четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Когато готвят мъжете: Хумус с царевица / Sweet Corn Hummus

 
   Днес имам ново попълнение за рубриката "Когато готвят мъжете". Дело е на моя съпруг и в случая, аз съм само фотограф :-)
   Вкъщи много обичаме хумус - както класическия му вариант от нахут и сусамов тахан, така и различни нетипични вариации. От иновативните разновидности - фаворит ми е хумусът с грах, чиято рецепта вече съм качвала в блога. Днешната рецепта за хумус с царевица също е чудесно попадение. Много вкусен стана. Опитайте и ще видите :-)

Хумус с царевица / Sweet Corn Hummus

Продукти:

120 гр. сварен нахут (може да използвате и от консерва),
120 гр. сварена сладка царевица от консерва, 
6 с.л. зехтин,
65 гр. сусамов тахан, 
1 скилидка чесън,
лимонов сок от 1/2 лимон,
сол и черен пипер на вкус,
1/2 равна ч.л. кимион

за поръсване отгоре: 1 с.л. зехтин, червен пипер


        Начин на приготвяне:
  • Нахутът, който ще използвате може и да е от консерва, а може и да си го сварите сами. Ако ще го варите вие, трябва да го накиснете от предната вечер във вода, която се изхвърля, после да го сварите и когато е готов и сварен, да го отцедите добре от водата.. По-лесен и бърз вариант е да използвате сварен нахут от консерва.Трябва да изсипете съдържанието на консервата в цедка (гевгир), да го изплакнете под течаща вода и да го отцедите много добре.  
  • Сложете нахута в блендер, прибавете изплакнатата и много добре отцедена царевица, както и всички останали продукти и пасирайте до еднородна смес. 
  • Прибавете около 20 ml студена вода и пасирайте отново за кратко.
  • Получената смес изсипете в чиния за сервиране и загладете повърхността. Посипете с няколко щипки червен пипер и 1 с.л. зехтин. 


Ето и рецептата за друг вариант на хумус, различен от традиционния: хумус с грах - виж тук

10 коментара:

  1. Страхотен е Лети ! Предполагам царевицата му придава по-различен, интересен вкус. Ти си щастливка, у нас аз го приготвям, а мъжете не го ядат :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кайти!
      Вярно е, че царевицата се усеща, като вкус и се получава по-различно от традиционния вариант :-)
      Половинката много го обича и наистина го прави много вкусен - както традиционния, така и другите варианти.
      При нас 3-ма от 4-ма го ядем, само дъщеричката ми не обича.
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Поздравления на майстора,има кой да го вдъхновява!Много апетитен ми изглежда хумуса на половинката ти,Лети!Макар да не съм от най-страстните фенове,когато е добре направен ми харесва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина стана вкусен, Роси! Ние с половинката сме почитатели и на класическия и на вариациите и честичко си правим (половинката по-често, че е майстор).
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Хм, не се бях замислял, че хумус може да се прави и по толкова нетрадиционни начини. Съпругата ми и аз го обожаваме. Със сигурност ще пробваме и тази рецепта. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние също много го обичаме вкъщи. Изпробвали сме различни варианти дори на класическата рецепта, която е само с нахут, защото се оказа, че дори класическия хумус се приготвя по различен начин в различните райони и държави на Близкия Изток. Чак после идват и опитите ни вкъщи с вариации по темата, като граховия и този с царевицата. Хрумна ни, че не е лошо да се разнообразим :-)
      Надявам се и този по-иновативен вариант да ви хареса, макар, че е отстъпление от класическата рецепта. Да ви е сладко! :-)

      Изтриване
  4. Интересна идея, за жалост и на мен ми се налага да готвя понякога. Шегувам се, правя го с удоволствие, все пак и жените имат нужда от почивка от време на време. Интересува ме обаче нахутът дали има някаква разлика ако е от консерва и ако си го сваря сам. Предполагам би трябвало да е по-хубав ако си го направя сам, логично. Иначе ако е консерва откъде си го купувате, ако не е тайна разбира се? В смисъл от големите вериги или някъде другаде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпреки, че кулинарията е едно от любимите ми занимания и го правя с голямо удоволствие, трябва да призная, че има моменти, когато ми е изключително приятно някой да приготви вместо мен храната вкъщи :-)
      Между сварения вкъщи нахут и този от консерва разлика има, но все пак не е чак толкова голяма (подобно е на сварения вкъщи за салата боб и този от консерва). Безпорно, по-добре и по-здравословно е да си го сварим сами, но не винаги разполагаме с време, така че варианта с купения в консерва не е толкова лош. Иначе, консервите ги има почти навсякъде в супермаркетите. Търсете го там, където е консервирания боб и царевица. Има го в консерви, а понякога и в стъклени буркани. Намира се със сигурност в Метро, Кауфланд, Билла, Пикадили и дори го намирам в кварталния супермаркет (живея във Варна).
      Ако решите да си го сварите сам, имайте предвид, че трябва (също както при боба), предварително (от предната вечер) да се накисне във вода. На следващия ден, водата колкото е останала се изхвърля, нахута се изплаква и се слага в нова вода, да се свари. Процеса отнема около час или повече, зависи от самия нахут.

      Изтриване
    2. Много благодаря за информацията. Определено ще го пробвам тези дни и по 2-та начина. И аз съм от Варна, ама до сега не съм купувал нахут и затова реших да попитам. Ще пиша после какво е станало. Благодаря още веднъж! :)

      Изтриване
    3. Щом и вие сте от Варна - консервиран нахут съм намирала и в кварталните магазини от веригата "My Мarket", както и в магазините "CBA".
      Забравих да ви спомена и още нещо, когато приготвите хумуса, ако носистенцията ви се стори много гъста, може да прибавите мъничко вода и да разбиете отново с блендера. Прибавяйте на супени лъжици, докато гъстотата ви хареса.
      Ако махнете царевицата от рецептата и удвоите количеството на нахута, ще получите рецепта за класически хумус с нахут и сусамов тахан.
      Ще се радвам да споделите резултатите.
      Сърдечни поздрави! :-)

      Изтриване