неделя, 28 август 2011 г.

Патладжани по комаски и приказното езеро Комо (1-ва част)



     Много ми беше трудно да започна този разказ, предполагам защото е трудно да описваш красотата, тя просто трябва да се възприема с всички сетива и да й се наслаждаваш. Но ще се опитам все пак да облека с думи тази приказка - приказката за езерото Комо и добре, че помощници ще ми бъдат снимките :)



     Ще има, разбира се и рецепта. Проблема пък с нея беше, че комаската кухня и като цяло - голяма част от ломбардската, се оказа трудна за интерпретация на родна почва, по причина, че все някой продукт от рецептите трудно или никак не се намира в България. Естествено, можех да се измъкна с едно ризото по милански или пък котлет "Миланезе", ама когато се заинатя се инатя здраво:)) Накрая намерих рецепта, която е със съвсем достъпни за нашата страна продукти и много вкусна. Но за рецептата после, сега се връщам на разказа в картинки :)
     Както вече сте разбрали, целта на нашето пътуване беше една от най-северните италиански области - Ломбардия. По точно, тя се намира в северозападна Италия - главният град е Милано и населението на областа е над 9 млн. души. Това е индустриално най-развития район на страната, някои го наричат мотора на италианската икономика.
     Планът беше, да посетим за един ден Милано, където да видим "Тайната вечеря" на Леонардо и великолепната катедрала, да отделим последния ден от нашето пътуване на град Бергамо (чието летище ползвахме за пристигане и връщане) и цялото останало време да посветим на провинция Комо.
     Пътят от летището в Бергамо до Комо мина неусетно, този район е толкова гъсто населен, че края на едното селище е начало на следващото, почти не видях по-голямо отстояние, макар че вероятно има, просто не беше по нашия маршрут :)
     Пристигнахме в градчето (с население около 84 хил души), настанихме се в хотела, излязохме на балкончето и видяхме ето това:



     Сутрин много рано, когато още беше сумрачно и лампите светеха, същата гледка придобиваше един особен чар - толкова спокойно, тихо и прекрасно. Най-силно ме пленяваха тези отражения във водата:



     Ако човек тръгне из централната част на града, ще се разхожда по улички, като тази:



и ще види красиви кътчета, като това:



Ще може да разгледа и катедралата, която е създадена през 1396г., а конструкцията й е завършена през 1740г. и представлява съчетание на готически, романски и ренесансов стил.


Това е предната фасада, но отзад изглежда съвсем различно и това може да се види на панорамната снимка:



     Комо е много красив гледан отгоре. Снимката направих от Брунате - малък град, кацнал на върха на хълм над Комо и езерото, отстоящ само на 3 км. от тях. До това градче се стига с нещо средно между мини влакче и лифт, което италианците наричат "фуниколаре", катерещо стръмния хълм право нагоре. За жалост, беше в ремонт, така че не можахме да се качим на него. Но най-неочаквано, това стана причина за друго интересно преживяване. За да стигнем до Брунате, трябваше да се качим на миниатюрно автобусче, което с неизброимо много завои се закатери нагоре. Пътят се оказа доста тесен, завоите остри, а видимостта на места абсолютно никаква. Всеки път преди да влезе в поредния завой, шофьорът предупреждаваше насрещните автомобили с клаксона, така че, пътуването премина в едно непрекъснато весело бибиткане.
     Изкачването си заслужаваше не толкова за панорамната гледка (макар че тя е забележителна), колкото заради нещо от значение за нас. Вижте тази къща:


     Прозорецът, долу на първия етаж, от ляво е на стаята, в която е починал на 28 май 1912 г. поетът Пенчо Славейков. Откъм улицата (там където виждате двете саксии) на стената на къщата стои паметна плоча:



      За град Комо и близките околности  мога да говоря още дълго, но спирам, защото разказа за езерото тепърва предстои.
     Лаго ди Комо (Lago di Como) е езеро с ледников произход, доста голямо е (площ от 146 km²) и е едно от най-дълбоките в Европа. По него плават яхти, корабчета, лодки и видях дори парно параходче, което разхожда туристи, но работи само през уикенда и само през някои от летните месеци.
  Езерото е прочуто с великолепните си вили, потънали в зеленина. Много от тях имат наистина впечатляващи градини. Това е доста романтично място, което настройва мечтателно и влиза в сърцето на човек. Някои гледки са толкова красиви, че ти се струват направо нереални и се чудиш това картичка ли е или наистина е пред очите ти. Езерото може бързо да мени своето лице и аз имах късмета да се насладя на различните му превъплъщения.
     Може да го видите слънчево, жизнерадостно и заслепяващо очите:







     Може да бъде и някак призрачно, сумрачно и величествено, но не загубва и частичка от чара си, напротив действа направо омагьосващо:







     Не мислих, че ще се радвам на дъждовен ден, като турист, но този случай направи изключение. Въпреки, че помърморих на съпруга си заради мокрите си крака и че някои от вилите са затворени за посещения поради дъжда, не след дълго започнах да се наслаждавам на гледките - как езерото променя цвета си, как бреговете се губят в мъгла, как тревата и дърветата придобиват наситено зелен цвят.
     Сега някой сигурно ще си помисли, добре де, какво им е толкова на тези вили, че в дъжд и пек (изгорях на слънцето, освен че газих във вода), разни ентусиасти като нас не се спират, а щъкат с усмивки на лица и фотоапарати в ръце. Ето сега ще ви покажа защо. Първо, се озоваваме пред вила "Карлота" ( Villa Carlotta):



     Вилата е построена през 1690г. за милански търговец на име Джорджо Клеричи.После е продадена на Джанбатиста Сомарива, който бил неаполитански политик и банкер. През 1843г. е купена от принцеса Мариане от Насау, като сватбен подарък за дъщеря й Карлота, именно нейното име носи вилата и до днес.
     Тя е отворена за посещения и може да се разходите както вътре, така и сред великолепните градини. Казвам градини, защото разнообразието е голямо. Има градина в италиански стил, с фонтан и статуи, бамбукова градина, рододендронова градина, градинка с азалии, градинка с камелии и дори тропическа, при това далеч не ви изреждам всичко. Ето малко снимки от това прекрасно място:

















     С неохота напуснах това красиво място, за да се запътя към следващото - вила "Балбианело". Но от нея останах два пъти по-впечатлена:



     Историята на тази вила е много интересна, Ще разкажа още и за нея и за други неща, но в следващата публикация, така че ще има част втора :)
   
А сега, рецептата:



Патладжани по комаски (Melanzane alla comasca)

Продукти:

4 патладжана,
около 200 гр. кайма,
1 яйце,
настърган кашкавал,
около30-тина гр. чисто масло,
2-3 с.л. галета,
сол,
черен пипер,
за сос бешамел: 600 мл. прясно мляко, бучка масло, 2 с.л.(с връх) брашно,сол, щипка индийско орехче

  • Нарежете патладжаните на половина, издълбайте ги внимателно, подправете със сол и ги поставете с отвора надолу да постоят около 15-тина минути, за да изтече горчивия сок. След това ги измийте и подсушете.
  • Пригответе сос бешамел, като разтопите маслото на огъня, сложите брашното да се запържи и после постепенно, при непрекъснато бъркане добавяте прясното мляко, като внимавате сместа да не стане на бучки. Подправете със сол на вкус и щипка индийско орехче и оставете на слаб огън соса, бъркайки непрекъснато, докато придобие гъстотата на крем супа.
  • Оставете бешамела да изстине. След това прибавете каймата, яйцето, настъргания кашкавал (аз прибавих освен кашкавала и 2 с.л. настърган пармезан), сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте сместа много добре. Ако желаете, може да добавите и малко от издълбаната част на патладжаните, нарязана на дребни кубчета.
  • Напълнете патладжаните със сместа. Поставете ги в тава. Сложете върху напълнените патладжани много тънки резенчета масло, поръсете ги с галета. Сложете съвсем малко вода на дъното на тавичката. Печете патладжаните на 180 градуза за около 30-40 минути. Те трябва да образуват златиста коричка.




25 коментара:

  1. Лети,благодаря за прекрасната сутрешна разходка, чудесния разказ и хубавите снимки!
    Уникално изживяване,много обогатяващо!
    Рецептата също много ми хареса!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. О,прекрасно е всичко.Толкова вкусно изглежда.А за езерото и красотата наоколо ... не е нужен коментар!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети,
    насладила си се на божествени места:)
    Благодаря ти, че ме направи част от това преживяване!
    И като завършек на част първа похапнах и от този вкусен патладжан!
    Сърдечни поздрави, усмихната неделя и в очакване на втора част:)
    Дани

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотни снимки, Лети! Прекрасно пътуване сте имали!
    И много вкусни патладжани :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ей това чаках да видя...направо се просълзих от кеф, нали знаеш че езерото ми е любимо място! Пък и да го видя в летни багри, защото в моя блог е в пролетни.Приказка..мечтая си кога пак ще ходим, но ние нали го съчетаваме със ските. Ах, едно ъгълче от сърцето ми е там, на една пейчица в Беладжо!
    Чакам с нетърпение следващият разказ.
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни снимки и прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, приказно...направо онемях пред невероятната красота и още повече започвам да я бленувам тази Италия!
    Благодаря за прекрасните снимки и интересния разказ! Чакам с нетърпение втора част.
    Патладжаните изглеждат божествено!
    Поздрави и хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Вкусно предложение и много красиви снимки , Лети !
    Сърдечни поздрави от мен и хубава нова седмица ! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Така е, Лети - тия много нагъсто са се населили - екшънът е голям :))
    Прекрасни снимки, благодаря за което :)
    И рецептата много ми харесва :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна приказка! Много усмихнати дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасно място сте посетили, Лети!
    Красиви снимки и интересна рецепта - добро съчетание си ни поднесла :)))
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Лети,прекрасни снимки от вълшебно място!След разказа на Мария,твоята публикация затвърждава още по-силно впечатлението и огромното ми желание да го видя и аз това езеро,невероятно е!
    Патладжаните ще са убийствено вкусни,убедена съм!:)
    Каня те при мен за една наградка и ти пожелавам хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Приятно ми бе да се разходя, макар и виртуално, с теб в тази част на Италия. Невероятно красиви, затаяващи дъха гледки, пълен душевен релакс! Рецептата е чудесна и сигурно ще се възползвам от нея! Благодаря, че сподели това с нас! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесни снимки!
    И рецептата си я бива...
    Пожелавам ти още много подобни разходки!

    ОтговорИзтриване
  15. Лети, чуден разказ и прекрасни снимки :) Благодаря за чудната разходка, много ми се ходи в тази част на Италия, тази държава си има много и все различни облика, красота! Избора на рецепта също много ми допада :)
    Поздрави и хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря ви, приятели, за страхотните коментари!

    Катерина,
    радвам се, че разходката и рецептата са ти харесали :)
    Благодаря за чудесния коментар!
    Поздрав!

    Йоли,
    винаги много се радвам на посещение от теб!
    Благодаря ти за хубавите думи!
    Поздрав и хубава нова лятна седмица!

    Дани,
    наистина божествени места бяха! Много обичам тази страна.
    Радвам се, че разказа ти е харесал
    Благодаря ти!
    Поздрав и хубава, вкусна нова лятна седмица!

    Зори,
    благодаря ти! Аз пък се насладих на вашето - много различна красота, но също омагьосваща.
    Поздрав и хубава нова седмица!

    Пепеляшчице,
    знам аз, че споделяме обща страст към Италия :) Тази страна е в сърцето ми!
    Радвам се, че успях да те върна за малко там, този път през лятото.
    Поздрав и прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  17. Траяна,
    благодаря ти! Радвам се, че рецептата и разказа ти харесват.
    Сърдечен поздрав и хубава нова седмица!

    Мариета,
    наистина прекрасна страна е Италия! Много се радвам, че разказа ти е харесал, ще се опитам да пусна скоро и втората част :)
    Благодаря ти от сърце за толкова хубавия коментар!
    Чудесна, вкусна и весела нова седмица!

    Сабина,
    благодаря ти много! Радвам се, че разказа и рецептата са ти харесали :)
    Поздрав и хубави оставащи летни дни!

    Инче,
    гъчканица ще е я, знаят те къде да се населят, при такава красота! И аз искааам, ама няма да ме огрее :))
    Благодаря ти!
    Поздрав и весела нова седмица!

    Пепинке,
    благодаря ти много!
    Радвам се, че разказа и рецептата са ти харесали :)
    Поздрав и прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  18. Емилия,
    Много ти благодаря! Радвам се, че разказа ти е харесал :)
    Сърдечен поздрав и спорна нова седмица!

    Еликсир,
    заслужава си, много романтично и красиво място! То в Италия толкова много места са прекрасни...
    Благодаря ти от сърце, че споделяш награда с мен!
    Сърдечен поздрав и чудесна нова седмица!

    Гуинет,
    благодаря много! Радвам се, че разказа е въздействал така. А рецептата се надявам да ти хареса.
    Сърдечен поздрав и хубава нова лятна седмица!

    Мъх,
    благодаря за хубавите думи и най-вече за пожеланието!
    Поздрав, усмивка и пожелание за чудесна нова седмица!

    Ева,
    наистина е вярно, че Италия има различни лица, но все са прекрасни!
    Благодаря ти!
    Поздрав и хубави, оставащи летни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Лети, прекрасно пътуване си направила, благодарение на което и ние успяваме да се насладим на тези красиви места! Уникално красиво и романтично е било. Досега не съм била в Италия, (посещението на няколко малки селца в най-северната й част в близост до Швейцария не се брои), но след твоя пътепис и след този на Мария желанието ми само все повече расте. Благодаря за удоволствието от разказа и снимките!
    Рецептата ти е чудесна! Всички вкъщи обожаваме патладжани и със сигурност скоро ще я приготвя:-))))
    Сърдечни поздрави с пожелания за успешна, позитивна и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Много ми беше интересно да прочета разказа ти, ето, че видях и научих нещо ново. Зная, че трудно да се опишат всички тези преживявания. Не може веднага да стане , трябва да се осмисли и след това. Всичко това обаче е незбравимо, може да се случи само един път в живота ти по този начин.
    Приготвила съм ти една награда при мен, заповядай да си я получиш.
    Приятен весел и спорен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Zdrasti Lety, naistina publikaziite ti sa mnogo vdahnoviava6ti...uspiava6 da opi6e6 i razkaje6 po osobenno interesen na4in!!! Naistina ima6 talant za pisatel! Az za sajalenie ve4e sam zagubila zialoto si vazhi6tenie kam Italia...za men sega vsi4ko e tolkova normalno...no pak tzapo4nah da gledam jenskia pazar v Sofia s drugi o4i hahaha kato se pribiram mi izglejda tolkova eksoti4no!!! Pozdravi i zeluvki ot Italia Iva

    ОтговорИзтриване
  22. Много е красиво,Лети...След като видях снимките при Мария,направо останах без дъх,но и ти сега го потвърждаваш.Толково ми се прииска да съм там,но дано това се случи един ден и при мен.Благодаря за разходката-зареди ме с толкова положителна енергия... приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  23. Мони,
    Благодаря ти много!
    От все сърце ти пожелавам сбъдване на желанието, сигурна съм, че ще ти хареса посещението на това място!
    Поздрави и хубави оставащи летни дни!

    Жани,
    много ти благодаря за хубавите думи!
    Сърдечни благодарности и за наградата, която споделяш с мен!
    Поздрав и пожелание за весели, цветни дни!

    Ива,привет!
    Благодаря за комплимента, но на мен този път не ми достигат думи за да опиша красотата.
    А по повод свикването и екзотиките, знаеш ли, когато бях в Рим и се възхищавах на фонтана ди Треви, забелязах прекрасна мансарда в сградата срещу него. Чудих се какво ли е да живееш срещу това великолепие, срещу този шедьовър и всяка сутрин, като се събудиш да погледнеш през прозореца и да виждаш тази гледка... Съпругът ми каза, че сигурно, както и с всичко друго и с това се свиква и преставаш да бъдеш толкова впечатлен. Ти сега потвърждаваш тези му думи. Може би, когато живееш сред красотата ставаш донякъде част от нея :)
    Благодаря ти, Ива, за чудесния коментар!
    Поздрави и прегръдка :)

    Живка,
    благодаря ти!
    Сигурна съм, че ще дойде ден в който ще осъществиш желаното и ти го пожелавам от сърце!
    Поздрав и пожелание за чудесни, цветни оставащи летни дни!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря ви за невероятната рецепта ! Днес я изпробвах !
    На езерото Комо бяхме на 28.08 , но с мотор :)
    Още един път - БЛАГОДАРЯ !

    Росица

    ОтговорИзтриване
  25. Росица,
    сърдечно Ви благодаря за доверието и хубавите думи! Много се радвам, че рецептата Ви е харесала, а че Комо ви е харесал не се съмнявам ни най-малко. Приказно е, нали? Да се обикаля с мотор, сигурно е още по-романтично.
    Скоро ще публикувам и втората част от пътеписа.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване