сряда, 3 май 2017 г.

Турски лучен кебап / Soğan Kebabı (Turkish Onion Kebab)


     Тази рецепта ме привлече моментално. Още щом я видях, знаех, че няма да имам мира докато не я направя. Не бях виждала подобен кебап, въпреки че поназнайвам нещо за турската кухня. Много приятна изненада се оказа.
     След кратко проучване разбрах, че рецептата има няколко вариации. Първо, може да се изпълни с телешка (говежда) кайма или с агнешка (шилешка) кайма, второ - може да се сложат пиперка (чушка), а може и да не се слага. Трето, кебапа има както вариант за печене в тава във фурната, така и вариант за печене на барбекю нанизан на шишове. 



Съвети за изпълнението на рецептата:
  • Каймата е важна като качество. Трябва ви кайма нито много мазна, нито много суха, а нещо средно. Най-добре си изберете месо в месарницата и накарайте да ви го смелят. Може да направите кебапа с телешко месо, а може да използвате и агнешко (шилешко). Ако сте избрали телешкото и каймата е по-суха, ще трябва да сложите и малко мазнина в нея - например 2-3 с.л. зехтин за готвене или олио. Аз лично, избрах да си смеся телешка и шилешка кайма, като купих месото и помолих в месарницата да ми го смелят. 
  • Избирайте от жълтия лук и по-дребни глави, трябва да са горе-долу колкото топче за тенис на маса или малка мандарина и приблизително еднакви по размер. Когато почиствате лука не отстранявайте последната нежна люспа, оставете го с нея.
  • В никакъв случай не пропускайте заливката при печенето. Сосът от нар, който се съдържа вътре, можете да намерите в Метро, обикновено го слагат там, където стои балсамовия оцет, а също съм виждала да продават в някои магазини за здравословни храни. 


Турски лучен кебап / Soğan Kebabı (Turkish Onion Kebab)

Продукти:

около 700 гр. кайма (телешка или агнешка /шилешка/),
около 1 кг. жълт лук (по-дребни глави),
1 малка  червена и 1 малка зелена пиперка (чушка),
2 равни ч.л. червен пипер,
2 щипки лют червен пипер,
черен пипер на вкус,
сол на вкус,
около 60 ml сос от нар (pomegranate sour sauce),
1 с.л. доматено пюре,
около 4-5 с.л. зехтин за готвене


    Начин на приготвяне:
  • Каймата се овкусява със солта и подправките и се омесва много добре. От нея се оформят малки кюфтенца
  • Лукът се почиства, като най-вътрешната нежна люспа се оставя. После се измива и се срязва на две почти до край.
  • Кюфтенцата се поставят в срезовете на главите лук и се подреждат в тавичка. Изберете си подходящ размер тава, защото продуктите трябва да са плътно един до друг. Между така подредените глави лук, поставете парчета от почистените от семките пиперки (чушки).
  • Налеейте в тавата половин чаена чаша вода (около 100 ml). Напръскайте ястието отгоре с зехтин за готвене (около 4-5 с.л.) и сложете да се пече в предварително загрята до 220°C фурна. Печете на тази температура около 20 минути, след което извадете кебапа и намалете фурната на 180°C. В купичка сложете доматеното пюре, соса от нар и 4-5 с.л. вода и разбъркайте добре, за да се смесят. С помоща на супената лъжица полейте кебапа навсякъде със сместа и върнете във фурната. Печете до готовност на ястието – лукът трябва да омекне и да стане с приятно златистокафяв цвят.
  • Ястието се сервира горещо.


4 коментара:

  1. Това е чудесно ! Скоро ядох подобно нещо , само че с други зеленчуци, но задължително ще пробвам и този вариант :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса, Кайти! На мен много интересен ми се стори този кебап, не бях виждала точно такъв и ме загложди любопитство :-)
      Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни!

      Изтриване
  2. Благодаря, хареса ми рецептата. Бих искала да попитам с какво може да се замени сока от нар?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, че рецептата ви е допаднала!
      Относно вашия въпрос - всички варианти на ястието, които видях се приготвят със сос от нар. Става въпрос за сос, а не просто за сок и той придава специфичен вкус на това ястие, съзнавам обаче, че по-трудно може да се намери и това наистина е затруднение. Бихте могли да го заместите с бяло вино, но вкусът определено ще се промени. Предполагам пак ще е много вкусно, но рецептата няма да съвсем автентична. Нищо не пречи да екпериментирате и ще ми бъде много интересно да споделите как се е получило.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване