петък, 2 ноември 2018 г.

Салата с патладжан и сос тахини / Roasted Eggplant with Tahini Sauce


   
  Толкова харесах тази рецепта, че в разстояние на две седмици я приготвям вече за трети път. Вярно е, че обичам много патладжани и ги консумирам приготвени по най-различни начини, но в този вариант ме привлече комбинацията от лесно приготвяне и вкусно, но и здравословно съчетание на продукти. 
  Какво да кажа повече – печен патладжан полят с прясно приготвен сос тахини, поръсен със свеж магданоз и малко зехтин, и гарниран с кубчета вкусни домати. Опитайте!

Салата с патладжан и сос тахини / Roasted Eggplant with Tahini Sauce

Продукти:

за 4 порции

4 не много големи патладжана (по 1 на порция),
2 с.л. ситно нарязан магданоз,
зехтин,
2 домата

за сос тахини:
2 с.л. сусамов тахан,
около 4-5 с.л. вода,
1 с.л. лимонов сок,
1 скилидка чесън,
щипка черен пипер,
сол на вкус


     Начин на приготвяне:
  • Изпечете целите патладжани (аз ги пека във фурната на температура 220-230 градуса без вентилатор, но вие можете да ги изпечете и на котлон или на скара - както предпочитате). Оставете ги да изстинат и ги обелете, като запазите дръжката. Срежете патладжана на две по дължина, като го оставите свързан в горната част с дръжката. Поставете по един патладжан в чиния, разполагайки го разтворен подобно на ветрило.
  • Пригответе соса тахини: първо сложете в купичка 2 с.л. сусамов тахан (той е под формата на много гъста паста), добавете лимоновия сок и водата, лъжица по лъжица, като разбърквате след всяка много добре докато се получи консистенция на средно гъст сос, добавете сол на вкус, щипка черен пипер и счуканата скилидка чесън. Ако обичате по.кисело или по-силно изявен чеснов вкус, можете да си добавите още малко лимонов сок и/или пасиран чесън.
  • Патладжаните се поливат със сос тахини и поръсват със ситно нарязан магданоз. Отстрани се гарнират с нарязан на малки кубчета домат и всичко се поръсва леко със зехтин. 

5 коментара:

  1. Чудесно ! С такъв сос ми харесва и на мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата ти допада, Кайти! На мен ми стана много любима :-)

      Изтриване
  2. Обожаваме патладжан и тахан :)
    И тази комбинация е чудесна, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние, Дани! Вкусовете се допълват прекрасно, пък и тахана е много полезен. Намислила съм и още варианти, но май за сезона догодина ще останат :-)

      Изтриване