събота, 28 ноември 2015 г.

Топка от сирена с нар / Pomegranate Cheese Ball


   Както се вижда, вече започвам с коледните предложения :-) Ще ви покажа едно предястие, което ми стана от любимите, поради многото си предимства. Първо, е много вкусно. Второ, красиво е и изглежда ефектно. Приготвя се невероятно лесно - като детска игра е. И не на последно място, търпи много импровизации, наистина много. 
   Подходящо е за партита, празнични вечери и гостувания от всякакъв вид. Перфектно, нали?
   Продуктите, които съм дала са препоръчителни и като количество, и като вид. Вие може да си ги нагодите по ваш вкус и да откриете нова, ваша комбинация. Единственото правило, което трябва да спазите е продуктите да си отиват.
    Ако ви харесва, опитайте и вие! 


 Топка от сирена с нар / Pomegranate Cheese Ball

Продукти:

около 250 гр. крема сирене от типа "Филаделфия" (със стайна температура),
около 60 гр. краве сирене,
около 60 гр.кашкавал,
около 30 гр. масло,
шепа орехови ядки,
шепа стафиди,
няколко стръка копър,
3 стръка пресен лук,
1-2 щипки черен пипер,
1 малка скилидка чесън
1 нар

за сервиране:
 крекери или солени  бисквити (още по-добре, ако са домашно приготвени), или малки препечени филийки (от франзела например) - аз използвах солени вафлени кори


          Начин на приготвяне:
  • Сложете крема сиренето в купа. Прибавете сиренето и кашкавала настъргани на ренде. Стопете маслото и добавете и него в купата.
  • Счукайте ореховите ядки и ги добавете при сирената, заедно със стафидите.
  • Добавете ситно нарязания копър и ситно нарязания пресен лук. Пресовайте чесъна и прибавете и него.
  • Подправете с черен пипер и ако се налага - със сол.
  • Разбъркайте много добре сместа. Сложете я върху голямо парче домакинско полиетиленово фолио, оформете като топка, завийте с фолиото и оставете в хладилник за около 2 часа, сирената да стегнат. Ако бързате може да сложите топката и във фризера за 15-20 минути, но внимавайте - тя не трябва да замръзва, а само да се охлади много добре.
  • Докато топката се охлажда, обелете нара и изронете семенцата в купа.
  • След като топката добре се охлади и сираната"стегнат", извадете топката, разопаковайте я от фолиото и цялата я налепете със зрънца от нар. 
  • До сервиране, съхранявайте топката в хладилник. Сервира се върху плато, в което сте  подредили и малки препечени филийки или солени крекери, или някакви солени бисквитки (още по-добре ако са домашно приготвени), върху, които да се маже сместа от топката.
*** Съвсем спокойно може да замествате продуктите - може да използвате вашата любима комбинация от сирена, можете да замените овкусяващите прибавки, можете да овъргаляте (налепите) топката не в зърна от нар, а например в ядки (за кафява топка) или в ситно накълцани зелени подправки (за зелена топка) или пък в сушени плодове - например стафиди и нарязани сушени кайсии (за жълта топка), или в сушени червени боровинки (за тъмно червена топка).

понеделник, 23 ноември 2015 г.

5 варианта на картофена салата / 5 Potato Salad Recipes



   Обичате картофена салата, но все пак ви омръзва да ядете все традиционната? Иска ви се разнообразие и се чудите какво да приготвите? Добре дошли в отбора, тогава! :-)
   Вариантите, които ще ви покажа, са рожба точно на такива обстоятелства - желание за нещо, леко по-различно от обичайната картофена салата. При това, далеч не съм показала всички комбинации, които са ми хрумвали или съм видяла някъде. Ще трябва да допълвам  :-)

Мачкана картофена салата в пиперени рулца - виж рецептата



Различна картофена салата - виж рецептата



Родопска салата - виж рецептата




Картофена салата с маслини - виж рецептата


Салата "Армения" - виж рецептата


Пиперени рулца с мачкана картофена салата / Pepper Rolls with herb potato salad


   Приготвянето на тези рулца е лесно и са приятно разнообразие на традиционната картофена салата. Получавате красиво предястие, с което да изненадате своето семейство или гости. Можете да изберете вариант, който да допадне на вашия вкус -  съвсем постен или пък да не не е постен. Достатъчно е към основната плънка само да прибавите една или повече добавки, които вкусово ще подхождат - натрошено сирене (какъвто е моя избор и варианта на снимката) или ситно нарязани маслини, или 1-2 лъжици заквасена сметана. 

Пиперени рулца с мачкана картофена салата  / Pepper Rolls with herb potato salad

Продукти:

за около 12 рулца

около 6 големи печени, обелени червени чушки (пиперки),
2-3 големи картофа (точно колко, зависи от размера),
1 връзка зелен лук (или 1 глава чрвен лук),
1-2 с.л. ситно нарязан магданоз,
1-2 с.л. ситно нарязан копър,
1-2 кисели краставички,
зехтин,
оцет,
сол и черен пипер на вкус

* като евентуален вариант на салатата е възможно да добавите:
натрошено сирене или 1-2 с.л. заквасена сметана 

  • Сварете картофите, обелете ги и както са топли (но не горещи) ги намачкайте с вилица. Прибавете ситно нарязания лук, нарязаните зелени подправки, нарязаните на ситни кубчета кисели краставички. Подправете със зехтин, оцет, сол и черен пипер на вкус и разбъркайте салатата добре. Аз прибавих и натрошено сирене, но ако искате напълно постен вариант, не слагайте.
  • Срежете печената чушка (пиперка) на две по дължина. Получават се две "ленти". Сложете  от мачканата картофена салата в единия край на всяка от "лентите"и завийте на стегнати рулца. Процедирайте така до изчерпване на продуктите. При мен, от всяка голяма чушка (пиперка) излязоха по 2 рулца, като на всяко рулце слагах около 1 пълна супена лъжица от картофената смес.
  • Сервирайте всички рулца в плато или индивидуални порции - по 2 рулца на порция, украсени по ваше желание. 



Различна картофена салата / Potato Salad with Bell Pepper


Различна картофена салата / Potato Salad with Bell Pepper

Продукти:

4-5 картофа (зависи от големината)
1 сурова червена чушка (пиперка),
1 връзка пресен лук,
1 зелена салата,
половин глава червен лук,
1 прясна краставица,
10-тина маслини,
зехтин (или олио),
лимонов сок (или оцет),
сол и черен пипер на вкус

  • Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на кубчета. Прибавете почистения, измит и нарязан зелен лук. Чушката (почистена от семките) и нарязана на малки кубчета. Подправете със сол, щипка черен пипер, зехтин (олио), лимонов сок (оцет) на вкус.
  • Измийте, подсушете и в купа накъсайте зелената салата, прибавете измитата и нарязана на колелца краставица и обеления и нарязан на тънки колелца червен лук. 
  • Сега, имате два варианта. Вариант едно е да смесите овкусените картофи и зелената салата, и внимателно да объркате, след което да сервирате така приготвената салата в салатено плато. Вариант две е да сервирате в порционни чинии, като оформите канапе от зелената салата, което леко напръсквате със зехтин и лимонов сок и върху него поставяте от картофената салата.


вторник, 3 ноември 2015 г.

Сладкиш с печена тиква, шоколад и амарети / Amaretti Pumpkin Cake

   

   Вече сме в сезона на тиквата - за моя радост и за съжаление на останалите членове на семейството. Аз я обичам много, децата никак, а съпругът ми я яде с редица условности, главно в сладкиши.  При това положение, се налага да съм доста изобретателна и да пробутвам тиквата, когато и както мога, защото е много полезна. В резултат имам цяла колекция от "тиквени" рецепти и всяка година експериментирам с нови. Най-много харесвам такива, които успешно визуално маскират тиквата, така че малките палавници да не я забележат.  
   Тази рецепта е точно такава, така и не разбраха какво съм сложила вътре. Сладкишът стана много вкусен, а се приготвя лесно и бързо. Който реши, нека да опита :-)  
   Прилагам и линк към тема, в която съм събрала всички рецепти с тиква, които съм успяла да кача в блога. Те далеч не изчерпват всички, които съм правила и ще правя тепърва, така че очаквайте нови включвания по "тиквената" тематика.

    *** Рецептата е адаптирана от блога chiododigarofano.blogspot.it. Промених оригинала по свой вкус, като измених някои количества на продуктите, добавих шоколад и за разкош, прибавих топинг с мед и хрупкава поръска.


Сладкиш с печена тиква, шоколад и амарети / Amaretti Pumpkin Cake

Продукти:

300 гр. печена тиква, пюрирана с пасатор (грамажа е чисто тегло без корите),
150 гр. брашно,
100 гр. бисквити амарети,
60 ml растителна мазнина (зехтин или олио),
1 ампула ванилова есенция,
160 гр. захар,
3 големи яйца,
1 ч.л. бакпулвер
90 гр. черен шоколад

за топинга:
1-2 с.л. мед,
7-8 биксвити амарети,
2 с.л. кафява захар,
1 ч.л. канела


      Начин на приготвяне:
  • Загрейте фурната до 180 градуса.
  • Намажете дъното и стените на правоъгълна или квадратна тавичка с растителна мазнина и застелете дъното с хартия за печене.
  • В купа чукнете яйцата, прибавете захарта и леко разбийте с телена бъркалка. Прибавете растителната мазнина, пюрираната тиква и ваниловата есенция и отново разбъркайте, докато се смесят.
  • Пресейте брашното, прибавете към него бакпулвера. Смелете на трохи с кухненския чопър (резачка) бисквитите амарети (или ги счукайте на трохи в хаванче). Нарежете шоколада на малки парченца.
  • Прибавете към яйчената смес брашното с бакпулвера и разбъркайте, докато брашното се поеме. После прибавете натрошените на ситни трохи амарети и нарязания шоколад. Отново разбъркайте, докато се разпределят равномерно. Трябва да се получи нормално гъсто кейково тесто.
  • Изсипете тестото в намаслената и застлана с хартия за печене тавичка и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40-45 минути или докато дървено шишче забодено в тестото излезе чисто, без полепнали трохи.
  • Натрошете амаретите за топинга, смесете ги с кафявата захар и канелата. След като извадите готовия, изпечен сладкиш от фурната, докато е още горещ го намажете отгоре с меда и го наръсете със сместа за топинга.


   Ето и линк към темата, където съм събрала всички сладки и солени рецепти с тиква. Там може да намерите рецепти за салати, супи, основни ястия и десерти с тиква:  http://lety-culinaryadventure.blogspot.bg/2012/10/blog-post.html