петък, 14 декември 2012 г.

Бисквитки с фурми / Date Cookies

 

      Не съм подхващала още коледната тема в блога. Не че нямам идеи, не че не съм и реализирала някои от тях, но време да ви ги покажа не достигаше.
     Днес съм решила да се поправя и започвам, разбира се, с бисквитки. Че то с какво друго, ако не с тях :)  В мислите ми, много аромати, идващи от кухнята в предколедните дни са свързани с прясно изпечени бисквити.
     Меденките, които направих вече отлежават и само трябва да ги декорирам, но пък половината изчезнаха, така че ще пека втора партида :)) В кухнята се намират още поне два вида бисквитки, от които всеки си грабва по малко, но не мога да кажа, че съм приключила с печенето, мисля, че ще правя още :)
     Сега, искам да ви покажа едни от последните, излезли от фурната -  вкусните бисквити с фурми. Те се топят в устата и са с изключително крехка текстура.




Бисквитки с фурми / Date Cookies

Продукти: 

за около 18-19 броя

125 гр. брашно,
125 гр. масло,
50 гр. захар,
60 гр. сушени фурми (това е чисто тегло, след отстраняване на костилките),
1 ампула ванилова есенция,
щипка сол

     В купа сложете размекнатото масло, захарта и ванилията. Разбийте с миксер, докато се получи кремообразна смес.
    Фурмите се почистват от костилките и така теглото им трябва да е 60 гр. Нарязват се на ситно и се прибавят към масления крем.
    В купа се пресява брашното, прибавя се солта и брашняната смес се прибавя към масления крем, като се разбърква с дървена лъжица.
    Загрейте фурната на 180 градуса.
    Застелете тавата от фурната с хартия за печене. И с помоща на лъжица сложете от сместа, като леко притискате и дооформяте с ръце, така че да се получи кръгче.
    Слагайте бисквитките на разстояние около 2,5 см. една от друга.
    Печете ги около 8 минути или докато краищата им порозовеят.
    Извадете ги от фурната и ги оставете 2-3 минутки в тавата. После внимателно ги пренесете на решетка, за да изстинат напълно.
    Бисквитките са много пръхкави и с крехка текстура, ето защо задължително ги изчакайте малко, след като извадите тавата от фурната, преди да ги преместите, защото иначе рискувате да се начупят. Резултата обаче си заслужава, защото получавате вкусни и топящи се в устата бисквитки.



23 коментара:

  1. Лети, много ми харесва твоето предложение! Бисквитките са страхотни! Обожавам уханието на току-що изпечени бисквити, те ми носят усещане за наближаващите празници и уютната Коледа! Хубава вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти! Аз също обичам аромат на домашни бисквити, а също и на прясно изпечен хляб. Неустоимо е просто! :)
      Сърдечен поздрави една чудесна предколедна седмица!

      Изтриване
  2. Лети, размечтах се тези сладки! Изглеждат много леснички и вкусни, задължително ще ги пробвам!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, надявам се да ти харесат :) Наистина са лесни, а и вкусни.
      Поздрави приятни предколедни приготовления!

      Изтриване
  3. Лети, и аз не съм тръгнала да правя бисквитки!
    Нещо нямам търпение да ги чакам :)
    Предложението ти е страхотно, защото обичам фурми в сладкиш!
    Прегръдка и хубаво предколедно настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз традиционно пека бисквитки за Коледа :) Не са чак толкова пипкави, даже доста бързо стават, а тези са особено лесни и бързи.
      Фурмите в сладкиши и аз много ги обичам, ако искаш, виж тази рецепта за "Орехови квадратчета с фурми", много вкусен кейк става - http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/2010/03/blog-post_30.html
      Сърдечен поздрав и хубаво предколедно настроение!

      Изтриване
  4. Лети, личи си че са крехки и топящи! Много ефирни!
    Чудесни снимки!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи, Тили!
      От сърце ти пожелавам много приятни емоции в предколедните дни!

      Изтриване
  5. Лети, звучи коледно и ароматно. Аз съм правила веднъж с фурми, бяха много вкусни, но по друга рецепта.
    Хубави празници и чакаме меденките и всичко останало, което си опекла и ще опечеш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мъхче!
      Ще се опитам да кача още рецепти, но напоследък много вълнения и случки, не остава време :)
      Поздрав и чудесна предколедна седмица!

      Изтриване
  6. Лети, очарователни са! Снимката с часовника ми е любима! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, благодаря!
      И аз много си харесвам часовника, подарък-изненада е от моята половинка :)
      Поздрави и вълнуващи предколедни дни!

      Изтриване
  7. Прекрасно изглеждат, Lety! И съм сигурна, че са страшно вкусни. Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце!
      Поздрави и пожелание за прекрасна предколедна седмица!

      Изтриване
  8. Само да попитам....имали останала поне една?!
    Прекрасни са ,Лети!Целувки:))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами Миленка, да ти кажа има все още 2-3, само защото се конкурират с 3 други вида в чиниите :)
      Прегръдка и прекрасно настроение!

      Изтриване
  9. Лети, чуднички тия бисквитки и си ги представила със страхотни снимки!
    Разбирам какво става у нас, защото у нас също няма ни една би с квита, а съм опекла КИЛОГРАМИ!!!Но нали трябва да поддържам аромата в къщи пак пека....:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, вярно си е, доста бързичко намаляват в чиниите :)) Но ще печем, това е то коледния аромат :)
      Сърдечен поздрав и много коледно настроение!

      Изтриване
  10. Ако успея да спася фурмите от самата себе си, ще направя тези прекрасни бисквитки.
    Чудесна рецепта , Лети!
    Топлина и уют в очакване на Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили и аз много обичам фурми :)
      Благодаря ти!
      Хубави предколедни дни!

      Изтриване
  11. изглеждат страхотно,взимам си едничка и бягам към леглото!
    Поздрави и хубава седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце!
      Поздрав и чудесни предколедни дни!

      Изтриване
  12. Много ми допада рецептата, скоро ще купя фурми и непременно ще пробвам! Весели празници!

    ОтговорИзтриване