вторник, 12 април 2022 г.

Зелева салата с дресинг от синьо сирене / Blue Cheese Cabbage Salad

    Зелевата салата на българската трапеза е класика. Освен класическият вариант обаче има и много други възможности. Днес представям една от тях –  зелева салата с дресинг от синьо сирене. Може да се консумира както като стартер, така и като гарнитура. 

Зелева салата с дресинг от синьо сирене / Blue Cheese Cabbage Salad

Продукти:

около 400-500 гр. зеле;

връзка репички;

малка глава червен лук;

5-6 стръка копър;

1-2 моркова (пожелание)

за дресинга:

80-100 гр. синьо сирене;

4 с.л. (с връх) цедено кисело мляко;

2 с.л. (с връх) майонеза;

1с.л. лимонов сок;

2-3 щипки прясно смлян черен пипер


     Начин на приготвяне:

  • Зелето се нарязва на тънки ивички. Слага се в купа. поръсва се със сол на вкус и се намачква  с ръце за да омекне. Внимавайте с количеството сол, защото синьото сирене в дресинга е солено. 
  • Репичките се почиствет, измиват и нарязват на четвъртинки или осминки. Червеният лук се почиства и нарязва на ситно. Копърът се измива и се нарязва на ситно. Морковът (ако изполвате) се почиства и настъргва на едро ренде. Продуктите се слагат в купата при зелето. Салатата се разбърква добре.
  • В купичка синьото сирете се намачква с вилица на "трохи". Прибавя се цеденото мляко, майонезата, лимоновия сок и черния пипер. Разбърква се много добре. 
  • Дресинга се прибавя към салатата и се разбърква докато се разпредели равномерно. 
      ** Ако няма да сервирате салатата веднага, направете я без да слагате репичките (защото може да разводнят салатата) и я дръжте до сервирането в хладилник, покрита с фолио. Репичките прибавете преди сервирането, като не забравите да разбъркате отново добре.
       


2 коментара:

  1. Вече няколко пъти правя тази салата по различни поводи и впечатлявам гостите си. Много благодаря за споделената рецепта! Последния път ми се случи да нямам копър вкъщи, та го смених с дребно накълцан магданоз - пак се получи супер вкусно.

    ОтговорИзтриване
  2. Nice post thank you Kelvin

    ОтговорИзтриване