неделя, 3 април 2016 г.

Спаначена супа / Spinach Soup




Спаначена супа / Spinach Soup

Продукти:

около 300 гр. почистен и измит спанак,
1 връзка пресен лук,
2-3 стръка пресен чесън,
1 морков,
1 с.л. доматено пюре,
1 к.ч. (от 60 ml) ориз,
черен пипер и сол на вкус,
стрък пресен джоджен или 2 щипки сух,
3-4 с.л. зехтин или олио,
няколко стръка магданоз

за застройката: 
1 яйчен жълтък,
1 равна с.л. брашно
2 к.ч. кисело мляко


          Начин на приготвяне:

  • Почистете, измийте и нарежете пресния лук и чесън. Нарежете почистеният и измит спанак. Настържете на ситно ренде моркова.
  • Загрейте зехтина (олиото) в тенджера на котлона и сотирайте зеления лук и чесън за минута. Прибавете спанака и задушете, като разбърквате, докато омекне, но все още е ярко зелен на цвят. Залейте с 1,5 литра гореща вода, добавете сол на вкус и оставете да ври 10 минути.
  • Прибавете настъргания морков, доматеното пюре, почистения и измит ориз, джоджена (ако е пресен - ситно нарязан, ако е сух - стрит) и черния пипер.  Оставете да ври до готовност на ориза (т.е. още около 10-тина минути).
  • Отдръпнете от огъня.  Смесете в купичка жълтъка, блашното и киселото мляко, докато се образува гъста кашичка (внимавайте брашното да не стане на бучки). При непрекъснато разбъркване, започнете да добавяте по малко от супата. Когато добавите около 2 черпака, започнете постепенно и при непрекъснато разбъркване да изсипвате съдържанието на купичката в тенджерата при супата. Когато приключите със застройването, добавете ситно нарязания магданоз и върнете супата на котлона за 1-2 минути. После оттеглете от огъня.