четвъртък, 31 декември 2015 г.

За новата 2016 година / Happy New Year 2016



    Скъпи приятели и вие драги посетители на този блог, отмина още една година и сме на прага да посрещнем новата. Това е само една календарна дата, но ми помага за нещо важно - да направя кратка равносметка на отминалите дни и да се подготвя да посрещна нови 365, да оставя зад гърба си негативни емоции, нереализирани очаквания, натрупана горчивина, изобщо всичко неприятно и да повярвам, че напред ме очакват нови хубави моменти, нови чудесни емоции, нови прекрасни преживявания и естествено нови... кулинарни приключения.
На всички вас,
 на моето семейство
и
на себе си,  
пожелавам най-вече здраве,
 винаги да има с кого да споделим усмивките и сълзите,
да се радваме на малките неща, които правят живота ни цветен
и да се опитаме да изживеем дните от новата 2016 година смислено и пълноценно!
Хубав празник!

вторник, 22 декември 2015 г.

MOHR IM HEMD


   Това е втората рецепта за електронното блогосписание SOintoFOOD. Този път е за десерт, чиято история ми се стори интересна, а вкусът се оказа чудесен.
  Той носи името "MOHR IM HEMD". Рецептата е австрийска и по-точно от Виена. Казват, че още се сервира във виенските сладкарници. Представлява вид пудинг, но тъй като аз нямам необходимата форма за варене на пудинг, избрах вариант на рецептата с печене (който видях в сп. "Sale&Pepe", ноември 2011г.). 
   Казват, че този десерт се е появил, в чест на главния герой на операта на Верди -"Отело", след нейната премиера. Дали е така, не знам, но е много вкусен. Интересното е, че не съдържа брашно, а се прави със смлени бадеми и галета. Получават се много по-леки като текстура кексчета. Аз замених сметановия крем с маскарпонен, защото моето семейство го обича повече, но всеки може да си избере вариант за топинг, по свой вкус.

 "MOHR IM HEMD"

Продукти:

за 8-9 мини десертчета 

70 гр. готварски шоколад (или черен шоколад със съдържание на какао над 60 %,
60 гр. галета,
70 гр смлени ситно бадеми,
100 гр. захар,
90 гр. масло,
4 яйца,
щипка сол

за крема-топинг:
оригинален вариант: 200 ml течна сметана, пудра захар на вкус
или
втори вариант (от снимката):  250 гр. маскарпоне, пудра захар на вкус, 100 мл. течна сметана

  • Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Шоколада се разтопява на водна баня.
  • Маслото (със стайна температура) се разбива със 70 гр. захар на крем. Прибавят се с разбиване, един по един жълтъците. Накрая се добавя и разтопения (но не горещ) шоколад.
  • Галетата се смесва със ситно смлените бадеми и се добавят към маслено-яйчената смес. разбърква се докато се поемат.
  • Белтъците и щипка сол се разбиват на сняг. Смесват се с кейковото тесто, като се действа при разбъркването внимателно. Бъркайте с въртеливи движения само в една посока, докато белтъците се поемат.
  • Формичките (аз използвах от по-малкитесиликонови формички за мъфини) се намасляват, наръсват с останалата захар и сместа се разпределя в тях. 
  • Сладкишите се пекат в предварително загрята до 160 градуса фурна, около 25 минути.
  • За топинга: 1-ви вариант - сметаната се разбива с пудрата захар до пухкав крем;  2-ри вариант - Сметаната се разбива с пудра захар до сгъстяване и се прибавя на няколко пъти с кратко разбиване (колкото да се смесят) към маскарпонето.
  • По правило, десерта се сервира топъл и отгоре с избрания топинг. Но на мен ми допадна повече на стайна температура.


понеделник, 21 декември 2015 г.

Печена патица / Roast duck


   Коледа наближи съвсем, скоро ще посрещаме и новата година. Ето защо, бързам да споделя рецепта, която може да разнообрази трапезата ни и да предложи нещо по-различно и много вкусно.
   Харесвам патешкото, защото е вкусно месо и не е трудно да се приготви добре. Много го харесваме вкъщи печено с кисело зеле - великолепно е, но сега ви предлагам цяла печена патица, която може да гарнирате с фантастични печени картофи. Трябва да ви кажа, че това са най-вкусните печени картофи, които съм опитвала - приготвени с малко от патешката мас, която остана при печене на патицата. Просто опитайте!


Печена патица / Roast duck

Продукти:

1 патица, с тегло около 2 кг., без вътрешности,
1 портокал с нетретирани кори,
смляна морска сол на вкус,
черен пипер,
малко клонче пресен розмарин (или 1-2 щипки сух)


  • Патицата се измива добре отвътре и отвън. С дървено шишче (за барбекю) се надупчва цялата на много места и откъм гърдите и откъм гърба. Това се прави, за да изтече по-голяма част от мазнината на патицата при печенето и тя да се изпече с хрупкава коричка, но да не е мазна при консумация.  След набождането, патицата се полива с вряла вода, отцежда се и вече е готова за овкусяване с подправките.
  • Посолява се отвън и отвътре със смляна морска сол. Поръсва се с черен пипер и нарязаните иглички розмарин. Портокала се измива, срязва на две и пъхва във вътрешността на патицата. Така подготвената патица се слага в тавичка върху решетка. Важно е да се постави върху решетката, за да може мазнината да се изтича свободно без патицата да я допира.
  • Пече се в загрята до 180 градуса фурна, с гърдите надолу, около 2 часа. След първия час се обръща с гърдите нагоре. След като и там се запече и стане със златисто-кафява коричка, фурната се засилва на 200 градуса, патицата се обръща отново с гърдите надолу и се пече още около 15 минути.
  • При печенето се отделя около 300 гр. мазнина. В никакъв случай не я изхвърляйте, с нейна помощ можете да си изпечете фантастични картофи. Прецедете я и я съхранявайте в затворен стъклен буркан в хладилника.


Гарнитура от печени картофи: 
около 1 кг. картофи, 
сол и черен пипер на вкус, 
1 равна ч.л. червен пипер, 
2-3 щипки сух риган, 
мазнина от печенето на патицата,
 около 100 ml вода
Картофите се обелват, измиват и нарязват (аз ги режа на шайби или полумесеци с дебелина от отоло 5 мм.). Поръсват се със сол и черен пипер на вкус, добавя се ригана, червения пипер и мазнина от патицата (количеството е толкова, колкото бихте сложили, ако ги печете с олио или масло- не я пестете, но и не прекалявайте). Всичко се обърква много добре, така че картофите хубаво да се намажат с подправките и мазнината. Добавя се водичката и се пекат на около 200 градуса до готовност, като накрая трябва да останат само на мазнина. Ако е необходимо, може да се добави още мъничко вода в процеса на печене. 

неделя, 13 декември 2015 г.

Мус от риба тон в лимонени чашки за електронното блогосписание SOintoFOOD / Tuna Mousse in Lemon Cups


  Това е една от рецептите, с които участвах в първия брой на електронното блогосписание SOintoFOOD. За мен беше голяма чест и истинско удоволствие да бъда частица от този проект. Искам от все сърце да благодаря на Мария и Гери за предоставената възможност и да им изкажа своето възхищение. Те се трудиха неуморно месеци наред, за да можем сега да се насладим на крайния резултат. Броят на списанието е прекрасен и празничен - заразява с коледно настроение, внася в дома ни щипка коледна магия и красота.
   Разгледайте го и се уверете сами, насладете се на всички прекрасни рецепти. А защо и да не претворите някоя от тях за празниците?

Мус от риба тон в лимонени чашки за електронното блогосписание SOintoFOOD / Tuna Mousse in Lemon Cups

Продукти:

за 8 порции

4 лимона,
150 гр. консерва риба тон в олио,
3 сушени домати в олио,
около 10 маслини без костилка,
1-2 с.л. маскарпоне,
сол и черен пипер на вкус

  • Измийте и подсушете лимоните. Срежете ги на две по дължина и извадете внимателно вътрешността. Отделете 2-3 с.л. от лимоновия сок за муса, а останалото количество пулпа и сок, което ви остава, използвайте за друга рецепта (например за домашна лимонада).
  • Отворете консервата от риба тон, отцедете я добре. Сложете я в блендер, заедно с нарязаните на едро сушените домати, 1-2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. маскарпоне, сол и черен пипер на вкус. Миксирайте докато продуктите се смесят в кремообразна консистенция. При необходимост, може да добавите още малко маскарпоне и/или още малко лимонов сок.
  • Нарежете маслините на ситно, прибавете ги към муса от риба тон и разбъркайте.
  • Покрийте купата с мус и оставете в хладилник, да се охлади много добре.
  • Напълнете лимоновите „чашки” с мус и ги приберете в хладилника до сервиране.
  • Сервирайте напълнените лимони, заедно със зелена салата и с малки филийки препечен или непрепечен хляб.
              *** Рецептата е адаптирана от сп. „Alice Cucina 2012 - Antipasti stuzzichini e finger food


събота, 12 декември 2015 г.

Новото електронно кулинарно списание SOintoFOOD - с много коледно настроение

 

   Факт е първия брой на електронно кулинарно списание SOintoFOOD, списвано изцяло от кулинарни блогъри. Списанието е една прекрасна и креативна идея на Мария, подета и подкрепена с ентузиазъм от Гери, и реализирана с много труд и талант. Това е списание "за всички, които споделят - вкусна храна, позитивни емоции и смели мечти".
  Първият брой излезе точно преди Коледа и е прекрасен. Разгледайте го, насладете се, почерпете идеи за празничните трапези. Заслужава си, уверявам ви! 
    За мен беше чест и огромно удоволствие да участвам в него. 
SOintoFOOD във фейсбук - виж тук