понеделник, 8 април 2013 г.

Салата с паста, домати, маслини и фета


    С тази рецепта, ви казвам довиждане за известно време. "Кулинарно приключение" ще си вземе почивка за няколко седмици, тъй като ще сменям жилището и съответно - кухнята :) Скоро, ще осъществявам моите кулинарни приключения на нова територия, но ще трябва време да се настаня и да свикна с нея :) 
     Днешното предложение е изключително лесно за приготвяне и същевременно, много вкусно и леко. Можете да го използвате за предястие, както и за лек обяд или вечеря, придружено с чаша добре изстудено, сухо бяло вино.
    В моето семейство пастата е на почит. Обичаме я във всякакви варианти и си хапваме редовно. Тази рецепта намери и за първи път направи моя съпруг - той дори повече от мен обича всички всевъзможни макаронени превъплъщения :)  Оттогава сме правили паста по този начин много пъти. Това сега е поредното изпълнение, този път мое дело :))
     Да ви е сладко!
   


Салата с паста, маслини, домати и фета

Продукти:

400 гр. фусили (или друга къса паста - пенне, например),
2 големи домата или около 200 гр.чери доматчета,
около 100 гр. черни маслини без костилки, нарязани на едро,
50-60 гр. леко запечени бадеми (може да използвате и бланширани),
5-6 с.л. зехтин,
150 гр. сирене фета, нарязано на кубчета или натрошено на едри парченца,
черен пипер,
2 с.л. нарязан пресен босилек + няколко цели листенца за украса на чиниите


  Начин на приготвяне:
  Чувствайте се съвсем свободни да променяте количествата на продуктите, според собствените си предпочитания - ако доматите, сиренето, маслините или босилека ви се виждат малко си добавете още :)
  Сварете пастатa, според указанията на опаковката. 
  Отцедете я от водата много добре, върнете я в тенджерата, прибавете 2 с.л. зехтин и разбъркайте.
  Измийте и нарежете на половинки чери доматчетата или ако използвате големи домати - на парчета, с големина колкото половинка чери доматче. Сложете ги в купа.
  Нарежете маслините без костилки на две. Ако ще използвате стандартни маслини, трябва да премахнете костилката. Прибавете маслините при доматите.
  Нарежете босилека, прибавете го при доматите и маслините, сложете 3-4 с.л. зехтин и раазбъркайте съставките. 
  Прибавете продуктите от купата в тенджерата с пастата, добавете и ядките нарязани на едро и разбъркайте. Оставете да постои около 10 минути.
  Прибавете щипка черен пипер. Нарежете или натрошете сиренето. Прибавете го към пастата.
  Сервирайте в порционни чинии, като украсите с цели листенца босилек.
     * Ако е необходимо можете да посолите на вкус. За мен лично, сиренето прави блюдото достатъчно солено, но е въпрос на вкус.

     ** Рецептата е адаптирана оттук