Прекрасен десерт – чудесен вкус, прекрасна визия и не е труден за изпълнение. Може да се направи освен със смокини и с малини – дори това беше предпочетения от моите деца вариант.
От тази доза продукти излязоха една тарта, размер 18 см., гарнирана със смокини и две тарталети - гарниани с малини.
Бадемова тарта със смокини / Fig & Almond Tart
Продукти:
За тестото:
130 гр.брашно,
40 гр. пудра захар,
125 гр. студено масло,
щипка сол,
30 ml ледена вода
За бадемовия пълнеж:
170 гр. ситно смлени сурови бадеми,
115 гр. пудра захар,
75 гр. меко масло,
2 яйца (размер "М"),
щипка сол,
1/2 ч.л. бадемова есенция (или 2 ч.л. бадемов ликьор)
За гарниране отгоре:
5-7 смокини (броя зависи от размера им),
пудра захар
Начин на приготвяне:
- Намаслете дъното и стените на тартената форма.
- Сложете в кухненски робот студеното масло нарязано на парченца, пресятото брашно, солта и пудрата захар. Миксирайте продуктите докато станат на "трохи". Тогава наведнъж изсипете ледената вода и миксирайте докато сместа започне да се събира.
- Изсипете тестото върху набрашнена повърхност, оформете го като плосък диск, увийте го във фолио за съхранение и го сложете във фризера за около 15-тина минути да стегне добре.
- Извадете го от фризера, разгърнете фолиото, като оставите тестото да лежи върху него. Отгоре го покрийте с още един слой фолио и разточете с точилка тестото през фолиото на кръг с диаметър по-голям от този на формата. Работете бързо, защото ако тестото се стопли, то омеква и става трудно да се работи с него. Внимателно покрийте тартата с тестото и отстранете излишното по края. Приберете тартата във фризера, докато приготвите пълнежа.
Пълнежа:
- Измийте смокините и ги срежете на половинки.
- Смелете бадемите в блендера на много ситно. Прибавете при тях захарта, яйцата, мекото масл, щипка сол и бадемовата есенция (или ликьор). Миксирайте всички съставки на гъста паста.
- Изсипете пастата в тартата върху тестото и загладете.
- Подредете върху бадемовия пълнеж половинките смокини със среза нагоре.
- Печете тартата в предварително загрята до 190 С фурна около 30 минути или докато сладкишът стане отгоре златистокафяв, а смокините – запечени и сочни.
- След като сладкишът изстине се поръсва с пудра захар.
* Вместо смокини, може да използвате малини за този десерт.
** Ако ще печете тарталети, а не тарта, за да ги извадите от формата, трябва да са изстинали напълно. Добре е с тънко ножче, да помогнете за отлепяне на тестото от ръба и евентуално стените, след което да извадите внимателно изстиналата тарталета. Тестото е маслено и следователно крехко, така че внимавайте да не се натроши.
Прелест, поздрави, Лети!
ОтговорИзтриванеМного благодаря :-)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Чудесни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Весе!
ИзтриванеЗдравейте, искам да Ви поздравя за невероятния талант и желание с което приготвяте всичко! Имате чудесен блог, за мен ще е чест, ако следите и моя https://vanillacacao.blogspot.bg/
ОтговорИзтриванеПоздрави - Ани!
Благодаря Ви за хубавите думи!
ИзтриванеС удоволствие ще разгледам блога Ви!
Сърдечни поздрави!