вторник, 15 март 2016 г.

Impossible Сake / Невъзможен сладкиш и 6 години "Кулинарно приключение"


   Тази година се изниза още по-неусетно от предишните. Ритъмът става все по-забързан, а времето за любими занимания все по-малко. Въпреки, че публикациите в блога са по-малко  като количество, ще ми се да вярвам, че като качество са по-добри, интересни и вкусни.
   Често ме питат не ми ли омръзва да готвя, "да се занимавам непрекъснато с манджи и битовизми", не ми ли е скучно да стоя все в кухнята. На тези хора казвам, че се занимавам с много и различни неща и съвсем не прекарвам цялото си време в кухнята. Не е необходимо готвенето да отнема дълги часове, за да предложи човек на семейството си нещо вкусно. Просто, трябва да има желание - останалото са оправдания. Готвенето не само ми е приятно и действа отпускащо, отморяващо на фона на останалите ми ангажименти, но и съпътстващите го занимания – аранжиране и снимане, са много забавни и творчески. Нямам никакви претенции за перфектност или професионализъм, просто се наслаждавам на всичко това – от приготвянето, през аранжирането, снимането и накрая, естествено похапването. Ето защо, колкото и малко свободно време да ми остава, обичам да го споделям с вас на тези страници. 

    Благодаря от все сърце на всички, които се отбиват тук!


   Днес виртуално ще ви почерпя с един много интересен сладкиш - Impossible Сake, т.е невъзможен кейк или още наричан "Невъзможен флан".
   Може би се питате защо носи това необичайно име и защо е интересен? Навярно защото, когато човек прочете рецептата, решава, че това просто не може да се получи. После като размисли, решава, че ще стане, даже е логично да се получи, но все пак до самия край не е много сигурен. Причината е в последователността на изсипване на продуктите във формата - първо се изсипва кейковата смес, после течната яйчена смес за крема. В процеса на печене, те самички се преобръщат като течната отива надолу, а кейковата се издига нагоре. Когато кейка е изпечен, формата се обръща в чинията и нещата застават на своите места, така като ги виждате на снимката. Забавно е, нали? Пък е и много вкусно, получавате страхотна шоколадова основа и нежен яйчен крем отгоре.
   Десертът е с мексикански произход и обичайно има и карамел, но аз реших да избера вариант без тази добавка, ако желаете може да го прибавите като топинг. Ако сладкишът ви е харесал - опитайте и вие.

   Източник на рецептата: blogmegasilvita.com



Impossible Cake  / Невъзможен сладкиш

За кейка: 

100 грама черен шоколад (съдържание на какао над 50 %),
150 гр. масло,
3 яйца,
150 гр. захар,
100 гр. брашно,
25 гр. какао,
1 ч.л. бакпулвер

За флана (яйчения крем):
  
400 ml прясно мляко,
400 гр. кондензирано, подсладено мляко,
200 гр. крема сирене (тип "Филаделфия"),
4 яйца,
1 ампула течна ванилия


      Начин на приготвяне:
  • Загрейте фурната до 160 градуса. Намажете дълбока кейкова форма с дупка в средата с мазнина по дъното и стените. подгответе сиподходящ по-голям съд, който ще напълните с вода до половина, защото сладкиша се пече на водна баня.
  • Разтопете заедно шоколада и маслото в микровълновата фурна или в тенджерка на котлона и ги оставете настрана.
  • В дълбока купа, разбийте яйцата и захарта, докато побелеят и сместа стане кремообразна. Добавете шоколадовата смес (не трябва да е гореща) и разбъркайте, докато се смесят. Смесете пресятото брашно, какаото и бакпулвера. Прибавете ги към яйчената смес и разбъркайте с дървена лъжица, докато брашното се поеме.
  • В друга купа сложете кондензираното мляко, прясното мляко, ванилията, яйцата и крема сиренето. Разбъркайте с миксера на ниски обороти за кратко, само докато се смесят до еднородна консистенция.
  • Изсипете кейковата смес  в подготвената и намазана с мазнина форма, върху нея внимателно налейте течната смес. Покрийте хлабаво формата отгоре с фолио за печене.
  • Сладкиша се пече на 160 градуса, на водна баня. За целта, сложете кейковата форма в друг съд с по-голям диаметър, който сте напълнили до 3/4 с топла вода (задължително е водата да е топла). Водата трябва да стига горе-долу до половината на кейковата форма. 
  • Печете сладкиша докато дървено шишче забодено в него, излезе без полепнали трохи. В рецептата е указано, че печенето трае около 1 час, но на мен ми отне 1 час и 20 минути, като последните 20 минути пекох без фолиото отгоре.
  • Кейковата форма се изважда от съда с водата и сладкишът се оставя  да изстине, така както е във формата. С топъл нож се минава по ръбовете на формата, за да се освободи сладкиша от стените, след което се поставя чиния с дъното нагоре върху формата и сладкишът се обръща внимателно върху чинията. Това изисква известна сръчност и повишено внимание, за да излезе сладкиша безпроблемно цял. В процеса на печене слоевете са си разменили местата, на дъното е слязъл крема, а горе се е качил кейка, така при обръщане на формата в чинията получавате двуслоен сладкиш - долу с вкусен, сочен шоколадов блат, а горе - нежен яйчен крем.
         Източник на рецептата: blogmegasilvita.com