, различен, истински.
Такава е и тази книга - емоционална, многообразна и истинска.

8 коментара:

  1. Вили, честно казано, не се зачетох много в първата публикация на Райна :( Напоследък времето все не стига, и не съм видяла и последната й публикация. Ще наваксам и със сигурност ще ти звънна, когато се прибера след няколко дни :)

    Хубав и много усмихнат уикенд!
    Прегръдки за децата :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, вчера я гледах в книжарницата :)
    Това, което малко не ми допадна е, че не се разбира кой какво е написал!
    При всички положения ще си я взема!
    И от Райна, и от Ина има текстове!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети!
    Чудесна рецензия - това което изпитах и аз докато пристигаха текстовете и докато ги препрочитахме.
    Благодаря ти за споделените впечатления, те са важни за нас особено от читатели, които не са пряко свързани като автори с книгата!
    Прочете ли я цялата?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, чудесно е че сподели....ще си я купя и аз още утре, щом така емоционално я препоръчваш. В този огромен океан от книги човек вече трудно намира своята, така че е хубаво да чуе мнения...Ще докладвам после, макар че аз имам малко особен вкус...
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  5. Четох за книгата,а сега съвсем се заинтригувах и ще я потърся.
    Поздрави, Лети!

    ОтговорИзтриване
  6. Тони, приятно изкарване там където си, а ако сте на състезание успех на малките състезатели :)
    Вярно е, че времето все не стига.
    Ще се радвам да се чуем!
    Поздрав и весел, хубав уикенд!

    Дани,
    На мен ми хареса точно това, че не знам кой текст на кого е. Книгата е своеобразен пъзел от емоции, преживявания, мисли, чувства, много лични и много разнообразни - калейдоскоп, но живота е това един калейдоскоп.

    Райна,
    Много се радвам, че сте осъществили този проект, в резултат на което сега аз мога да прочета всички тези истории. Най-интересното е, че когато историята е само една тя може и да развълнува, но когато са толкова много и разглеждат едно и също нещо от толкова много страни, с толкова различни емоции, с толкова различни мисли се получава нещо като огромен емоционален заряд, който въздейства по впечатляващ начин. Поне с мен е така.
    Не съм я прочела още цялата, по средата съм и използвам всяка свободна минута, за да я дочета.
    Сърдечен поздрав и огромно Благодаря!

    Мария,
    Тази книга ми въздейства по много емоционален начин. Когато я купих не знаех какво точно да очаквам, но това което открих за мен е ценно. Помага ми да се вгледам в някои неща по различен начин.
    Но си права - изборът на книга е индивидуално занимание:) Ще чакам да разбера дали ти допада и съм малко любопитна какъв е твоя "особен" вкус за книги.
    Аз съм истински "книжен плъх" :)), макар и двете ми малки мишлета понастоящем да не ми оставят много време за тези занимания :)

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,
    На мен много ми хареса, надявам се книгата да хареса и на теб.
    Според мен всяка жена има отношение към майчинството - тя иска да е майка или не иска, или е вече майка, или размишлява над въпроса какво е да си майка, какво е да си добра майка, на всяка цена ли трябва да стане майка и т.н.
    Целият този калейдоскоп е в книгата, като мисли и преживявания на различни жени - майки и не-майки.
    Книгата е нетипична, по-особена, но за мен хубава.
    Сърдечен поздрав, спорен петък и чудесен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Лети,
    и според мен въздействащото на тази книга е, че жената се преоткрива в живота на толкова други жени и не се чувства сама в питанията си.
    Сигурна съм, че нямаше да е толкова въздействаща ако беше само от 1 автор, сигурна съм, че и мъжете имат много да научат :-)
    и ако не беше анонимна, много от авторките нямаше да се отпуснат.
    Baci!
    Радвам се много, че ти харесва

    ОтговорИзтриване