четвъртък, 1 септември 2011 г.

Малинова торта за рождения ден на моя баща



Тази торта правих за рождения ден на моя баща. Да е жив и здрав! Обичам го много! Той ме е научил на толкова неща и продължава да ме учи. Сега, когато и аз имам деца, струва ми се, че го разбирам много по-добре, разбирам постъпките му срещу които съм се бунтувала като дете и тинейджър, разбирам и израза, че за родителя детето си остава винаги дете, независимо на колко години става.
Тортата е най-малкото, което мога да направя за теб, татко, а ми се ще да направя много повече!

Малинова торта

Продукти:

За блата:

150 гр. брашно,
2 с.л. (с връх) какао,
1 бакпулвер,
150 гр. захар,
1 ампула ванилова есенция,
4 яйца,
2 с.л. сироп амарето (или ликьор амарето, или 1 ампула есенция амарето),
150 гр. масло

Тази доза е за един блат (тортена форма от 26 см.), който след изпичането се разрязва хоризонтално на две платки. Моят замисъл беше за торта с четири платки и затова изпекох 2 блата, съответно от двойна доза продукти. Тортата обаче, така щеше да стане много голяма, затова използвах само три от платките.

За крема:
пресни малини (аз сложих и малко къпини за по-цветно и ароматно),
1 кутия (500 гр.) маскарпоне,
300 мл. течна неподсладена готварска сметана,
125 г. крема сирене,
пудра захар на вкус,
1 пакетче (10 гр.) желатин

За малиновото желе, за украса на борда на тортата:
400 гр. малини,
4-5 с.л. захар,
1 ч.л. желатин

Малини за украса на тортата (можете да си прибавите и къпини или боровинки за по-красиво, ако желаете)



За да приготвите блата, първо подгответе тортената форма, като намажете с олио дъното и стените. После, изрежете от хартия за печене кръг и застелете дъното на формата.
Загрейте фурната на 180 градуса.
В купа, смесете пресятото брашно, какаото и бакпулвера.
В друга купа разбийте яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем.
Разтопете маслото (трябва да бъде течно, но не горещо), най-лесно е с микровълновата фурна. Прибавете към него аромата амарето (сироп, ликьор или есенция, което предпочитате).
Съединете внимателно смесите в единна текстура. Действа се с дървена лъжица, а не с миксер, като към яйчената смес постепенно добавите брашняната и накрая маслената.
Изсипете сместа във формата, загладете и печете на 180 градуса около 25-30 минути (за да е готово, дървено шишче боднато в блата, трябва да излезе сухо, без полепнало тесто).
Сложете блата да изстине върху решетка.
Когато изстине разрежете хоризонтално на две. Ще получите две тортени платки. Ако искате тортата да е с повече. Ще трябва да повторите дозировката и процедурата :)
За да приготвите крема разбийте с миксер маскарпонето, крем сиренето, сметаната и толкова пудра захар, колкото прецените, според предпочитанията си за сладост. При добавянето на захарта, имайте предвид, че и блатовете на тортата са сладки, така че дозирайте внимателно. Ще се получи гъст крем. На стайна температура той леко се разлива, но прибран в хладилника стяга.
Сложете желатина в съдинка, залейте го с 80 мл. студена вода, изчакайте да набъбне. Сложете го на водна баня на слаб огън и бъркайте докато се разтвори. Изсипете го при тортения крем и разбъркайте много добре.
Приберете крема в хладилника. Когато започне леко да стяга, но не е стегнал напълно, пристъпете към сглобяване на тортата.
Сложете в тортената чиния тортен ринг, поставете в него първия блат. Върху блата наредете пресни малини, залейте с част от крема. Поставете втория блат и повторете процедурата. Поставете третия блат, намажете с остатъка от крема.
Сложете тортата в хадилник за няколко часа, докато стегне напълно крема.
Ако желаете много сочна торта може леко да сиропирате блатовете. На мен ми харесва без сиропиране, достатъчно добре се получава, но е въпрос на вкус.
След като крема стегне, извадете тортата и отстранете тортения ринг.
Украсете с пресни малини отгоре.
Тортения борд отстрани може да украсите пожелание. Може да го намажете с малко разбита сметана, така цялата торта отвън ще е бяла с акцент върху червените малини отгоре. Аз избрах да намажа отстрани с приготвено от мен желе от малини. Прави се по следния начин: в тенджерка изсипете измитите малини, прибавете 3-4 с.л. захар и сложете на слаб котлон. Когато започне да ври, бъркайте и мачкайте сместа, докато малините станат на каша и захарта се разтопи напълно. Оставете за 2-3 минутки на котлона леко да поври при непрекъснато бъркане. Отстранете от котлона. Прецедете през цедка, за да остстраните семенцата. В полученото горещо желе (сместа трябва да е леко гореща, но в никакъв случай не вряла), сложете 1 ч.л. желатин и разбъркайте много добре. Оставете да изстине, приберете в хладилник. Когато почти напълно се желира, намажете тортата отстрани и я приберете в хладилник.

Получава се чудесно съчетание от вкусове - какаови блатове с амарето аромат, крем маскарпоне и малини.

Ще поднеса моите извинения за качеството на снимките този път, особено тази с отрязаното парче. Снимах набързо, при лоша светлина и на неподходящо място, но ми беше неудобно на партито всички да ме чакат, а аз да правя прецизна фотосесия :))





26 коментара:

  1. Лети,
    да ти е жив и здрав татко ти
    и да имаш много поводи за такива
    прекрасни торти:)
    Чудесно предложение с невероятно вкусен крем и тези чудесни малини!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, да е жив и здрав рожденника, страхотна торта. Моя баща има също рожден ден след няколко дни и аз съм на вълна торти. :)Твоето предложение е страхотни и веднага си копвам рецептата, а като ти остане време ела ми на гости, че съм ти приготвила наградка :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Лети,ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
    Да ти е жив и здрав таткото,дълги години!
    Пожелавам ви весел празник и на още много и най-различни празници да сте заедно!
    Тортата е чудесна,както всичките ти рецепти!
    Пожелавам ти един прекрасен ден:)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна торта си направила Лети !
    Честит рожден ден на твоят баща! Да е жив и здрав още дълги години,да бъде то теб и да те подкрепя :) Важни са делата на добрите хора те остават завинаги в съзнанието ни.
    Достатъчно е да показваме обичта и уважението към тях това значи толкова много
    Весел празник
    Поздрави
    Вики

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, вълшебна торта си направила. Личи колко емоция и чувство си вложила в изпълнението.
    Желая здраве и благополучие на баща ти.
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Да ви е жив и здрав ! Прекрасна торта си му направила и си я гарнирала с много любов и нежност!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети,
    тортата е страшна красавица;-)
    А и с тези малини убедена съм много ароматна;-)
    Да е много здрав татко ти и всичко най-хубаво!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна е тортата, Вили! Здраве, дълголетие и безброй щастливи мигове пожелавам на рожденика! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Да ти е жив и здрав рожденника! Тортата изглежда страхотно. И аз имам скоро рожден ден и бих се радвала някой да ме зарадва така. Весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Да ти е жив и здрав !
    Чудесна тортичка ,а парчето е много апетитно !

    ОтговорИзтриване
  11. Приказна тортичка,а рожденника да е жив и здрав!
    Толкова вкусно изглежда и много бих искала да я направя...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Великолепна, много красива торта, с любимите ми малини! Най-добри пожелания за татко ти, Лети, да е жив и здрав! :) Трябва да призная, че думите ти, адресирани към него в началото на публикацията, много ме трогнаха. Всичко най-хубаво и на теб! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Лети, божествена е тортата!! Много ми харесва желирания борд - аз съм лют фен на желетата :)!! И да ти е жив и здрав татко ти и още мноооого и все такива вкусни и красиви торти да му приготвяш :)

    ОтговорИзтриване
  14. Честит рожден ден на татенцето! С пожелание за още много неща да научиш от баща си, Лети!
    Тортата е наистина прекрасна!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  15. Скъпа Лети, честит да е рожденият ден на татко ти!:-))) Да е жив и здрав още много години, да го радват деца и внуци, да има много поводи за радост и гордост!
    Тортата е изключително красива, фино и майсторски изработена, вкусът и със сигурност е невероятен!
    Прегръдки и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  16. Лети, честит празник на татко ти! Да ти е жив и здрав!
    Тортата е истинско изкушение!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Дани,
    Елена,
    Катерина,
    Вики,
    The witch,
    Лина,
    Мъх,
    Ева,
    Или,
    Нели,
    Живка,
    Вили,
    Мина,
    Инче,
    Мони,
    Ели,
    благодаря ви от сърце за хубавите думи,стопляте душата на човек!
    Баща ми чете блога и ще види всичките ви чудесни пожелания, надявам се да се сбъднат :)
    Прегръдка за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  18. Летинка,великолепна и на вид,и на вкус,торта си направила!Много ми харесва!
    А на щастливия баща и рожденник пожелавам здраве,дълголетие и много мигове на щастие с близките хора!
    Не се притеснявай за снимките,идеално личи колко е празнична тортата ти!

    Пожелавам приятни почивни дни!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Еликсирче,
    много ти благодаря!
    Чудни пожелания, надявам да е точно така за моя баща :)
    Прегръдка и чудесни почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  20. Лети, честит рожден ден на татко ти (малко със закъснение). Живи и здрави да сте и ти и цялото ти семейство! Продължавай да ги радваш с прекрасните си и несъмнено много вкусни торти и ястия. Некултурно грабвам няколко малинки от декорацията :))
    Хубава и усмихната събота! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Лети, с малко закъснение, но от сърце - пожелавам много здраве и дълголетие!
    А на теб - поздравления за чудесната торта, с която си го зарадвала!
    Хубави празнични и почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  22. Таня,
    Пепи,
    благодаря ви за прекрасните пожелания!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей
    първо да пожелая леки пости!
    много ми хареса тортата и имам един въпрос.
    при условие,че крема е гъст с каква цел се прибавя желатина!
    Благодаря предварително!
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей, Мириамс!
    Има желатин в крема по две причини, първата е, че той играе ролята на фиксатор и пречи на крема да се разлива, защото въпреки, че е сравнително гъст и стегнат, когато е изваден от хладилника, на стайна температура нещата не са съвсем така, а аз много мразя да не мога да отрежа свястно и правилно парче торта, заради нестегнат крем или пък парчето да се скапва, като форма в чиниите. Втората причина е, че крема става като парфе, но по-плътен, заради маскарпонето, каквато и цел гонех, тъй като го харесвам за торти.
    Ти ако искаш, може да намалиш количестното на желатина, примерно на половин пакетче.
    Надявам се тортата да ти хареса, ако решиш да я направиш. Но честно да ти призная с пресни малини е чудесно, със замразени е хубаво, но не може да се сравнява с пресните.
    Ако искаш виж и ягодовите торти, ето линкове:
    http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/2012/10/chocolate-strawberry-cake.html
    http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/2011/10/blog-post_08.html
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  25. Благодаря ти много,Лети!
    Страхотни са и трите торти!
    Аз вече съм избрала блат,но си търся подходящ крем с маскарпоне,който да отговаря на вкусовете на всички ни :)
    поздрави и хубав вторник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурна съм, че ще намериш крем, който да допадне на всички членове на семейството :) Ще чакам с нетърпение да видя тортата, която ще се получи.
      Сърдечен поздрав и чудесна седмица!

      Изтриване