неделя, 15 януари 2012 г.

Супа гулаш и една изненада от Маги




Днес ще ви занимавам с нещо, което много обичам - гулаша. Прекрасно и просто ястие с невероятен вкус, особено, когато го хапвате в Унгария :)
Само че, този път няма да стане въпрос за гулаша, като яхния, а за една от неговите прекрасни разновидности - супата гулаш (т.нар.gulyásleves). И познайте..., не съм я готвила аз :)) Това е попълнение за новата рубрика "Когато готвят мъжете" и всъщност е прощъпулника на моя съпруг в сериозното според него готвене, извън елементарните неща като пържене на яйца, картофи и приготвяне на още някои други бързи аламинути :) Този път аз бях само фотограф, а също и се насладих на крайния резултат :)
Тази рубрика взе много да ми харесва, защото въпреки че обичам да готвя, понякога е приятно любимия човек да те поглези малко :)


Супа гулаш (Gulyásleves)

за около 6 порции

Продукти:
500 гр. телешко месо (може също така да се приготвя с говеждо или свинско),
500 гр. картофи
100 гр. моркови,
100 гр. пащърнак,
1 зелена пиперка,
1 домат,
1 голяма глава лук,
1-2 с.л. олио
1 щипка кимион,
2 с.л. (равни) червен пипер,
сол, черен пипер

Нарежете лука на дребно.
Измийте и почистете месото и го нарежете на кубчета (около 2 см).
Обелете, измийте и нарежете картофите на кубчета.
Обелете, измийте и нарежете морковите и пащърнака на по-дребно.
Зелената пиперка нарежете на тънки кръгчета.
Обелете домата и го нарежете на четвъртинки.
Загрейте олиото в тенджера, сотирайте в него ситно нарязания лук, докато стане прозрачен.
Отстранете от огъня и поръсете с червения пипер, добавете месото и гответе на силен огън за няколко минути, разбърквайки постоянно.
Поръсете със сол и черен пипер на вкус и задушете на слаб огън, докато месото е наполовина готово.
Добавете нарязаните моркови и пащърнак (без пащърнак също става, просто увеличете количеството моркови) и изчакайте да поомекнат около 5-6 минути.
Прибавете картофите, разбъркайте хубаво и задушете за нови 5-6 минути, след което добавете около 1,5 литра гореща вода. След като заври добавете нарязаните зелена пиперка и домат, посолете на вкус и добавете щипка кимион.
Гответе на слаб огън, докато съставките омекнат (около 40-45 минути).

За тези, които обичат супата гореща и пикантна, сервирайте отделно купичка със счукан лютив червен пипер.

*Рецептата е адаптирана от книгата “Classical Hungarian Dishes” от Boldizsár Horváth



В тази публикация искам и сърдечно да благодаря на Маги (Кулинарни мисли и разни други неща) за прекрасните награди, с които ме изненада в съботния ден:


Маги, благодаря ти за приятелското отношение, за радоста, която ми подари, за хубавите неща, които казваш за мен!

Ето и условията, на двете награди:
Трите стъпки за приемане на The Versatile Blogger Award са:
1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му!
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това!
3.Споделете 7 неща за себе си!

Условията за The Liebster Blog Award:
Отново започваме с благодарности!
1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал
2. Сложете наградата в блога си!
3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете!
4. Посетете блоговете им и ги информирайте

Вече няколко пъти съм споделяла неща за себе си и сега трябва да се сетя за нови 7, направо ще ви омръзна :)

1. Нощна птица съм - ако мога да си го позволя, лягам късно и не обичам да ставам рано. Напоследък обаче доста се изморявам и заспивам дори преди децата :)
2. Искам да практикувам йога, но засега отлагам, нямам достатъчно свободно време, за да ходя на занимания с инструктор.
3. Обичам спокойствието.
4. Възхищавам се на хора, които са сръчни и могат да майсторят разни неща.
5. Харесвам филмите на Педро Алмодовар.
6. Ще ми се да погледна света отново през очите на детето, което бях, но не става - безнадеждно пораснала съм.
7. Обичам да снимам и искам да подобрявам и усъвършенствам умения в тази сфера.

Предавам двете награди заедно на:

Мъхчето (Горски мъх)
Павлина (casa perfetta)
Мони (Kochzauber)
Катето (Наслада с Катерина)
Дари (Кокона)
Таня (Аз готвя...една кулинарна авантюра)
Зорница (ZorniZZa piZZa)
Гуинет (Храна за душата)
Траяна (Вълшебства в гухнята)
Габи (Авантюристично в кухнята)
Ина (Ossigeno)
Зори (ЕОС)
Роси (Кулинарен елексир),
Ели (Моите любими рецепти)
Албена (Малка разходка в моя свят)

24 коментара:

  1. Лети, поздравления за половинката ти! Обожавам всички разновидности на гулаша :)
    Честити награди и хубав неделен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, много благодаря за наградите, ще я споделя с голяма радост, малко завидях за този гулаш, много обичам, изглежда страхотно! Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети,поздравления за мъжа ти!Това е много обичана от нас супичка!
    Честити награди и благодаря за споделянето им с мен!
    Снимките са много хубави, а споделеото от теб, допълни картината за интересния човек, зад блога "Кулинарно приключение"♥

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, усещам че тази рубрика ще набъбне доста :)
    Поздравления за половинката ти!
    Обичам гулаш и то ако намеря хубаво говеждо :)
    Поздравления за използването на пащърнак!
    Чудесни награди!
    Прегръдки и пожелания за повече време, за да осъществиш желанията си!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, страхотно вкусна супичка, обичана от цялото ни семейство, невероятно апетитно приготвена и изкусително поднесена от теб!:-))))
    Нека да са честити напълно заслужените награди и сърдечно благодаря за споделянето им с мен!
    Сърдечна прегръдка и пожелания за спокойна неделя и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чуден гулаш, браво на мъжа:)
      Честити ти награди, благодаря ти за вниманието!

      Изтриване
  6. Лети, честити награди! Ти ги заслужаваш истински! Обичам твоите кулинарни приключения и прекрасното ти кулинарно изкуство!Благодаря ти от сърце, че сподели наградите и с мен! Много , много ме зарадва!
    Отдавна не съм правила супичка Гулаш, а.....твоята е истинско предизвикателство! Снимките ти са наистина чудесни! Нещата , които научих за теб ....ми бяха интересни! Радвам се , че ....в теб живее детската чистота! И аз като теб- обичам йогата , но.....все отлагам....Прегръщам те сърдечно и ти желая една прекрасна вълшебна вечер и.....нека идната седмица е изпълнена с много хармония и успехи за теб!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Чуден гулаш, Лети! Поздравления за мъжа ти и поздравление за апетитните снимки!:)
    То е нещо като нашето си телешко варено, но това е с повече подправки:)
    Сигурно е много вкусно!:)

    Благодаря и за наградата-изненада! Много мило от твоя страна:)

    ОтговорИзтриване
  8. Лети,
    прекрасен гулаш. И чудесен майстор-готвач си си взела;-)
    Изглежда вкусно, и със сигурност ще хапваме и у дома по-натам от него.
    Благодаря и за наградата- трогна ме;-)
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Каква чудна и ароматна супичка! Благодаря за вкусното предложение!
    Браво на мъжа ти! Моят и той по едно време имаше амбиция да приготвя супи, ама напоследък нещо му секна желанието :D

    Честити награди! Напълно заслужени! Благодаря, че си решила да ги споделиш и с мен!

    Поздрави! Успешна, усмихната и топла нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, чуден гулаш, браво! Поздравления за и за наградите. Заслужаваш ги всичките!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори,
    Павлинка,
    Кате,
    Дани,
    Мони,
    Траянка,
    Албена,
    Дари,
    Мъхче,
    Таня,
    Ани,
    благодаря ви сърдечно момичета! Ще предам хубавите ви и насърчителни думи на готвача ;) Надявам се да продължава да ме изненадва все така приятно :)
    Сърдечен поздрав, прегръдка и пожелание за една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Лети, точно от това имам нужда в момента - топла супичка. Страхотна е!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Много си мила!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  13. На майстора на гулаша моите поздравления,бих се наредила и аз за поне една купичка,че го харесвам много и в двата варианта-супа или ястие!
    Летинка,благодаря за наградите и вниманието!
    Въх,пак ще трябва да пиша за себе си,но...щом е за теб ще се постарая непременно,скъпа!
    Прегръдки и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, поздравленията са предадени на майстора :)
      Ти заслужаваш и повече от тези награди - с голяма радост ти ги предадох!
      Прегръдка!

      Изтриване
  14. Лети, отлично прохождане виждам! Чак завидях какви умения има половинката ти :)
    И аз обичам гулаш, но трябва сама да си го приготвям :(
    Снимките са трепач!!!

    И благодаря за наградата :)

    Хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче и на мен много ми хареса, че отвреме-навреме някой ме отменя в кухнята :)
      Вече ще трябва да се бутаме за място там :))
      Прегръдка и хубав завършек на седмицата!

      Изтриване
  15. Поздравления за половинката ти, Лети! Много обичам такава супичка. С удоволствие бих си хапнала, но ще трябва сама да си я приготвям.
    Благодарности за споделената награда!
    Поздрави и пожелания за хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Много си мила!
      Прегръдка!

      Изтриване
  16. Лети, определено приветствам тази рубрика :) И аз съм се замислила да поощря половинът да направи такава, защото наистина се получават много вкусни неща! А супичката изглежда много вкусна! Завиждам на дегустаторите!
    Много благодаря за наградите! Съвсем първите са ми за тази година :) Ще предам щафетата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Габи, ще чакам с интерес кулинарните изяви на твоята половинка, наистина се получават интересни неща, когато готвят мъжете :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  18. И аз съм верен фен на гулаша. Твоят изглежда доста примамливо апетитно:))
    Лети, благодаря ти за споделената награда, макар че, честно казано, повече ме влече да снимам и готвя, отколкото да говоря за себе си. Приемам предизвикателството в момента, в който ме осени автобиографично вдъхновение:))Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гуинет! Гулаша е толкова вкусен, как човек да не му е фен :)
      А колкото до наградата - удоволствие беше за мен да ти я дам. И аз не обичам да говоря за себе си, но така получих наградата - с тези условия.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване