неделя, 30 септември 2018 г.

Градинска салата с броколи / Garden Broccoli Salad



     Есента е сезон с изобилие от зеленчуци. Можем максимално да се възползваме от това богатство, за да се "заредим" с витамини за зимата. Ето едно предложение с различни приложения – стартер, гарнитура към скара (барбекю) или лека вечеря за двама с чаша бяло вино, сами изберете. Леко, здравословно, вкусно, а освен това и лесно за приготвяне.

Градинска салата с броколи / Garden Broccoli Salad

Продукти:

зелена салата (половин малка);
2-3 домата (или десетина чери доматчета);
малка глава броколи;
2-3 моркова (среден размер);
1 червена пиперка (чушка);
червен лук;
1 с.л. ситно нарязан магданоз;
около 150 гр. бяло сирене

за дресинга:
около 4-5 с.л. зехтин;
сока на половин лимон;
1 счукана скилидка чесън (малка);
щипка прясно смлян черен пипер;
сол на вкус

     Начин на приготвяне:

  • Главичката броколи се почиства, измива, накъсва на "розички". Морковите се почистват, измиват и нарязват на колелца с дебелина около половин сантиметър. Зеленчуците се бланшират във вряща подсолена вода 6-8 минути. Отцеждат се в гевгир и се потапят в купа студена вода за няколко минути, след което се отцеждат много добре.
  • Зелената салата се измива, подсушава, накъсва на парчета и се поставя в салатно плато. прибавят се броколите и морковите, нарязаните домати и пипер (чушка), нарязания на тънко лук. Поръсва се със ситно нарязания магданоз. Добавя се и сиренето нарязано на кубчета.
  • Приготвя се дресинга, като в малко бурканче се слага зехтина, лимоновия сок, счуканата скилидка чесън, черния пипер и солта. Бурканчето се затваряя с  капачката и се разклаща енергично като шейкър, докато всичко се смеси много добре. 
  • Салатата се залива с дресинга и се сервира веднага. 



2 коментара: