неделя, 5 октомври 2014 г.

Пълнени чушки (пиперки) по шопски / Stuffed peppers with cheese filling



    Излизам за известно време от вълната гръцки рецепти и минавам на друга :-) Дано и новата ви хареса :-) 
  Днешното ястие ми хрумна, защото много обичам сирене по шопски, но и пипер (чушки) обичам. Помислих си, защо пък не ги съчетая и двете. И ето на, речено - сторено. Плънката се получава с малко по-различен вкус от класическото сирене по шопски, но на мен много ми хареса ястието, а дали ще хареса и на вас, оставям сами да прецените :-)

Пълнени чушки (пиперки) по шопски / Stuffed peppers with cheese filling

Продукти:

4-5 чушки (пиперки) подходящи за пълнене,
около 300 гр. бяло саламурено сирене,
1-2 домата,
1-2 яйца,
1/2 люта чушка (опция),
черен пипер на вкус,
червен пипер,
масло,
1 с.л. зехтин (олио) за намазване на чушките (пиперките)

    Загрейте фурната на 200 градуса. 
  Измийте чушките (пиперките) и ги подсушете. Срежете ги на половина по дължина и отсранете семенната част.  Намажете тавата с мазнина, наредете половинките в тавичка, намажете ги със зехтин (олио) и ги пъхнете в прадварително загрятата фурна за около 10-тина минути или докато леко омекнат. Догато са във фурната, пригответе плънката.
   Нарежете сиренето на кубчета, сложете ги в купа. Нарежете и доматите на кубчета и ги прибавете ги при сиренето. Разбийте с вилица яйцето, добавете го при другите продукти, прибавете черен пипер на вкус, червен пипер и разбъркайте внимателно, за да се смесят продуктите. 
   Напълнете чушките (пиперките) с плънката. Сложете отгоре върху всяка бучица масло. Налейте съвсем малко водичка в тавичката, колкото да не залепват и загарят. Върнете тавичката във фурната и печете до готовност.

  * * * Посочените в рецептата продукти са ориентировъчни. Количеството плънка зависи от големината и броя на чушките (пиперките) и ще трябва да преценявате на око - тези които пълних аз, не бяха много големи. Можете да увеличавате, намалявате количеството на продуктите или да променяте съотношението им, така, че да отговори на вашия вкус. Вместо люта чушка, може да използвате малко лют червен пипер и да го смесите със сладкия, който се използва в рецептата или съвсем да изключите лютото.





20 коментара:

  1. Лети, чудесна идея :)
    И прекрасна снимка!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Прекрасна седмица ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Лети,нямаш милост! Предложенията "валят" едно след друго и то,от хубави та по-хубави.Докато направим тарама хайвера(които стана прекрасен по твоята рецепта-големи благодарности!!!) ето че предлагаш нещо,колкото любимо,толкова и нестандартно и различно.И защо това съвсем ново ястие си нарекла "... по шопски" след като ти самата не си от шопския край и ястието не е правено там.Не бъди толкова скромна и го наречи с друго име, което да подсказва че си го сътворила ти- за да се прави разлика между първоизточника и настоящето ястие.
    Това е моето мнение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, master, за хубавите думи!
      Тарамата е по стара семейна рецепта, така че заслугата не е моя :-)
      То като се замисля и за пиперките (чушките) по шопски не е. Нищо чак толкова не съм измислила, освен вместо в гювечета, да сложа продуктите в чушки (пиперки), иначе плънката си е класическо сирене по шопски, та и затова тази аналогия с името. Не да е от скромност :-) Не, че не съм скромна де! ;-)
      Поздрави и чакам нови красиви стъклени попълнения в блога ти!

      Изтриване
  3. О, да! И товата ти вълна много ми харесва. Чудни са чушките, Лети. Страшно апитетно си ги направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Йоли!
      Ще завихрям цяла чушкена фиеста май :-)
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  4. Както и да ги наречеш няма да откажа порция от тези вкусни и ароматни красавици :) Прасни вкусотии!
    Поздрави, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Таня!
      Да ти е сладко и чудесен старт на новата седмица!

      Изтриване
  5. Ами, не ми харесват, Лети... ;) Защото е много повече от харесване! Определено ме впечатлиха - леснички, наши си, вкусни! :)
    Прегръдки, мила Лети, и усмихната вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти, мила!
      Радвам се, че рецептата така ти допада.
      Прегръдки и успешна седмица!

      Изтриване
  6. Лети, мисля, че ще ми хареса и на вкус.
    Впрочем да ти се похваля, че те видях в списание Рецепти за здраве, интересно ми беше да се запознаем и визуално:)), Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса, ако решиш да пробваш, Веси! :-)
      Да, вярно, че се появих като гост на страничките на списанието. Аз знам как изглеждаш от блога и публикацията за годишнината от сватбата ви с половинката (много мило ми стана като прочетох).
      Ще се радвам да се запознаем освен вируално и в реалността, може би на някоя от блогърските срещи или ако имаш път към Варна :-)
      Поздрави и чудесна седмица ти пожелавам!

      Изтриване
    2. Оооо, и ти ли си морско чедо?
      С удоволствие, ама нещо по на юг ни влече...

      Изтриване
    3. Ами морско чедо, да! :-))
      Мен пък по на север и от Варна даже ме дърпа, където е диво и неопитомено, на юг ми е много клаустрофобично, комерсиално и претъпкано, атмосфера няма вече. Не броя обаче Бургас и Синеморец - там ми харесва. Освен това, ние морските чеда скитаме с удоволствие из планините - нали знаеш, каквото си няма човек, го привлича :-)

      Изтриване
  7. Обичам такова съчетание и определено рецептата ми допада!
    Невероятни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили и на мен точно затова ми хареса хрумката - съчетанието на продуктите. Винаги съм си мислила, че не само лютата чушка ще му върви на това сирене по шопски, а и сладката :-)
      Благодаря ти!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Страхотна рецепта и изглежда доста апетитно. Мисля довечера да вечеряме това

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Ще се радвам искрено, ако ви харесат!

      Изтриване
  9. Мен от няколко дни ме преследват с една снимка за пълнени чушки, ама по мексикански. Имало някакъв сайт - "фуудпорно" или нещо подобно. Накрая ми връчиха и разпечатка на рецепта. :)) Много приличат наглед на твоите, Лети, но аз лично бих посегнала на тези тук. Умирам си за точно тази комбинация от продукти, а снимките ти са повече от подстрекаващи!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, много любопитно ми стана за мексиканските чушки. Ще чакам да се появят при теб. Така де, поръчка са си дали хората, трябва да се изпълни ;-)
      Благодаря ти за хубавите думи, радвам се, че идеята и снимките ти допадат! То не пречи и двата вида да направиш - шопските и мексиканските :-)
      Прегръдки!

      Изтриване