неделя, 25 юни 2017 г.

Аспержи с прошуто и яйца / Asparagus With Prosciutto and Egg Recipe

     

     Свежо, лесно, здравословно и вкусно - така може да се опише днешното предложение за "Аспержи с прошуто и яйца". Ако сервирате блюдото като леко основно ястие, количеството на продуктите в рецептата ще е за около 2 порции, а ако го сервирате като топло предястие – около 4 порции.

 Аспержи с прошуто и яйца / Asparagus With Prosciutto and Egg 

Продукти:

1 връзка аспержи (около 500-600 гр.),
4 яйца,
около 150 гр. прошуто,
2-3 с.л.зехтин,
сол и черен пипер на вкус
около 20-30 гр. прясно настърган пармезан

  • Аспержите се измиват. Леко лилавеещата долна част, която е жилава, се отрязва и отстранява. Почистените аспержи се пускат във вряща подсолена вода и се бланшират за около 5 минути, след което веднага се прехвърлят в купа пълна със студена вода и кубчета лед, в която престояват около 10-20 секунди. След това се изваждат и отцеждат от водата много добре. 
  • Аспержите се разпределят на "снопчета" по три. Долната част на снопчето се увива с резен прошуто. Подреждат се в малка тавичка с незалепващо дъно, която предварително сте  намазали с мазнина. Подправят се със сол и прясно смлян черен пипер на вкус, Поръсват се със зехтина. Върху тях се чукват яйцата.
  • Тавичката се поставя в загрята предварително до 190 градуса фурна на средна към горна скара и ястието се запича до готовност на яйцата. В класическия вариант те трябва да останат леко рохки, но вие можете да ги приготвите и консумирате по ваш вкус.
  • След изваждане на предястието от фурната се наръсва с прясно настъргания пармезан и се сервира веднага.



Други рецепти с аспержи от блога:

Крем супа с аспержи и пресни картофи – виж рецептата




Салата с аспержи, домати и сирене – виж рецептата


3 коментара: