петък, 28 септември 2018 г.

Патладжанени кюфтета с доматен сос / Eggplant "Meatballs" with Tomato Sauce


Патладжанени кюфтета с доматен сос / Eggplant "Meatballs" with Tomato Sauce

Продукти:

за кюфтетата:
2  патладжана със средна големина,
2 яйца,
2 счукани скилидки чесън ,
около 50-60 грама настърган пармезан,
1 с.л. ситно нарязан пресен босилек,
1 с.л. ситно нарязан магданоз,
сол и черен пипер на вкус,
галета,
олио за пържене

за соса:
около 5-6 големи домата,
около 2 с.л. зехтин за готвене
2-3 нарязани на едро скилидки чесън
1 с.л. нарязан магданоз,
1 с.л. нарязан босилек,
сол и черен пипер на вкус

прясно настърган пармезан за поръсване

Начин на приготвяне:
  • Патладжаните се изпичат във фурната, обелват се и с помоща на кухненски робот се пюрират или ръчно се накълзват на ситно и намачкват с вилица.
  • Към патладжаните се добавят разбитите с вилица яйца, пармезана, ситно нарязаните босилек и магданоз, черен пипер и сол на вкус и толкова галета, че от сместа да могат да се оформят с ръце кюфтенца с големина приблизително колкото топки за тенис на маса. Ако нямате в момента пармезан можете да настържете на ситно ренде и обикновен кашкавал. Внимавайте с посоляването на сместа, защото пармезана също е солен.
  • Оваляйте кюфтенцата в брашно и ги изпържете до златисто кафяво. Внимавайте котлона да не е прекалено силен (на максимум) защото ще прегорят, нито да е слаб защото ще попият прекалено много мазнина. Извадете изпържените кюфтенца от тигана.
  • Настържете доматите на ренде като отстраните накрая люспата. 
  • Загрейте в дълбок и широк тиган (или тенджера) 2 с.л. зехтин за готвене. Прибавете едро нарязания чесън, запържете съвсем за кратко, после добавете настърганите домати, сол  на вкус- гответе на тих огън докато доматите се редуцират и соса се посгъсти. Добавете нарязания босилек, черен пипер на вкус, внимателно прибавете в соса и изпържените кюфтенца. Варете заедно с тях яденето на тих огън още 10-тина минути. Поднесете ястието поръсено отгоре с прясно настърган памезан и ситно нарязан магданоз.
           *** Рецептата е адаптирана от "Healthy life for me"



2 коментара:

  1. Обичам патладжан!
    Чудесни кюфтенца, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ние вкъщи сме така, Дани. Това лято доста патладжани сготвих, ама не остана време за снимане и публикации на всичко :-)
      Благодаря ти!

      Изтриване