понеделник, 28 октомври 2013 г.

Кейк с поширани круши и бадемов марципан / Marzipan Cake with Poached Pears


  Визията на този кейк е интересна, а вкусът е сезонен. Все пак, есента е време за десерти с есенни плодове, а на пазара в момента има изобилие от круши. Така че, ето един възможен вариант на тяхното превъплъщение.
  Можете да направите кейка по начина описан по-долу, но ако искате да избягате от какаовия вкус на блата, спокойно може да махнете от продуктите за кейковото тесто какаото и амарето аромата. По този начин ще получите нова версия на кейка - бял блат с изразен аромат на ванилия, нежен вкус от бадемовия марципан и пошираните круши, допълнен с захарните вишни в сироп .



Кейк с поширани круши и марципан / Marzipan Cake with Poached Pears 

Продукти:

За пошираните круши:
4-5 круши,
сока на 1/2 лимон,
180 гр. захар,
150 мл. гъст черешов сироп,
ванилия,
вода , колкото да покрие крушите

За кейковото тесто:
180 гр. брашно,
2 с.л. (с връх) какао,
1 ч.л. (с връх) бакпулвер,
200 гр. бадемов марципан,
125 гр. масло,
130 гр. кафява захар (демерара),
1 ампула ванилова есенция,
1 ампула есенция амарето (опция)
3 яйца,
5 с.л. от сиропа, в който са се варили крушите 

За гарниране:
озахарени вишни в сироп (sour cherries in syrup)



  Измийте крушите. Внимателно ги обелете, разполовете, отстранете семенната част. Сложете в тенджера сока на половин лимон, захарта, черешовия сироп, ванилията и около 300 ml вода. Загрейте докато сместа заври, намалете огъня и прибавете половинките круши. Ако е необходимо добавете още вода, колкото да покрие плодовете. Варете на слаб огън, докато крушите леко омекнат. Времетраенето е различно в зависимост от сорта на крушите, които използвате. Отдръпнете тенджерата от огъня и оставете крушите да изстинат в течността. След като изстинат, внимателно ги извадете и отцедете добре.
  Загрейте фурната до 180 градуса. Постелете дъното на тортена форма 24 см. с подвижен борд с хартия за печене и намаслете стените на формата. 
  Пресейте брашното в купа, прибавете към него какаото и бакпулвера. В друга купа разбийте с миксер маслото, захарта, ванилията и амарето есенцията (ако използвате) до кремообразна смес. Добавете бадемовия марципан, нарязан на малки парченца и продължете разбиването още около 3-4 минути. Добавете яйцата едно по едно, като след добавянето на всяко една разбивате сместа около 2 минути, докато се поеме добре. Прибавете 5 с.л. от сиропа, получен при поширане на крушите и разбийте за кратко до поемането му. Като разбивате с миксера на ниска скорост, добавете и сухите съставки, докато сместа стане еднородна. Получава се доста гъсто кейково тесто. Разстелете го във формата за печене, заравнете го отгоре.
  Подредете отцедените от течността половинки поширани круши върху кейковото тесто, с отрязаната част нагоре. Пъхнете в предварително загрятата фурна и печете, докато клечка забодена в средата на кейка излезе суха, приблизително около един час.
  Извадете кейка от фурната и го оставете за около 5-10 минути така, както е във формата, след което внимателно го извадете и оставете да изстине на решетка.
  Пренесете изстиналия кейк в десернта чиния. В дупчицата на всяка круша, останала от почистването на семките, сложете по една вишна и  сироп. Може да полеете от сиропа и върху кейка между крушите.

Рецептата е адаптирана от ricardocuisine.com


24 коментара:

  1. Лети, нищо не бих махнала, защото е божествен! Даже и само с вишни ще се задоволя, изглеждат най-вкусните плодчета на света. :)
    Сладкишът наистина е страхотен, толкова вкус и аромат на едно място.
    Сърдечни поздрави и хубава вечер, Лети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са много вкусни вишните, Гери! Страхотно допълват различни сладкиши, палачинки и т.н Трудно си ги намирам, но сега съм си купила и съм се запасила с три бурканчета :-)
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Ахх, много е изкушаващ! Съчетава любими мои вкусове и като че ли ще се възползвам от идеята ти да изключа какаото от тестото :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори!
      В оригиналната рецепта, от която адаптирах е без какао, виж линка преди последната снимка :-)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  3. Лети, изкусителни снимки и много вкусно предложение!
    Обичам круши в комбинация с какао :)
    Прегръдка и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Бях пробвала различни други сладкиши с круши, но такава комбинация като тази - за първи път. Интересна и вкусна се оказа, не знам дали за всеки вкус, но поне за моя :-)
      Прегръдки и хубави есенни дни!

      Изтриване
  4. Невероятно съчетание на аромати и вкусове, Вили! Сигурна съм, че сладкишът е наслада за небцето и душата. Прекрасна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи, Ева!
      Чудесна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Лети, нищо, ама нищо не бих махнала, изглежда фантастично, потекоха ми лигите от първата снимка :)))) Сърдечен поздрав, много по мой вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ани!
      Интересен вкус се получи и ми хареса, по-различен е от други сладкиши с круши, които съм пробвала.
      Сърдечен поздрав и прекрасна нова есенна седмица!

      Изтриване
  6. Направо ми проговори през монитора този кейк,Лети,уникален е и снимките-също!А лъжичката е едно малко бижу,как успя да я закрепиш в този позиция ми е интересно?
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако знаеш чак откъде си я домъкнах тази лъжичка! Половинката ми, като видя как я гледам влюбено през витрината, ми я купи от един антикварен щанд. А за закрепването, подпрях я отзад с едното плодче, а отпред се опира на ръба на чинийката за сладко :-)
      Благодаря ти, Роси!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Лети, много харесвам марципан и затова този красив кейк изключително ми допадна! Мерси за предложението!
    Хубава и ползотворна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз много обичам марципан :-) Точно това ме хпривлече в тази рецепта, но марципана се разбива вътре в кейковото тесто и се оказа, че вкуса му така се усеща моног деликатно. Аз го харесвам много повече, когато е осезателен, но и така не е лошо, рецептата се оказа интересна :-)
      Благодаря за хубавите думи!
      Пожелание за хубави есенни дни!

      Изтриване
  8. Лети,върховен коктейл от любими вкусове си ми сервирала!А,тези искрящи черешки са много сладки(в действителност и в преносно значение:)).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка!
      Вишничките, са ми любимата част от този сладкиш, както се казва "черешката на тортата" :-)

      Изтриване
  9. Прекрасен кейк, Лети! С тези вишнички и черешов сироп е направо фантастичен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Luchiya!
      Интересен се оказа, наистина! Вкусът му е обаче по-маслен, отколкото сочен, а съм забелязала, че по нашите ширини се тачат повече сочните сладкиши. Много вкусно придружава кафето, обаче :-)

      Изтриване
  10. Много красив! И с прекрасен вкус несъмнено :)
    Парчетата приличат на очи, толкова са изразителни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Зори!
      Знаеш ли, като видях снимките, които съм направила, ми дойде същата асоциация - с очи.
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Прекрасен е! И аз не бих махнала нищо и бих си го хапнала с удоволствие:). Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Заменям парче за една от онези сладки, екзотични пасти, които видях при теб!
      Цветно и ведро настроение ти пожелавам!

      Изтриване
  12. Отговори
    1. Благодаря ти, Иринка! Думите на такъв майстор като теб, са ми особено ценни!
      Поздрави и пожелание за хубави есенни дни!

      Изтриване