Още в началото миналата година, попаднах в магазина на нещо много интересно - малки петлета, внос от Франция.
Coquelet е френската дума за мъничко петле, толкова малко, че двете петленца, които бяха в опаковката, взети заедно, тежаха около килограм. Сигурно се досещате, че не издържах на изкушението :) Вече няколко пъти оттогава съм купувала и приготвяла по различни рецепти и днес смятам да ви покажа една от тях. Неин източник е Robin Ellis, но аз леко я промених по свой вкус.
Петлета с портокали
за 4 порции
Продукти:
2 малки петлета (общо тегло около 1 кг),
2 портокала,
2 ч.л. дижонска горчица,
сока на още 1 портокал,
сока на 1 лимон,
2 ч.л. сух риган,
няколко стръка прясна мащерка,
2 с.л. оцет балсамико,
50 ml бяло вино,
2 скилидки чесън,
2 с.л. зехтин,
бучка масло,
черен пипер,
сол
Сложете в подходящ съд сока на 1 портокал, сока на 1 лимон, бялото вино, балсамикото, зехтина, ригана, 1-2 щипки черен пипер, обелените и смачкани с плоската част на ножа скилидки чесън, щипка сол.
Посолете леко петлетата както отвън, така и в коремната кухина. Сложете ги с гърдите на долу в приготвената марината, покрийте ги и ги приберете в хладилник за няколко часа, най-добре една нощ. Един път обърнете петлетата да поемат и от другата страна.
Сложете петлетата в тавичка. Намажете ги от всички страни с дижонската горчица, залейте ги с маринатата, сложете в тавата скилидките чесън. Срежете двата портокала на четвъртинки и ги прибавете в тавата около птиците. Сложете няколко стръка прясна мащерка. Сложете върху петлетата резенчета чисто масло. Фолирайте тавата с фолио за печене и пъхнете във фурната. Ето как изглежда, преди да започнете печенето:
Печете на 220°C, около 30-40 минути, после намалете фурната на 190-200°C, махнете фолиото и печете до готовност на месото и до хубава златисто кафява коричка.
След като са готови, сервирайте по половинка петле на порция, придружено с някаква любима гарнитура. Аз ги предложих с 2 гарнитури - задушени картофи и глазирани моркови.
Ех, че апетитни петлета!
ОтговорИзтриванеМного предизвикателни и ароматни!
Прегръдка, Лети и много усмивки!
Вкусни станаха, Дани :)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки и пожелание за цветна седмица!
Прекрасно ми "звучи"тази рецепта,Лети.....Комбинацията:портокал,лимон,горчица е божествена!Поздравления:))))и лека нова седмица!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Миленка! Благодаря!
ИзтриванеПоздрав и хубава нова седмица!
Изглеждат много вкусно, Лети!
ОтговорИзтриванеАз да споделя нещо - винаги, когато чуя/прочета "петлета/пиленца/прасенца/кокошчици/зайчета" и т.н. - ох, не знам, ама някак ми се отщява и не ми е до хапване. Иначе съм си месоядна, не съм вегетарианец.
Поздрави и усмихнат ден!
Благодаря, Гергана!
ИзтриванеКогато е замразено и вече във фризера на магазина, някак си по лесно се приема.
Поздрави и хубава седмица!
Чуднички са, Лети! Страшно апетитни с тази златиста кожичка и ароматни портокали...
ОтговорИзтриванеБи ли споделила къде се намира това магазинче за малки петлета :))
Усмихната нова седмица :)
Благодаря, Инче!
ИзтриванеА магазина е Метро, там ги има, поне във Варна е така. Дори и в момента да са свършили, пак зареждат.
Спорна нова седмица!
Лети, благодаря за идеята! Ще я покажа и на съпруга си, ако пожелае да му приготвя!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам ди ви хареса, Бети!
ИзтриванеПоздрави!
Много фотогенични тез петлета! Страшно апетитно изглеждат!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! И вкусни бяха :)
Изтриванесърдечен поздрав!
Лети, много, много вкусно предложение! Чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря ти, Дани!
ИзтриванеСърдечен поздрав и хубави да са ти дните от тази седмица!
Лети, наистина изглеждат фантастично, а и това ми е любимо съчетание! Не бях виждала такива мъничета :)
ОтговорИзтриванеЧудна рецепта!
Прегръдки и много хубава седмица ти желая!
Благодаря ти, Евка! И на нас ни хареса съчетанието :)
ИзтриванеПрегръдки и чудесна седмица и на теб!
Аууу,милост нямаш!Каква рецепта и снимки,върховно!Петлета не знам ще намеря ли, но и пиленце ще свърши работа да полегне между тези резени портокали,чудна идея,Лети!Ще реализирам още този уикенд,благодаря!
ОтговорИзтриванеС пожелание за слънчев и ползотворен ден! :)
Роси, има ги в Метро. Благодаря ти, мила!
ИзтриванеПрегръдки и много усмивки!
С тези ароматни съставки не може да не е вкусно!
ОтговорИзтриванеЛети, чудесно предложение!
Поздрави!
Много ти благодаря, Тили!
ИзтриванеСърдечен поздрав и пожелание за ведри и усмихнати дни!
Какви апетитни снимки само:)))Това пиле с портокал ще бъде направено:)
ОтговорИзтриванеМного вкусно предложение!
Благодаря! Ще се радвам да ти хареса, когато решиш да опиташ :)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Само веднъж попаднах на такива мини пилета и беше в Кауфланд. Тежаха по 600 г замразени:)
ОтговорИзтриванеСега прочетох, че в Метро имало. Е, супер удобно ми е. Ще проверя:)
Поздравления за изкушаващата рецепта и красиви снимки:)
Дари, в Метро честичко има от тях. Дано да ги уцелиш.
ИзтриванеБлагодаря ти от сърце за хубавите думи!
Днес се надявам да ми доставят петлетата и ще ги сготвя по тази рецепта, звучи приказно и някак си шик )))
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви харесат! :-)
ИзтриванеСамо имайте предвид, че тези които закупих и използвах бяха много малки и крехки (и двете заедно тежаха около 1 кг.), ако са по-големи не знам дали ще се получи така добре.
Страхотни станаха, благодаря за рецептата! ❤️
ОтговорИзтриванеСтрахотни стават! Благодаря за рецептата :)
ОтговорИзтриване