четвъртък, 31 юли 2014 г.

Салата с пъпеш / Melon Rice Salad


   Тази рецепта, може би няма да се хареса на всеки. Много хора не възприемат плодовете в "солената" кухня или не обичат смесване на сладко и солено. Аз обаче, обичам! Много харесвам комбинацията на сирена с плодове и смело прибавям към редица салати плодове. Използвала съм круши, грозде, ябълки, грейпфрут, портокал, киви, ягоди, малини в различни салати и в подходящо съчетание на продукти те се вписват прекрасно.
   В българската кухня също има традиции за съчетаване на сладкия и солен вкус - да си спомним например за запеченото сирене с мед и орехи, пълнежите за пиле, включващи стафиди, яхнията със сини сливи и т.н. Като се замислим за това, настоящата рецепта не би трябвало да прозвучи чак толкова чуждо :-) Всъщност, тя е италианска и е донякъде реплика на класическото италианско предястие "пъпеш с прошуто" (prosciutto e melone). Откакто я видях преди две лета  в едно издание на "Sale&Pepe" - "Insalate piatto unico", все се каня да я направя. Е, най-после успях :-) А следващия път, ще пробвам да заменя ментата с рукола и мисля, че дори още повече ще харесам тази салата. Можете да си я хапнете, като чудесно предястие или дори като леко основно ястие, подходящо за летните жеги.


Салата с пъпеш / Melon Rice Salad

Продукти:

1 пъпеш,
200 гр. ориз,
150 гр. прошуто,
200 гр. проволоне (може да го заместите с кашкавал или моцарела),
1 стрък мента,
зехтин,
сол и черен пипер на вкус

   Изсипете ориза във вряща, подсолена вода и го варете до готовност (внимавайте да не го преварите, защото ще стане кашкав). Отцедете го в гевгир, изплакнете го със студена вода, отцедете отново много добре и оставете да изстине.
  Измийте пъпеша. Подсушете го. Срежете го напречно на две. С помоща на лъжица, отстранете семките. С помоща на лъжичка за издълбаване на пъпеш и диня, оформете топчета от пулпата на пъпеша. Ако нямате такава лъжичка, може да си помогнете с чаена лъжичка или внимателно да нарежете сърцевината на пъпеша на кубчета, като внимавате да запазите кората цяла, защото тя ще служи за "купичка", в която ще сервирате салатата. Топчетата (парченцата) пъпеш сложете в чиния, а издълбаните половинки пъпеш обърнете с отвора надолу и оставете върху домакинска хартия, докато ви потрябват.
   Нарежете сиренето проволоне ( аз заместих с моцарела, а може да използвате и кашкавал) на кубчета. и го поставете в дълбока купа. Прибавете добре отцедения и изстинал ориз. Нарежете прошутото на ивички с ширина 1-2 см.. Нарежете на ситно листата от стръкчето мента и добавете и тях при останалите продукти. Подправете със зехтин, сол и черен пипер на вкус. Прибавете и топчетата пъпеш. Разбъркайте внимателно така, че съставките да се смесят равномерно. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за около 30 минути, докато салатата добре се охлади.
  С помоща на лъжица напълнете двете "купички" от издълбани половинки пъпеш с приготвената и охладена оризова смес. Декорирайте отгоре с цели листенца мента и сервирайте.




12 коментара:

  1. Май не съм смесвала така плодове със солени ястия (имам предвид пъпеш и месо, например), но толкова колоритно изглежда салатката ти, Лети, определено бих се замислила, страхотно предложение!
    Прегръдки и хубава вечер, мила Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не всеки би харесал такава комбинация, Гери! Много хора реагират отрицателно- Понеже аз много обичам италианското предястие пъпеш с прошуто, още щом видях салатката бях любопитна за вкуса и я направих :-) Обичам експериментите в кухнята почти толкова, колкото и традиционните ястия :-)
      Морски поздрави, Гери!

      Изтриване
  2. Обожавам тези комбинации!
    С удоволствие бих си хапнала от твоята салата, Лети!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Мила Лети,.....нямаш милост:)!
    Много голям любител съм на оризовата салата и съм удивена на твоята комбинация....Ще я пробваме:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа да знаеш, че не всеки ще я хареса. Трябва да обичате смесване на сладък със солен вкус. Имам и други оризови не толкова нестандартни. Ето една, например: http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/2013/06/rice-salad.html
      Благодаря ти! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. При вида на салата необичащите сладко -солено ще го заобичат :) Гарантирам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кайти! Остава да споделят същото мнение и когато я вкусят :-))

      Изтриване
  5. Изглежда умопомрачително, Вили!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети,обичам да съзерцавам невероятно цветните ти салати!Чудесна е и тази,поздравления!Щастлив вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси!
      Шарен и хубав вторник и на теб!

      Изтриване