Една чудесна, лесна за изпълнение, но много вкусна рецепта за рубриката – "Когато готвят мъжете". Както се разбира от заглавието, този път готви моят съпруг.
Свински джолан на фурна по унгарски / Pork Knuckles Hungarian style
Продукти:
1 свински джолан без кожа (ако джоланите са малки - 2 бр.),
около 500 гр. картофи,
2 големи глави лук,
сол и черен пипер на вкус,
3-4 с.л. зехтин за готвене (или олио)
Сварете джолана в подсолена вода. Извадете го от бульона и го обезкостете.
Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на тънки шайби (дебелина около 3 мм.).
Обелете лука и го нарежете на шайби.
В голяма ( и разлата) тава сложете нарязаните лук и картофи, обезкостения на парчета джолан, подправете със сол и черен пипер на вкус, полейте със зехтина и разбъркайте. Добавете около 2 малки кафени чашки от бульона, получен при варенето на джолана.
Печете на 190-200 градуса (зависи от фурната ви), средно ниво на скарата на фурната, като периодически внимателно разбърквате. Ястието трябва да остане само на мазнина, картофите да станат златистокафяви, а някои и леко хрупкави.
Подходящо вино: плътно червено, например от сортовете Мерло или Шираз.
*** Източник на рецептата: Boldizsar Horvath, Classical Hungarian Dishes, 2006
Ех, Лети, така ми напомни на прекрасното зимно време прекарано в Унгария! Представям си аромата на това ястие - мечта! Прекрасно! Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Люси!
ИзтриванеИ аз харесвам много Унгария и разбира се, прекрасната им кухня също!
Сърдечни поздрави!
Ндаа, когато мъжете готвят, мръФката е задължителна. Поздрави на готвача
ОтговорИзтриванеТака е, така е! :-)
ИзтриванеЩе предам поздравите, благодаря! :-)