сряда, 10 декември 2014 г.

Витата баклава на Ваня / Baklava


   С удоволствие ви представям един прекрасен десерт, традиционен за балканската кухня. Сладък и ароматен, той е в състояние да подобри настроението и в най-мрачния ден.
   Рецептата за тези изкушаващи хапки, взех от една прекрасна жена - Ваня от гр. Троян.
   Ваня, благодаря ти от все сърце за споделената рецепта!

Витата баклава на Ваня / Baklava

Продукти:

1 ч.ч. = 250 ml

1 п.листи за баница,
1 ч.ч. счукани на едро орехови ядки, 
1 ч.л. канела, 
1/2 ч.ч.захар, 
ванилена захар 2 пакетчета (или 2 бр. ванилия на прах) , 
200 гр. масло,
3 с.л. олио

за сиропа:
3 ч.ч. вода,
2 ч.ч. захар,
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок


   Разтопете маслото, прибавете към него и олиото. 
   Смесете в купичка орехите, канелата, ванилиите и 1/2 ч.ч. захар
  Вземете първия лист от корите и го маже с масло, върху него сложете втория и пак намажете -  продължавайте така докато корите станат 6 една върху друга. Последния, 6-ти лист също намажете с масло и наръсете равномерно с част от ореховата смес. Навийте корите на стегнато руло и после го нарежете на "хапки-охлювчета" (височината им трябва да е около е около 1,5 см.). Подредете баклавичките плътно една до друга в намазана с олио тавичка. Така процедирйте до изчерпване на корите и плънката. 
   Печете в предварително загрята до 170 градуса фурна до порозовяване на корите. Извадете тавата и оставете да изстине.
За да направите сиропа, сложете водата и захарта в тенджера на котлона. Загрейте сместа, като разбърквате 2-3 пъти. След като водата заври, прибавете лимоновия сок, намалете огъня и варете на слаб огън около 15-20 минути.
  След като баклавата изстине, полейте равномерно отгоре със сиропа (правилото е студена баклава се полива с горещ сироп), завийте с кърпа и оставете на стайна температура поне 5-6 часа (най-добре - цяла нощ) да поеме сиропа много добре. 

   *  Важно при приготвянето:
  1. Много съществено е да поливате студена баклава с горещ сироп. 
  2. При приготвянето на сиропа, класическото съотношение на водата и захарта е 1:1, но така баклавата става по-тежка и прекалено сладка за моя вкус. Така че, аз съм редуцирала леко захарта  и това съотношение ме удовлетворява.
  3. Не забравяйте, при приготвяне на сиропа, да добавите лимоновия сок, той пречи на захаросването.


19 коментара:

  1. Въпреки, че не обичам много баклава я правя у нас. Точно такъв вариант не съм пробвала и много ми хареса :) Благодаря Лети !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря, Кайти, за хубавите думи.
      У нас правя рядко, че само ние с половинката ядем (а аз и без това не съм много по сладкото), децата не хапват, а пък калоричен десерт е!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Прекрасна е баклавата, Лети!
    Изкушаваш ме за Коледа :)
    Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Добър десерт е за Коледа :-)

      Изтриване
  3. Идеята е прекрасна, Лети, даже много. Пусто, че у дома никой не яде баклава, да направя и аз. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз правя рядко, Мъхче, че много се дебелее, а децата не хапват баклава - само ние :-)
      Благодаря ти!
      Хубави предпразнични дни!

      Изтриване
  4. Охааа!!! Страхотно! Така е потънала в изкусителен сироп, фантастично изглежда, Летка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Йоли!
      Сърдечни поздрави и хубави предпразнични дни!

      Изтриване
  5. Лети, като картинка е... По-изкушаваща баклава не съм виждала, просто е прекрасна!
    Сладък и уютен декември ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери!
      Хубави предпразнични дни!

      Изтриване
  6. Много хубаво е оформена баклавичката! Чудна е станала!

    ОтговорИзтриване
  7. Всъщност целия пакет кори се оформя по този начин, така ли?? Елен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно така. Целият пакет кори - по шест на завиване, до изчерпване на корите и плънката.

      Изтриване
  8. Щом си редуцирала захарта,Лети,нареждам се за двойна порция,несъмнено вкусна,сочна,ароматна и толкова атрактивна баклава,влюбена съм в нея!Щастлив уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Роси!
      Захарния сироп 1:1 вода и захар, на мен ми идва прекалено сладък, макар, че съотношението било класическо за баклава :-)

      Изтриване
  9. При нас баклавата много върви - нали е сладичко! :) Аз само пробвам, но останалите опустошават!
    Лети, много интересно оформяне! Чудесна е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване