неделя, 2 декември 2018 г.

Боб чорба по манастирски / Bean Soup



Боб чорба по манастирски / Bean Soup

Продукти:

чаша и половина боб (1 чаша = 250 ml),
1 средна глава лук,
1 тънък, не много голям стрък праз,
парче от глава целина,
половин корен пащърнак,
1 морков,
1 червена пиперка (чушка) - извън сезона може да използвате замразена или суха,
4 с.л. олио,
2 ч.л. с връх червен пипер,
няколко щипки суха чубрица,
няколко щипки сух джоджен,
сол и черен пипер на вкус,
1 с.л. нарязан пресен девесил,
2 с.л. нарязан пресен магданоз
  • Бобът се накисва в студена вода от вечерта (причината е, че предварителното накисване улеснява последващата кулинарна обработка и същевременно намалява метеоризма, причиняван от бобовите храни). 
  • На другия ден водата се изхвърля, бобът се изплаква в гевгир, слага се в тенджерата, залива се със студена вода и се слага на котлона да се вари. Отначало се вари на висока степен на котлона (високата температура в първите минути на варене позволява веществата, които се съдържат в повърхностните слоеве на бобените зърна и са причина за стомашни проблеми да се разрушат). От момента на завиране оставяме боба на силен огън, без капак на тенджерата да ври 5 минути, след което хвърляме водата (отцеждаме през гевгир) и слагаме боба отново да заври с нова вода. След завиране, варим нови 5 минути на силен огън без капак и отново изхвърляме водата и заменявме с нова. След като заври за трети път, намаляваме котлона и оставяме боба да къкри на тих огън около 1 час, с леко открехнат капак, като при необходимост отвреме навреме доливаме по малко топла вода.
  • След около 1 час варене добавяме мазнината, сол на вкус, червения пипер, нарязаните на ситно лук и праз,  сухите подправки - чубрица, джоджен и мащерка, пиперката (чушката) нарязана на едри парчета, както и моркова, пащърнака и целината - нарязани на малки кубчета. Оставяме боба да къкри докато уври окончателно. 
  • Когато е готов напълно, прибавяме черен пипер на вкус, пресните подправки – девесил и магданоз, нарязани на ситно, варим още 1-2 минути и отттегляме чорбата от огъня.



1 коментар: