неделя, 21 февруари 2016 г.

Букатини с шунка и гъби / Ham and Mushroom Bucatini


   Това е един от любимите варианти за приготвяне на паста вкъщи. Обикновено се прави с Fettuccine (фетучини) или Tagliatelle (талиатели), но моите бяха свършили и ги заместих с букатини. Няма проблем да използвате и спагети, пак ще се получи вкусно. 

Букатини с шунка и гъби / Ham and Mushroom Bucatini

Продукти:

500 гр. букатини,
60 грама масло + 1 с.л. зехтин,
150 гр. шунка,
около 300 гр. гъби печурки,
2 скилидки чесън, 
сол и черен пипер на вкус,
250 гр. течна готварска сметана

за поръсване : прясно настърган пармезан


          Начин на приготвяне:
  • Сварете букатините (или фетучините) във вряща, подсолена вода според указанията на опаковката. След като се сварят "ал денте", ги отцедете с гевгир.
  • Нарежете шунката. Почистете и  нарежете гъбите. Нарежете на ситно чесъна.
  • В дълбок тиган или в тенджера загрейте маслото, прибавете шунката и и гответе около 2 минути. Прибавете нарязания чесън и веднага след като започне да отделя аромата си, добавете и нарязаните гъби, сол и черен пипер на вкус. Гответе около 5 минути, после добавете сметаната, намалете огъня и оставете на огъня за около 10 минути, докато сосът леко се редуцира.
  • Смесете сварената паста със соса и оставете на котлона около 1 минута, за да поеме соса добре.
  • Сервирайте ястието в чиниите, наръсенте с прясно настърган пармезан  и поднесете веднага.



6 коментара:

  1. Кой ли би устоял пред чиния с тези изкусителни букатини?! Звучи и изглежда прекрасно предложението ти, Лети!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня!
      Ние вкъщи не устояхме :-) То на коя ли паста устояваме, пристрастени сме :-)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Да идвам ли на гости, Лети? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идвай, идвай! Прибавям вино и салатка и сме готови :-)

      Изтриване