Отново е време за темата: "Когато готвят мъжете". Този път моят съпруг се спря на едно вкусно ястие от английската кухня - овчарски пай (Shepherd's Pie). Приготви го прекрасно и с удоволствие го включвам към рецептите в блога.
Овчарски пай се приготвя с агнешка (или шилешка кайма), ако се използва телешка или говежда това ще бъде Cottage Pie. Рецепти за тези две ястия, традиционни за британците, могат да се намерят много. Явно има множество варианти, защото всеки си има свой начин на приготвяне, свои готварски хитрини и тънкости, както е при нашенските мусака или кюфтета например. Според мен ястието е вкусно и си заслужава да се опита.
Овчарски пай / Shepherd's Pie
Продукти:
500 гр. агнешка (или шилешка кайма),
1 глава лук,
1-2 моркова,
2 стръка целина,
1-2 скилидки чесън,
1 стрък пресен розмарин,
400 гр. консерва от белени, нарязани домати,
250 ml бульон (зеленчуков или месен, но не от кубче),
зехтин за готвене (или олио),
сол и черен пипер на вкус
за пюрето:
около килограм картофи,
около 150 ml прясно мляко,
голяма бучка масло,
1-2 щипки сол,
1-2 щипки черен пипер
Начин на приготвяне:
- Обелете и нарежете на ситно лука. Нарежете целината. Обелете и нарежете на кубчета морковите. Накълцайте на ситно чесъна.
- Загрейте в тиган 2-3 с.л. зехтин за готвене (или олио), прибавете лука и морковите и гответе около 5 минути като разбърквате от време на време. Добавете накълцания на ситно чесън и нарязаният на ситно розмарин и гответе още около минута, след което добавете каймата. Гответе като периодично разбърквате още около 5-10 минути и после добавете доматите и бульона, подправете със сол и черен пипер, разбъркайте добре и оставете да ври на тих огън, частично похлупено с капак около 40-50 минути.
- Обелете картофите, нарежете ги на четвъртинки. Сварете ги в подсолена вода. След като се сварят ги отцедете от водата и докато са горещи прибавете млякото, маслото, черен пипер на вкус и 1-2 щипки сол. След което, намачкайте с ръчна преса за картофи, докато пюрето стане меко и кремообразно.
- Фурната се загрява до 190 градуса. Каймата се прехвърля в дълбока керамична тавичка. С помоща на лъжица пюрето се разпределя равномерно върху каймата. поръсва се с малко зехтин и се пече в загрятата предварително фурна около 20-25 минути или докато ястието започне да придобива отгоре златист цвят.
Браво на съпруга ти, чудесно се е справил, моят не се захваща с чак толкова трудни рецепти:)
ОтговорИзтриванеКогато има време и настроение му е приятно да опитва и по-трудни рецепти. Сладкишите и тестените изделия обаче са му вън от репертоара. Като гледам как е тръгнало, скоро май ще има двубой с лъжици кой да се вихри в кухнята :-)
Изтриване