неделя, 21 февруари 2016 г.

Букатини с шунка и гъби / Ham and Mushroom Bucatini


   Това е един от любимите варианти за приготвяне на паста вкъщи. Обикновено се прави с Fettuccine (фетучини) или Tagliatelle (талиатели), но моите бяха свършили и ги заместих с букатини. Няма проблем да използвате и спагети, пак ще се получи вкусно. 

Букатини с шунка и гъби / Ham and Mushroom Bucatini

Продукти:

500 гр. букатини,
60 грама масло + 1 с.л. зехтин,
150 гр. шунка,
около 300 гр. гъби печурки,
2 скилидки чесън, 
сол и черен пипер на вкус,
250 гр. течна готварска сметана

за поръсване : прясно настърган пармезан


          Начин на приготвяне:
  • Сварете букатините (или фетучините) във вряща, подсолена вода според указанията на опаковката. След като се сварят "ал денте", ги отцедете с гевгир.
  • Нарежете шунката. Почистете и  нарежете гъбите. Нарежете на ситно чесъна.
  • В дълбок тиган или в тенджера загрейте маслото, прибавете шунката и и гответе около 2 минути. Прибавете нарязания чесън и веднага след като започне да отделя аромата си, добавете и нарязаните гъби, сол и черен пипер на вкус. Гответе около 5 минути, после добавете сметаната, намалете огъня и оставете на огъня за около 10 минути, докато сосът леко се редуцира.
  • Смесете сварената паста със соса и оставете на котлона около 1 минута, за да поеме соса добре.
  • Сервирайте ястието в чиниите, наръсенте с прясно настърган пармезан  и поднесете веднага.



четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Когато готвят мъжете: Хумус с царевица / Sweet Corn Hummus

 
   Днес имам ново попълнение за рубриката "Когато готвят мъжете". Дело е на моя съпруг и в случая, аз съм само фотограф :-)
   Вкъщи много обичаме хумус - както класическия му вариант от нахут и сусамов тахан, така и различни нетипични вариации. От иновативните разновидности - фаворит ми е хумусът с грах, чиято рецепта вече съм качвала в блога. Днешната рецепта за хумус с царевица също е чудесно попадение. Много вкусен стана. Опитайте и ще видите :-)

Хумус с царевица / Sweet Corn Hummus

Продукти:

120 гр. сварен нахут (може да използвате и от консерва),
120 гр. сварена сладка царевица от консерва, 
6 с.л. зехтин,
65 гр. сусамов тахан, 
1 скилидка чесън,
лимонов сок от 1/2 лимон,
сол и черен пипер на вкус,
1/2 равна ч.л. кимион

за поръсване отгоре: 1 с.л. зехтин, червен пипер


        Начин на приготвяне:
  • Нахутът, който ще използвате може и да е от консерва, а може и да си го сварите сами. Ако ще го варите вие, трябва да го накиснете от предната вечер във вода, която се изхвърля, после да го сварите и когато е готов и сварен, да го отцедите добре от водата.. По-лесен и бърз вариант е да използвате сварен нахут от консерва.Трябва да изсипете съдържанието на консервата в цедка (гевгир), да го изплакнете под течаща вода и да го отцедите много добре.  
  • Сложете нахута в блендер, прибавете изплакнатата и много добре отцедена царевица, както и всички останали продукти и пасирайте до еднородна смес. 
  • Прибавете около 20 ml студена вода и пасирайте отново за кратко.
  • Получената смес изсипете в чиния за сервиране и загладете повърхността. Посипете с няколко щипки червен пипер и 1 с.л. зехтин. 


Ето и рецептата за друг вариант на хумус, различен от традиционния: хумус с грах - виж тук