понеделник, 23 април 2012 г.

Ориз с кора (Arroz con costra)



Ето още едно ястие за рубриката "Когато готвят мъжете". Моят съпруг този път избра нещо от испанската кухня и мога да ви уверя, че се получи много, много вкусно. А тъй като последните месеци съм доста натоварена с работа и разни ангажименти, помощта в кухнята е добре дошла :)
Arroz con costra или буквално преведено "ориз с кора" е близък братовчед на паелята :) Това е едно прекрасно ястие, характерно за югоизточна Испания – Елче, Аликанте, Валенсия, Мурсия. То съчетава няколко вида месо и има доста различни вариации. Задължителните съставки винаги са бялата наденица и пилешките бутчета. Някои варианти включват заешко, черна наденица, нахут.
Трудно е да се намери в нашите магазини нещо подобно на испанската черна наденица, затова избора на този вариант на рецептата е предопределен от наличните на българския пазар продукти.
Технологията на приготвяне включва топлинна обработка на продуктите първо на котлон, а после запичане във фурната. Традиционно ястието се готви в чугунен съд за паеля, който е удобен и за поставяне на яденето във фурна или в кръгъл глинен съд с диаметър около 30 см и по-висок борд, нещо подобно на нашите гювечи. Ако нямате подходящ съд, който да използвате и върху котлоните и във фурната, може да готвите първо в голям дълбок тиган и после да пренесете ястието в тавичка.
При липса на ориз, подходящ за това ястие, може да използвате ориз за ризото.



Продукти:

за 4 порции

1 ч.ч.= 240 ml

1/4 чаена чаша зехтин,
150-200 гр. свински ребра,
2 бр. бели наденици,
150-200 гр. свинско филе,
4 бр. пилешки бутчета подбедрици,
2-3 скилидки чесън,
2 бр. неголеми домата,
1 с.л. сладък червен пипер,
1 ч.л. сол,
около 4 чаени чаши говежди бульон,
1,5 чаени чаши ориз за паеля,
5 яйца

Ето визуализация на видовете месо, използвани в рецептата:



Подготовка:
Нарежете пилешките бутчета на две, ребърцата на едро, наденицата на парченца с дължина около 2 см и свинското филе на едри кубчета.
Подсушете добре месото, особено пилешкото.
Обелете доматите и ги нарежете на едри кубчета.
Пригответе говеждия бульон.
Приготвяне:
В голям и достатъчно дълбок тиган, загрейте зехтина на средно силен огън и поставете скилидките чесън вътре. Махнете чесъна, когато стане кафяв.
Запържете първо пилешкото, докато придобие златист цвят и е полуготово. Извадете го от тигана и го поставете на домакинска хартия да се отцеди.
Запържете бялата наденица до полуготова и също извадете и отцедете.
Накрая запържете свинското филе и ребрата и извадете за отцеждане.
Загрейте фурната до 230 °С.
Върнете чесъна в тигана и изсипете нарязаните и обелени домати заедно със солта. Разбъркайте добре.
Добавете червения пипер и разбъркайте.
Върнете цялото месо в тигана и излейте бульона. Увеличете огъня на максимална степен и когато заври добавете ориза и разбъкайте. Веднага намалете огъня до слаб и гответе за 2-3 минути без разбъркване.
Оттеглете от котлона. Ако готвите в тиган, който може да се ползва и във фурната, директно пъхнете яденето да се пече. Ако не разполагате с такъв, прехвърлете яденето от тигана в тавичка и запечете в загрятата до 230 градуса фурна, докато ориза поеме бульона и стане готов.
За заливката:
Докато ориза се приготвя във фурната, разбийте с вилица яйцата в купа.
След като прецените, че ориза е готов, извадете тавата от фурната и залейте яденето равномерно с разбитите яйца. Върнете обратно във фурната. Запечете за още около 5 минути или докато яйцата направят „коричка”.

10 коментара:

  1. Лети, чудесно предложение и майсторски приготвено!
    Поздравление на половинката!
    За теб, прегръдки и слънчева, и спокойна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересно ястие, а и изглежда толкова апетитно. Блаодаря за споделената рецепта!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Браво на съпруга ти, Лети!
    Това си е мъжко ястие, с толкова много видове месо ;) И моят мъж би му се зарадвал.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен избор на ястие, Лети!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, поздравления за твоята половинка, страхотна идея и изглежда превъзходно, макар да не съм от най-страстните почитатели на месото :)
    Спокойна и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ммм..., много вкусно ястие, Лети! Поздравления за съпругът ти! Бравоооо! Моят освен пица и сандвичи, друго май не може да приготви :Р

    Прегръдки с пожелание за спорна седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно и определено мъжко ястие, Лети :) не бих отказала порция!
    Поздравления за половинката ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно се е справил и този път,Лети!Да го поздравиш непременно,много вкусно ястие!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, поздравление за половинката.
    Ястието е прекрасно!
    Като опитен кулинар се обръщам към теб с въпрос. Надникни в кулата. Запитала съм нещо и ще се радвам, ако ми помогнеш.
    с поздрав!

    ОтговорИзтриване
  10. Момичета, благодаря ви за чудесните коментари!
    Готвачът си ги прочете и със сигурност те му действат много окуражаващо. Предавам ви и неговите най-сърдечни благодарности :)
    Прегръдки за всички ви!
    Поздрави и пожелания за много слънчево настроение :)

    ОтговорИзтриване