понеделник, 23 април 2012 г.

Ориз с кора (Arroz con costra)



Ето още едно ястие за рубриката "Когато готвят мъжете". Моят съпруг този път избра нещо от испанската кухня и мога да ви уверя, че се получи много, много вкусно. А тъй като последните месеци съм доста натоварена с работа и разни ангажименти, помощта в кухнята е добре дошла :)
Arroz con costra или буквално преведено "ориз с кора" е близък братовчед на паелята :) Това е едно прекрасно ястие, характерно за югоизточна Испания – Елче, Аликанте, Валенсия, Мурсия. То съчетава няколко вида месо и има доста различни вариации. Задължителните съставки винаги са бялата наденица и пилешките бутчета. Някои варианти включват заешко, черна наденица, нахут.
Трудно е да се намери в нашите магазини нещо подобно на испанската черна наденица, затова избора на този вариант на рецептата е предопределен от наличните на българския пазар продукти.
Технологията на приготвяне включва топлинна обработка на продуктите първо на котлон, а после запичане във фурната. Традиционно ястието се готви в чугунен съд за паеля, който е удобен и за поставяне на яденето във фурна или в кръгъл глинен съд с диаметър около 30 см и по-висок борд, нещо подобно на нашите гювечи. Ако нямате подходящ съд, който да използвате и върху котлоните и във фурната, може да готвите първо в голям дълбок тиган и после да пренесете ястието в тавичка.
При липса на ориз, подходящ за това ястие, може да използвате ориз за ризото.



Продукти:

за 4 порции

1 ч.ч.= 240 ml

1/4 чаена чаша зехтин,
150-200 гр. свински ребра,
2 бр. бели наденици,
150-200 гр. свинско филе,
4 бр. пилешки бутчета подбедрици,
2-3 скилидки чесън,
2 бр. неголеми домата,
1 с.л. сладък червен пипер,
1 ч.л. сол,
около 4 чаени чаши говежди бульон,
1,5 чаени чаши ориз за паеля,
5 яйца

Ето визуализация на видовете месо, използвани в рецептата:



Подготовка:
Нарежете пилешките бутчета на две, ребърцата на едро, наденицата на парченца с дължина около 2 см и свинското филе на едри кубчета.
Подсушете добре месото, особено пилешкото.
Обелете доматите и ги нарежете на едри кубчета.
Пригответе говеждия бульон.
Приготвяне:
В голям и достатъчно дълбок тиган, загрейте зехтина на средно силен огън и поставете скилидките чесън вътре. Махнете чесъна, когато стане кафяв.
Запържете първо пилешкото, докато придобие златист цвят и е полуготово. Извадете го от тигана и го поставете на домакинска хартия да се отцеди.
Запържете бялата наденица до полуготова и също извадете и отцедете.
Накрая запържете свинското филе и ребрата и извадете за отцеждане.
Загрейте фурната до 230 °С.
Върнете чесъна в тигана и изсипете нарязаните и обелени домати заедно със солта. Разбъркайте добре.
Добавете червения пипер и разбъркайте.
Върнете цялото месо в тигана и излейте бульона. Увеличете огъня на максимална степен и когато заври добавете ориза и разбъкайте. Веднага намалете огъня до слаб и гответе за 2-3 минути без разбъркване.
Оттеглете от котлона. Ако готвите в тиган, който може да се ползва и във фурната, директно пъхнете яденето да се пече. Ако не разполагате с такъв, прехвърлете яденето от тигана в тавичка и запечете в загрятата до 230 градуса фурна, докато ориза поеме бульона и стане готов.
За заливката:
Докато ориза се приготвя във фурната, разбийте с вилица яйцата в купа.
След като прецените, че ориза е готов, извадете тавата от фурната и залейте яденето равномерно с разбитите яйца. Върнете обратно във фурната. Запечете за още около 5 минути или докато яйцата направят „коричка”.

вторник, 3 април 2012 г.

Медена салата със сьомга и скариди / Salmon and Shrimp Salad



Това е един прекрасен стартер, който достойно ще украси трапезата ви. Вкусът на салатата е страхотен за всеки любител на морската храна. Всъщност, тази салата съвсем спокойно може да послужи и за лек обяд или вечеря, придружена с чаша бяло вино.
Количествата на продуктите са за голямо плато за 8 човека, ако присъстващите на масата ви ще са по-малко, редуцирайте продуктите :)
Рецептата е адаптирана от прекрасната поредица на "BBC Books" -"Good Food Magazine", книжката "101 seasonal salads"

Медена салата със сьомга и скариди / Salmon and Shrimp Salad

8 порции

Продукти:

около 400 гр. филе от сьомга,
около 400 гр. белени скариди,
около 300 гр. чери домати (или обикновени),
1 глава червен лук,
спанак и два-три вида зелени салати (аз избрах да комбинирам спанак, червена салата, рукола),
1 с.л. зехтин

за дресинга:
около 120 мл. зехтин,
2 ч.л. горчица,
1 с.л. мед (да не е захаросан),
2 с.л. оцет балсамико,
сол на вкус

  • Загрейте в тиган 1 с.л. зехтин и поставете в тигана филето от сьомга. Гответе първо от едната страна около 5 минути и после от другата страна около 5 минути или докато рибата стане готова. Извадете я внимателно с шпатула от тигана и я поставете върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Оставете я да изстине и я нарежете на парчета.
  • В мазнината, в която сте приготвили сьомгата запържете за няколко минути скаридите. Извадете ги от тигана и ги оставете да изстинат.
  • Обелете червения лук и го нарежете на тънки колелца.
  • Можете да подберете и използвате любимите за вас салати. Аз използвах крехки листа спанак, рукола и от "червените" зелени салати. Сложете салатения микс в салатно плато, прибавете колелцата червен лук, чери доматите нарязани на половинки (или обикновени домати нарязани на полумесеци), парчетата сьомга и скаридите.
  • В малко бурканче смесете съставките за дресинга, затворете го с капачка и разклатете енергично, като шейкър за 1-2 минути.
  • Залейте салатата равномерно с дресинга, непосредствено преди сервиране, като предварително отново разклатите бурканчето за кратко.