събота, 30 януари 2016 г.

Гъбена супа от сушени манатарки и пресни печурки / Dried Porcini Mushroom Soup


Гъбена супа от сушени манатарки и пресни печурки / Dried Porcini Mushroom Soup 

Продукти:

1,5 литра горещ бульон (или гореща вода),
шепа сушени манатарки (около 25-30 грама),
около 200 гр. пресни печурки,
1 връзка пресен лук,
1 морков, 
1 картоф,
2 скилидки чесън,
2 щипки суха мащерка,
сол,
 черен пипер,
1-2 с.л. ситно нарязан пресен магданоз

за застройката:
1 с.л. (в връх) брашно,
100 ml течна готварска сметана




      Начин на приготвяне:

  • Сложете сушените манатарки в купа и ги залейте с малко топла вода, за да набъбнат.
  • Почистете, измийте и нарежете гъбите. Измийте, почистете и нарежете пресния лук. Обелете и настържете на едро ренде картофа и на по-ситно ренде моркова.
  • Загрейте в тенджера на котлона 2 с.л. зехтин за готвене (или малка бучка масло +1 с.л. зехтин). Изсипете нарязаните гъби и задушете, като разбърквате, около 5 минути. 
  • Прибавете манатарките и водата, в която са киснали, горещия бульон (или вода), нарязания пресен лук, настърганите картоф и морков, щипка мащерка, черен пипер и сол на вкус и оставете супата да ври на тих огън около 20-тина минути.
  •  В купичка сложете брашното и сметаната, започнете да добавяте по малко течност от супата, като непрекъснато разбърквате, така че да се получи еднородна гъста смес (кашичка). Пасирайте скилидките чесън, прибавете ги към кашата и добавете кашата в тенджерата. Разбъркайте и оставете на слаб огън още около 2-3 минути.
  • Отдръпнете от огъня и прибавете ситно нарязания пресен магданоз.



    *** За още рецепти с гъби от блога  -  виж тук ***



четвъртък, 28 януари 2016 г.

Разядка със сушени сини сливи / Appetizer with prunes


   Има един град в България, където сините сливи са на особена почит, където всяка година се провежда български фестивал на сливата, където има конкурс за най добра сливова ракия и кулинарен конкурс за любители готвачи в три категории: основно ястие или предястие със сливи, сладкиш със сливи и сладко със сливи. Сетихте ли се кой е града? Троян, разбира се!
   Тази година, около новогодишните празници се озовах в Троянския край. Без да го целя, това посещение се превърна в истинско гурме приключение. Опитах прекрасни ястия от българската кухня, някои  от които съвсем специфични за региона. В една механа в с.Орешак, хапнах чудесна разядка със сушени сини сливи, която ми хареса толкова много, че се опитах вкъщи да я възпроизведа, отгатвайки продуктите които съдържа и нагаждайки ги така, че да са най-близо до дегустираното и същевременно да кореспондират с вкуса на семейството. 
Това е резултата :-)


 Разядка със сушени сини сливи / Appetizer with prunes

Продукти:

за около 4-5 човека

400 гр. цедено кисело мляко,
около 150 гр. бяло саламурено сирене,
около 60 гр. сушени сини сливи без костилка,
около 50 гр. орехови ядки,
1 малка скилидка чесън,
сол и черен пипер на вкус

за поръсване: едро счукани орехови ядки 




       Начин на приготвяне:
  • Цеденото кисело мляко се изсипва в купа. Към него се прибавя настърганото на едро ренде сирене.
  • Скилидката чесън се обелва, пресова и добавя към другите съставки в купата.
  • Сушените сливи се нарязват на малки парченца. Ореховите ядки се счукват на едро в хаванче. Сливите и орехите се добавят към другите съставки и всичко се разбърква.
  • Сместа се подправя със сол и черен пипер на вкус. Отново се обърква и прибира в хладилника, за да се охлади добре (най-малко 1 час).
  • С помоща на лъжица за сладолед, от сместа се оформят топки, които се поръсват отгоре с едро счукани орехови ядки. 
  • Аранжират се по една или две топки на порция, върху листо от зелена салата.


сряда, 13 януари 2016 г.

Двойно шоколадов бананов сладкиш / Double Chocolate Banana Cake


Двойно шоколадов бананов сладкиш / Double Chocolate Banana Cake

Продукти: 

300 гр. брашно,
120 гр. какао,
1 равна ч.л. сода бикарбонат,
1 равна ч.л. бакпулвер,
щипка сол,
300 гр. захар (200гр. кафява+100 гр. бяла),
4 презрели банана,
2 яйца,
1 ампула ванилова есенция,
150 гр. кисело мляко
около 150 гр. шоколадов чипс (или 1 млечен шоколад нарязан на малки парченца)

за  глазура на сладкиша:
половин бял шоколад,
половин черен (или млечен) шоколад



Начин на приготвяне:
  • Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете дъното и стените на правоъгълна тавичка за печене с олио. Застелете дъното ѝ с хартия за печене и отново намаслете горната част на хартията.
  • В дълбока купа, намачкайте обелените банани на пюре. Прибавете захарта и ванилията и разбъркайте добре с телена бъркалка или лъжица. Добавете към сместа леко разбитите с вилица яйца и киселото мляко. Отново разбъркайте добре.
  • Пресейте брашното и какаото, смесете ги и добавете към тях содата, бакпулвера и солта.
  • Към течната смес добавете брашняната и разбъркайте. Не преразбивайте тестото, разбъркайте само докато брашното се поеме.
  • Добавете шоколадовия чипс или ако намяте нарязания на малки парченца млечен шоколад и разбъркайте докато се разпредели вътре в сместа.
  • Изсипете кейковата смес в тавичката и загладете. Сложете тавичката в предварително загрятата до 180 градуса фурна и печете около 30 минути или докато дървено шишче забодено в сладкиша излезе без полепнали трохи.
  • След като извасите сладкиша от фурната оставете го леко да изстине и когато е още топъл, но не горещ, разстопете поотделно двата вида шоколад за глазурата и с помоща на лъжица поливайте от бялата шоколадова смес и от кафявата, като ги редувате, така че да се получи мрамориран ефект. 
  • Оставете сладкиша да изстина напълно и нарежете на квадрати.

      *** Рецептата е адаптирана от сайта FRIDAY IS CAKE NIGHT








събота, 9 януари 2016 г.

Бисквитки гъбки / Mushroom Cookies


   Първата ми публикация за 2016 година ще е "сладка" и дано така сладко да върви през всичките 366 дни.
    Тези бисквитки направих за имения ден на моя син, с тях почерпи в училище децата от своя клас. Надявам се да са им харесали :-)
    Рецептата е на невероятната Дими от блога "Тайната на нашата вечеря". От нейните ръце излизат едни от най-красивите торти, които съм виждала и още куп вкусни неща. Благодаря ти, Дими! За оригинала на рецептата можете да видите тук.




Бисквитки гъбки / Mushroom Cookies

Продукти:

около 35-40 броя бисквитки

200 гр. свинска мас (или масло),
150 гр. пудра захар,
300 гр. брашно,
1 ампула течна ванилова есенция,

1 ч.л. канела,
1 ч.л. (с връх) какао

  • Бисквитките са най-хубави, приготвени със свинска мас, но ако имате предубеждения към нея или нямате налична, може да ги приготвите с масло. С масло стават малко по-хрупкави, а приготвените с мас са по-пръхкави. Аз нямах мас и в конкретния случай ги приготвих с масло.
  • Фурната се загрява на 180 градуса.
  • Маслото (на стайна температура), ванилията и захарта се разбиват с миксер докато се получи пухкава смес. 
  • Прибавя се брашното. Аз добавих половината и бърках, докато се поеме, после добавих още, докато започна да се оформя на топка около лъжицата. Тогава преместих на плота и доомесих с останалото брашно, докато се получи средно твърдо тесто. То не трябва да е прекалено ронливо, нито прекалено лепкаво, а пластично, така че лесно да се работи с него. Имало е случаи, когато за тестото са отивали 320 гр. брашно, както и случаи, при които 300 гр. е било достатъчно.
  • От тестото се късат малки, сравнително еднакви парченца, големи приблизително колкото орех. Овалват се на топчета между дланите и се нареждат в тава застлана с хартия за печене на разстояние едно от друго около 3-4 см. (Аз използвах тавата от фурната, като пекох на два пъти. Излизат 2 такива големи тави, общо около 35-40 броя бисквитки).
  • В купичка се смесват какаото и канелата (може да използвате и само едно от двете). Гърлото на малко шишенце с диаметър около 1 см. се потапя в какаово-канелената смес и с него, чрез лек натиск, се прави кръгъл отпечатък върху всяко топче.
  • Бисквитките се пекат, м предварително загрята до 180 градуса фурна, докато леко започнат да порозовяват. Но внимавайте, да не ги препечете. Те трябва да останат бели, а не да покафеняват. При мен печенето отне около 12-15 минути, на средна скара на фурната, но все пак зависи от печката ви, така че ги следете.
  • След като ги извадите от фурната, ги оставете още около 5 минути в тавата, после с помоща на тънка шпатула или нож ги пренесете да изстинат върху решетка.