неделя, 18 юни 2023 г.

Когато готвят мъжете: Фалафел / Falafel


 

Фалафел / Falafel

Продукти:

за около 15 кюфтенца

250 гр. сварен нахут,

1 глава лук,

3 скилидки чесън,

½ връзка магданоз,

 ½ ч.л. лют червен пипер,

1 равна ч.л. кимион,

сол на вкус,

1 равна ч.л. бакпулвер,

4-5 с.л. брашно


            НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  • Свареният и добре отцеден нахут (можете да използвате и от консерва) се поставя в блендер заедно с лука, чесъна, магданоза, лютия червен пипер, кимиона и солта. Пуснете за кратко блендера, като продуктите трябва да се накълцат на много ситно, но да не се пюрират напълно.
  • Сместа се изсипва в купа, добавя се брашното и бакпулвера и всичко се обърква много добре. Получава се много гъста смес. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник за няколко часа.
  • От сместа се оформят кюфтеца с големината на големи орехи. Пържат се на  маслена баня (т.е. в дълбок съд, пълен около половината с олио), като олиото трябва да е добре загрято предварително. За ориентация по отношение силата на котлона – аз пържа на електически котлон на 7-ма или 8-ма степен от общо 9 степени. Пържат се по 5-6 кюфтенца наведнъж. Първоначално те падат на дъното, когато изплуват и се оцветят в златистокафяво, се изваждат с решетеста лъжица и се поставят върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  • Могат да се сервират със сос тахини, чеснов сос, доматен лют сос, хумус, различни салати. Също могат да се включат в сандвичи с арабска питка, лаваш или друг подобен тип хляб.



Няма коментари:

Публикуване на коментар