събота, 20 март 2010 г.

Салата от броколи и рулца от раци























 
     Времето се постопли, пекна слънце. Може би е време да се помисли за малко разтоварване от по-тежката храна, която се хапва през студените месеци. Исках нещо леко, но не ми се излизаше за продукти и реших да импровизирам с каквото имах на разположние. Като прибавим, че много обичам броколи, ето какво се получи:

Салата от броколи и рулца от раци

Продукти:

броколи;
1 опаковка рулца от раци;
около 1/2 кофичка цедено кисело мляко;
ситно нарязан копър;
1-2 ситно нарязани (или пресовани) скилидки чесън;
1/2 с.л. зехтин
сол;
щипка черен пипер


  • Броколито се измива,почиства и накъсва на розички. Може да използвате замразено, тогава този етап се пропуска. Бланширайте броколито за 2-3 минути във вряща подсолена вода, извадете с решетъчна лъжица и оставете да изстине. Сложете го в салатна купа.
  • Нарежете на колелца рулцата от раци и ги прибавете в купата.
  • В друга купичка сложете цеденото кисело мляко, зехтина, чесъна, сол на вкус и щипка черен пипер. Разбъркайте, докато се получи гладка смес. Прибавете ситно нарязания копър и разбъркайте отново.
  • Охладете добре в хладилник съдържанието на двете купи.
  • Преди сервиране залейте броколито и рулцата от раци с така приготвения млечен сос.


8 коментара:

  1. Много свежо салатено предложение, Лети!

    Свежи, вкусни и усмихнати пролетни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Браво, Летинка! Желая дълъг и пъстър живот на блог-а ти! Кулинарията е нещо, което наистина те преследва открай време и ще е престъпление да не му се отдадеш а това е отлично начало! Дано да посмея да се включа и аз някой ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Дими, благодаря! Комбинацията ми хрумна случайно, но резултата ми допадна :-)

    Много слънчево натроение в пролетните дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Доли, благодаря ти, мила! Радвам се, че блога ти допада. А това, че кулинарията отдавна ми е тръпка е абсолютно вярно :-) Ще се радвам, ако и ти се включиш, не някой ден, а скоро :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Лети,
    Честито -
    очарователен блог, с
    вкусни, красиви и елегантни идеи!
    А салата е чудесна!
    Моите поздравления и много усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. di_ani, благодаря от сърце за милите думи!
    Сърдечни поздрави, много усмивки и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Знаех си, че като вляза при теб все ще открия нещо!Ето тази рецепта ми трябваше-нали съм слаб готвач, все се питах с какво да заменя майонезата в салата от броколи с рулца от раци, много тежка ми се струваше и ето-намирам тази рецепта тук, при теб:)Тъкмо една глезотийка за почивните дни :)
    Накрая да прибавя нещичко не по темата:благодаря ти за поздрава и пожеланията за рождения ми ден :)Опитах се да разбера кога е твоят рожден ден, но не можах:)Да не би и ти да си скорпион? Макар че си мисля за теб като за Дева или Везна...Питай ме защо-не мога да ти кажа...Чудя се ще видиш ли коментара към толкова стар пост...
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Виждам го, Лара :)) По едната случайност, ама май случайни неща наистина няма :) Питай ме пък ти сега, защо аз днес решавам, че ще преглеждам стари публикации и ще им слагам ново етикетче, за новата поредица "лесно и вкусно" :)
    Благодаря ти, че се доверяваш на моите рецепти и наистина, като един скорпион имаш страхотна интуиция - зодия Дева съм :), писах ти в твоя блог, дано ти го видиш :)
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване