събота, 7 август 2010 г.

Торта "Лори"



В семейството този месец има много рожденици. Малката ми дъщеричка е една от празнуващите. Тортата за детското парти беше купена готова, но пък тортата за семейното празненство правих аз - една голяма торта и две мини тортета. Голямата торта беше разрязана преди да я заснема, затова ще покажа само парче от нея, целички успях да снимам мини тортичките. Рецептата се оказа сполучлива - комбинация от кокос, карамел и шоколад. Хареса се. Малката чаровница освен, че похапна доволно, се и забавляваше да духа поне по три пъти свещичките върху всяко от тортените произведения :) Голямо палене и загасяне на свещички падна :)) Да ми е живо и здраво малкото момиченце :)



Продукти:

За пандишпановия блат:
4 яйца,
120 гр. захар,
1 щипка сол,
120 гр. брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
1 ванилова есенция,
настърганата кора на 1 лимон

За бадемово-шоколадовия блат:
150 гр. бадемово брашно,
100 гр. брашно,
1 1/2 ч.л. бакпулвер,
щипка сол,
180 гр. масло,
4 яйца,
90 гр. натурален шоколад;
3 с.л. кокосов сироп

За крема за пълнеж:
1 кутийка Дулсе де лече (397 гр.),
250 мл. готварска неподсладена сметана,
пудра захар на вкус,
180 мл. кокосова сметана (от Thai продуктите в консерви),
1 пакетче "Желатин на д-р Йоткер"

2-3 банана (в зависимост от размера)

За сиропиране на бадемовия блат:
3-4 с.л. кокосов сироп,
3-4 с.л. карамелов сироп,
4-5 с.л. кокосова сметана(от Thai продуктите в консерви)

За покриване на тортата:
1 консерва какаово кондензирано мляко (397 гр.),
250 гр. масло



От дозата продукти се получава една торта 26 см. с един пандишпанов и един бадемов блат и две мини тортички (около 9 сантиметрови).
За да приготвите пандишпановия блат, първо подгответе тортената форма. Дъното се навлажнява и се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява предварително до 180 градуса. Продуктите се измерват. С миксер се разбиват яйцата със захарта, ванилията, щипката сол и настърганата лимонова кора до получаването на гъст почти бял крем.
Брашното и бакпулвера се смесват, пресяват върху пухкавия крем и всичко внимателно се разбърква с дървена лъжица, за да остане въздушен кремът.
Изсипва се в тортената форма (като тя се пълни не повече от 2/3 от обема), заглажда се и се пече в предварително загрятата до 180 градуса фурна. Вратата на фурната не се отваря през първата половина от времето за печене. Пече се 20-35 минути. за мини тортичките ще са достатъчни около 15 минути. Проверете готовността с дървен шиш, по него не трябва да полепва от тестото. Но задължително спазете правилото, че фурната не се отваря преди да мине половината време за печене иначе пандишпана ще спадне
Изважда се от фурната и се оставя във формата 5 минути, после се отделя от ръба с нож, борда на тортената форма се сваля. Обръща се върху повърхност постлана с хартия за печене, долната част на тортената форма се оставя върху пандишпана и се затиска с чаена чаша пълна с вода (мини тортичките с кафяна чашка се затискат). Така се оставя да изстине. дъното на формата се маха от изстудения сладкиш.
За бадемово-шоколадовия блат, първо фурната се загрява до 180 градуса. Формата за торта се намаслява.
Смесете в купа яйцата, леко разбити с вилица, захарта, разтопеното масло, 3 с.л. кокосов сироп. Смесете брашното, бакпулвера и солта и пресейте над яйчната смес. Разбъркайте с дървена лъжица до постигане на еднородна консистенция. Пресейте бадемовото брашно над сместа, по едрите части, които не са минали през ситото също изсипете в купата и разбъркайте отново до пълното смесване на продуктите. Не преразбивайте тестото.
Разстопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна. Прибавете и него към сместа (внимавайте да не е горещ) и отново разбъркайте. Изсипете във формата, заравнете и печете. Проверявайте за готовност с дървен шиш - за да е готов блата по него не трябва да полепва тесто.
За карамеления крем за пълнеж, изсипете в дълбока купа охладената сметана и разбивайте с миксер, като постепенно прибавяте Дулсе де лече, докато всичко се разбие на пухкав гъст крем. Опитайте на сладост и ако е необходимо прибавете пудра захар и разбийте още малко. Прибавете кокосовата сметана и отново разбийте за малко.
Разтворете желатина в около 50-80 мл. студена вода, когато набъбне го сложете на водна баня (на слаб котлон, не трябва да завира, защото иначе няма да желира) при непрекъснато бъркане. Когато желатина се разтвори добре, го оставете малко да се поохлади, да не е горещ, но да е топъл и го прибавете към крема. Разбъркайте с добре с дървена лъжица. Оставете в хладилника, докато започне леко да се желира и сгъстява.
В това време, сложете напълно изстиналия шоколадово-бадемов блат в равна голяма тортена чиния, сиропирайте с горепосочените продукти - сиропите и кокосовата сметана. Сложете тортен ринг (или тортения борд на формата за печене), наредете върху блата нарязаните на резенчета банани и изсипете отгоре гъстия крем. Отгоре поставете пандишпановия блат.
Поставете в хладилника за 2-3 часа.
Когато крема е стегнал добре, извадете тортата и с остър нож намокрен в студена вода отделете тортата от ринга (или тортения борд) и го отстранете.
За глазиращия крем, сложете размекнатото масло в дълбока купа и разбивайте с миксер, като постепенно прибавяте кондензираното шоколадово мляко. Намажете тортата. Ако крема е прекалено течен, може да го оставите в хладилника за малко, за да се постегне. Загладете добре тортата. Оставете я в хладилник, за да стегне глазиращия крем.
Украсете пожелание.

** Рецептата за пандишпановия блат е от книгата "Да печем с любов"

13 коментара:

  1. Лети, да сте живи и здрави всички и много
    усмихнати моменти в семейството!
    Прекрасно си съчетала и двете кондензирани млека
    и с другите продукти усещам, че е станало невероятно вкусно!!!
    Поздрави и спокойни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, честит рожден ден на детенцето ти!
    Да расте здраво и умно и много да те радва :)
    Тортетата са страхотни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, много хубава торта(-и) си направила. Да е здрава и щастлива дъщеричката ти! Наистина голяма забава е как обичат да духат свещи и участват в духането на свещи не само на собствения си рожден ден, но и на този на роднини и познати (напомни ми, че и моят племенник премина през такава фаза:), но това са хубави спомени и моменти от израстването на децата. Поздрави и приятен рожденически месец!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети,
    честит празник за теб и
    рожден ден на малката чаровница!
    Нека расте здрава и щастлива, много да те радва!

    Чудесно изглеждат тортичките -
    нежни, елегантни и с изкушаващо вкусни продукти.
    Поздрав, усмивки и весел празник, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, да ти е жива и здрава дъщеричката, за радост на мама и тати!
    Прекрасна торта си направила за прадника, личи си, че е приготвена с любов!
    поздрави
    Пепеляшка

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник!Да е жива и здрава малката чаровница, да ви радва и да ви кара да се гордеете с нея!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, чудесно изглежда тортичката, а с Дулсе де лече съм сигурна, че карамеленият крем е умопомрачителен:))
    Честит празник на патерица на дъщеричката ти! Нека расте здрава, усмихната и щастлива с такава майка като теб :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,
    Зори,
    Мира,
    Диди,
    Мария,
    Лара,
    Ани,
    Много ви благодаря за прекрасните пожелания. Беше ми много приятно да ги чета и да си мечтая и пожелая да се сбъднат!
    Много сте мили!
    А тортичките се получиха вкусни, само дето не ми остана много време за украсата и не са точно детски, но дъщеричката ми не се трогна ни най-малко от този факт :))))
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, да ти е жива и здрава малката дъщеричка!
    Нека ви носи много радост и усмивки!
    Тортичките са прекрасни и нежни със страхотно съчетание от вкусни продукти!
    Поздрави и хубав летен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Русанка, здравей, много се радвам, че се завърна :)
    Благодаря от сърце за пожеланията!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусна изглежда! Със сигурност щеше да затъмни купената за рождения ден, ако беше направила и за празненството с децата!
    От сега се подготвям психически с какво ще ме изненадаш утре вечер :p

    ОтговорИзтриване
  12. Dori....
    Браво момичета вие сте феите на сладкишите!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря Ви за интереса и комплимента! :)
    Радвам се, че тортата Ви харесва. Не е кой знае какво като рецепта и сложност, но я правих с много любов за малката си дъщеричка!
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване