понеделник, 13 август 2018 г.

Сладоледена торта / Ice Cream Cake


     В нашето семейство повечето рождени дни са летни и следователно това е време за празнични торти. Този път зарадвах едно от децата със сладоледена торта. Вариантите с готови сладоледи не ми се нравят - тогава тортата не може да се нарече съвсем домашна, така че направих всичко сама. След проучване на най-различни варианти за следоледени торти, накрая си избрах собствена вариация на съставки и пропорции. Най-важните от източниците които ползвах са следните: рецептата на Dani’s Cookings, рецептата на The recipe rebel, рецептата за шоколадов сладолед на Chocolate Chocolate and more, за което сърдечно благодаря.

 Сладоледена торта / Ice Cream Cake

Продукти:

за блата:
75 гр. масло,
75 гр. захар;
2 яйца (размер М),
30 гр. какао,
45 гр. брашно,
половин чаена лъжичка бакпулвер,
щипка сол

за сладоледената смес:
1 кутийка кондензирано мляко,
300 ml течна неподсладена сметана (животинска),
200 гр. крема сирене (тип "Филаделфия"),
1 ампула ванилова есенция,
1 натурален шоколад (100 гр.)

около 200 гр. ягоди + още за украсата

за глазурата:
около 70 гр. натурален шоколад (съдържание на какао над 60%),
1/2 ч.ч. течна неподсладена сметана (животинска)

за украса: пресни ягоди, ментови листа и по избор: целувки или френски макарони. ВНИМАНИЕ: украсата се поставя непосредствено преди сервиране, за да не замръзва



Начин на приготвяне:

1. Блат
  • Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете стените и дъното на тортена форма с размер 20-22 см. Застелете дъното с хартия за печене.
  • Начупете черния шоколад на парчета, сложете го в малка тенджерка заедно с маслото и захарта. Загрейте на много слаб котлон като разбърквате непрекъснато, докато се маслото и шоколада се разтопят, след което веднага оттгеглете от котлона и оставете сместа да изстине.
  • Разбийте яйцата с телена бъркалка. Прибавете ги към изстиналата шоколадово-маслена смес и разбъркайте докато яйцата се поемат и сместа стане хомогенна. Смесете брашното, бакпулвера и солта. Пресейте брашното над яйчената смес и разбъркайте с дървена лъжица, докато брашното се поеме.
  • Изсипете полученото кейково тесто в подготвената форма за печене. Печете около 12-15 минути или докато дървена клечка забодена в тестото излезе без полепнали трохи. Извадете от фурната, оставете за 5 минути блата във формата, след което го извадете и оставете върху решетка да изстине. 
2. Сладолед
  • Смесете кондензираното мляко, ванилията и крема сиренето и разбъркайте до гладкост. Разбите сметаната докато стане гъста. Внимателно, на порции добавете сметаната към сместа с кондензирано мляко. Разтопете на водна баня или за кратко в микровълновата фурна шоколада., оставете го малко да изстине, не трябва да е горещ, след което изсипете в сладоледената смес, като описвате кръгове. Внимателно разбъркайте в кръг с шпатулата така, че да се получи мраморен ефект, тоест шоколада да не се поеме напълно от сместа до еднороден цвят, а да се оформят пъстри бяло-кафяви спирали (ивици).
3. Сглобяване
  • Сложете изстиналия напълно блат върху тортена чиния (която може да се сложи във фризер) или подложка за торта. Стегнете го в тортен ринг. Изсипете половината от сладоледената смес върху блата, заравнете. Подредете равномерно измитите, подсушени и нарязани на четвъртинки ягоди. Върху тях изсипете другата половина от сладоледената смес, загладете, покрийте с фолио за съхранение и сложете във фризера за 7-8 часа или най-добре една нощ. 
  • Няколко часа преди сервиране, извадете тортата от фризера, изчакайте 5-10 минути, след което внимателно отстранете тортения ринг. За глазурата: Загрейте на слаб огън сметаната, тя не трябва да завира, а само да се сгорещи, след което веднага оттеглете от котлона, добавете начупения предварително шоколад и бъркайте непрекъснато докато шоколада се разтопи и сместа стане еднородна. Залейте тортата с глазурата и заравнете. Върнете във фризера. 
  • ВНИМАНИЕ: Украсете тортата непосредствено преди сервиране с останалите плодове, ментови листа и целувки (френски макарони). Те ще се задържат успешно върху тортата,  ако намажете с малко ягодов конфитюр местата, върху които ще разположите украсата. Украсяването няма да е проблем, защото на тортата са и необходими около 15 минути извън фризера, за да може да се отпусне, така че да се нареже и сервира.

2 коментара: