С удоволствие ви представям един прекрасен десерт, традиционен за балканската кухня. Сладък и ароматен, той е в състояние да подобри настроението и в най-мрачния ден.
Рецептата за тези изкушаващи хапки, взех от една прекрасна жена - Ваня от гр. Троян.
Ваня, благодаря ти от все сърце за споделената рецепта!
Витата баклава на Ваня / Baklava
Продукти:
1 ч.ч. = 250 ml
1 п.листи за баница,
1 ч.ч. счукани на едро орехови ядки,
1 ч.л. канела,
1/2 ч.ч.захар,
ванилена захар 2 пакетчета (или 2 бр. ванилия на прах) ,
200 гр. масло,
3 с.л. олио
за сиропа:
3 ч.ч. вода,
2 ч.ч. захар,
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
Разтопете маслото, прибавете към него и олиото.
Смесете в купичка орехите, канелата, ванилиите и 1/2 ч.ч. захар
Вземете първия лист от корите и го маже с масло, върху него сложете втория и пак намажете - продължавайте така докато корите станат 6 една върху друга. Последния, 6-ти лист също намажете с масло и наръсете равномерно с част от ореховата смес. Навийте корите на стегнато руло и после го нарежете на "хапки-охлювчета" (височината им трябва да е около е около 1,5 см.). Подредете баклавичките плътно една до друга в намазана с олио тавичка. Така процедирйте до изчерпване на корите и плънката.
Печете в предварително загрята до 170 градуса фурна до порозовяване на корите. Извадете тавата и оставете да изстине.
За да направите сиропа, сложете водата и захарта в тенджера на котлона. Загрейте сместа, като разбърквате 2-3 пъти. След като водата заври, прибавете лимоновия сок, намалете огъня и варете на слаб огън около 15-20 минути.
След като баклавата изстине, полейте равномерно отгоре със сиропа (правилото е студена баклава се полива с горещ сироп), завийте с кърпа и оставете на стайна температура поне 5-6 часа (най-добре - цяла нощ) да поеме сиропа много добре.
* Важно при приготвянето:
- Много съществено е да поливате студена баклава с горещ сироп.
- При приготвянето на сиропа, класическото съотношение на водата и захарта е 1:1, но така баклавата става по-тежка и прекалено сладка за моя вкус. Така че, аз съм редуцирала леко захарта и това съотношение ме удовлетворява.
- Не забравяйте, при приготвяне на сиропа, да добавите лимоновия сок, той пречи на захаросването.
Въпреки, че не обичам много баклава я правя у нас. Точно такъв вариант не съм пробвала и много ми хареса :) Благодаря Лети !
ОтговорИзтриванеАз благодаря, Кайти, за хубавите думи.
ИзтриванеУ нас правя рядко, че само ние с половинката ядем (а аз и без това не съм много по сладкото), децата не хапват, а пък калоричен десерт е!
Поздрави!
Примамливо вкусна.....
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря! :-)
ИзтриванеПоздрави!
Прекрасна е баклавата, Лети!
ОтговорИзтриванеИзкушаваш ме за Коледа :)
Прегръдка !
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеДобър десерт е за Коледа :-)
Идеята е прекрасна, Лети, даже много. Пусто, че у дома никой не яде баклава, да направя и аз. Поздрави!
ОтговорИзтриванеИ аз правя рядко, Мъхче, че много се дебелее, а децата не хапват баклава - само ние :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Хубави предпразнични дни!
Охааа!!! Страхотно! Така е потънала в изкусителен сироп, фантастично изглежда, Летка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Йоли!
ИзтриванеСърдечни поздрави и хубави предпразнични дни!
Лети, като картинка е... По-изкушаваща баклава не съм виждала, просто е прекрасна!
ОтговорИзтриванеСладък и уютен декември ти желая! :)
Благодаря ти, Гери!
ИзтриванеХубави предпразнични дни!
Много хубаво е оформена баклавичката! Чудна е станала!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
ИзтриванеХубави предпразнични дни!
Всъщност целия пакет кори се оформя по този начин, така ли?? Елен
ОтговорИзтриванеДа, точно така. Целият пакет кори - по шест на завиване, до изчерпване на корите и плънката.
ИзтриванеЩом си редуцирала захарта,Лети,нареждам се за двойна порция,несъмнено вкусна,сочна,ароматна и толкова атрактивна баклава,влюбена съм в нея!Щастлив уикенд!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Роси!
ИзтриванеЗахарния сироп 1:1 вода и захар, на мен ми идва прекалено сладък, макар, че съотношението било класическо за баклава :-)
При нас баклавата много върви - нали е сладичко! :) Аз само пробвам, но останалите опустошават!
ОтговорИзтриванеЛети, много интересно оформяне! Чудесна е!
Поздрави!